dijous, 13 de juny del 2013

Els mossos faran servir canons d'aigua

El Director General dels Mossos d’Esquadra ha anunciat aquest dimecres al Parlament que els agents antiavalots faran servir, si és necessari, els canons d’aigua per dissuadir situacions violentes, però en cap moment ho ha relacionat amb la fi de l’ús de les bales de goma.

   


[font: Setmanari El Triangle 12/06/2013] P.A. Barcelona.- Manel Prat, Director General dels Mossos d’Esquadra, ha defensat la feina dels agents antiavalots davant actes de violència urbana i ha argumentat que “la policia necessita mitjans excepcionals que garanteixin la distància en situacions excepcionals” davant l’aparició a Catalunya “en els darrers anys de grups violents”. 

Totes les armes repressives tenen conseqüències, ha assegurat Prat abans d’anunciar que “properament” posaran en funcionament la unitat de llançament d’aigua. “Tolerància tota, impunitat cero”, ha defensat com a filosofia d’actuació dels agents de seguretat. 

El Director General dels Mossos ha comparegut aquest dimecres a la Comissió parlamentària que estudia els models de seguretat i ordre públic i de l’ús de material antiavalots en esdeveniments de masses, davant la qual ha tractar de minimitzar l’impacte de l’ús de les pilotes de goma. En aquest sentit, Prat ha assenyalat que en els darrers dos anys només s’han fet servir en tres ocasions les bales de goma, en el desallotjament de Plaça Catalunya el 27 de maig de 2011, a l’estiu de 2011 a Lloret contra grups d’estrangers i a la vaga general del 29 de març de 2012. En canvi, ha negat haver donat l'ordre de disparar bales de goma a la Vaga del 14N de 2012, en la qual Esther Quintana va perdre un ull. "Jo aquella nit no vaig donar l’ordre de disparar pilotes de goma. Tots els agents de la Brimo amb els que vam parlar ho han negat. M’agradaria que sortís el vídeo en el qual es dispara una pilota de goma", ha assenyalat.

 A la seva intervenció, Prat ha volgut rebatre l’informe presentat per l’associació Stop Bales de Goma i ha assegurat que conté incorreccions i que les dades no són exactes. Segons els estudis d’Interior, la velocitat a la qual surten les pilotes de goma és de 470km/h i no 720km/h com denuncia l’informe. Malgrat tot, la velocitat encara és superior al límit imposat pel Parlament Europeu i Prat ha reconegut que “aquesta velocitat també pot ser lesiva”. 

Stop Bales de Goma compareixerà a la Comissió 

Abans de la intervenció de Prat, els grups polítics han votat les compareixences futures a la Comissió. CiU i Esquerra han vetat la major part de les propostes dels altres partits, però si que han acceptat les declaracions de l’associació Stop Bales de Goma o Ojo con tu Ojo. En aquest sentit, el diputat d’Iniciativa Jaume Bosch ha mostrat la seva “sorpresa que en una comissió d’investigació es negui la informació que demanem els grups.  
En molts cops són informes que té el Govern i als quals podem accedir per altres vies”. Amb el suport d’altres partits com el PSC, C’s o la CUP, Iniciativa ha explicat que “no entenem quin problema hi ha en que aquesta comissió demani al Govern Basc un informe sobre com gestionen ells els models de seguretat”.