dimarts, 19 de març de 2013

Sentència de la justícia burgesa que patim


Absolt el cap dels Mossos d’Esquadra per la càrrega policial a la UdG 

El jutge admet que hi va haver dos antidisturbis que es van excedir i van fer ús de la porra «de manera gratuïta»


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/03/2013 Girona (Gironès).- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), un jutjat de Girona ha absolt el sotsinspector dels mossos que va ordenar unes càrregues policials a la Universitat de Girona el 16 de desembre del 2011. 

Aquesta sentència de la justícia burgesa que patim conclou que l'actuació dels antidisturbis dels Mossos d’Esquadra era "imprescindible" per garantir "la seguretat", després que uns estudiants intentessin irrompre a l'Aula Magna de la UdG, a l’edifici de Sant Domènec, en el decurs de l'acte acadèmic del 20è aniversari d’aquesta universitat. 

El jutge assegura que calia fer servir "la mínima força imprescindible" per desallotjar el claustre de Sant Domènc, tot i que també admet que hi va haver dos agents antidisturbis que es van excedir i van colpejar un treballador i una estudiant "de manera gratuïta". Ara bé, com que no se'ls pot identificar ni tampoc fer-ne responsable el sotsinspector, per això l'absol.  

Així, com era d’esperar d’aquesta dictadura democràtica burgesa parlamentària que patim des de que PCE, PSOE, PNB i CiU van acceptar la monarquia franquista del Borbó l’any 1977, sis dies després del judici per la càrrega policial a la UdG, ja hi ha sentència. El Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona ha absolt el sotsinspector dels Mossos d'Esquadra que aquell 16 de desembre capitanejava els equips d'antiavalots d’aquest cos policial de la Generalitat de Catalunya que van entrar al claustre de Sant Domènec on hi facultats universitàries. 
El comandament, amb TIP 3772, s'enfrontava a pagar 19.800 euros de multa per onze faltes de lesions, i 2.560 més d'indemnització. Qui el va portar a judici van ser nou estudiants i dos membres del PAS de la universitat, que aquell dia van rebre les patacades dels agents policials autonòmics, sobretot, cops de porra. 

La sentència de Manuel Ignacio Marcello  

La sentència, conclou que el comandament dels Mossos va actuar de manera "professional i conforme a dret". És més, segons el magistrat Manuel Ignacio Marcello, la càrrega policial era "imprescindible", perquè en aquells moments la situació s'havia tornat "perillosa".  

Per fonamentar-ho, la sentència recorda què va passar aquell 16 de desembre del 2011. Era el dia en què la universitat celebrava el 20è aniversari, i el president de la Generalitat, Artur Mas, assistia a l'acte acadèmic que se celebrava a l'Aula Magna. Un grup d'estudiants, però, segons aquesta sentència absolutòria, va trencar el vidre d'una antiga porta d'emergència que comunicava la nau de Sant Domènec amb el claustre de la facultat de lletres. El seu objectiu era irrompre a l'Aula Magna i boicotejar l'acte, que acabava de començar.  

Segons recull la sentència, quan els Mossos els van intentar contenir, van ser "sacsejats" i van començar a rebre una pluja "de nombrosos objectes contundents, com ara parts de mobiliari o pedres". El jutjat també indica que aquells qui van enfrontar-se als agents policials autonòmics eren "persones no identificades i que vestien suadores amb caputxa o altres peces de roba que els hi ocultaven parcialment la cara". Per aquests motius, el jutjat entén que l'ús de les defenses per part dels antiavalots dels Mossos era "justificat". I que quan el sotsinspector policial va ordenar la càrrega policial -obeint ordres superiors- ho va fer amb l'objectiu de garantir "la seguretat", no només la dels agents dels Mossos, sinó també la "dels assistents" a l'acte acadèmic, i la dels "mateixos manifestants" que protestaven contra la presència d'Artur Mas. La sentència analitza l'actuació dels antidisturbis i conclou que, en la majoria de casos, "la policia no es va excedir".  

El jutjat repassa, una per una, les lesions que presentaven els onze denunciants, i subratlla que moltes eren "lleus" i que es trobaven localitzades "a les cames". Per això, la sentència recull que els antidisturbis van actuar conforme a la instrucció que estableix com s'han de fer servir les defenses. "El seu ús s'ha de limitar a un o dos cops secs i paral·lels al cos, i en parts inferiors protegides per músculs", indica l'escrit.  

Ara bé, el Jutjat d'Instrucció Número 2 sí que admet que en dos dels casos hi va haver negligència per part dels agents.  

En el primer, un antidisturbis va agredir un treballador de la UdG, que havia sortit a fora a "prendre un cafè", es va veure sorprès per la càrrega i va quedar arraconat en una part del claustre de Sant Domènec amb altres companys.  

En el segon, un agent va donar un cop de porra a la cama d'una estudiant, que es trobava "deambulant pacíficament" pel pati del claustre i "amb la mirada perduda" en el moment de la càrrega. Segons la sentència, l'antidisturbis va colpejar la noia amb la porra "sense raó aparent" i de manera "desproporcionada i gratuïta". 

Els agents sense TIP 

Tot i això, el jutjat també admet que no es pot identificar cap d'aquests dos agents, perquè no portaven TIP. A més, la sentència indica que tampoc es pot fer responsable de la seva actuació el sotsinspector que capitanejava la brigada mòbil dels Mossos. Per aquests motius, el magistrat absol el comandament dels Mossos d'Esquadra. 

La sentència no és ferma i, en un termini de cinc dies, es pot presentar recurs davant l'Audiència de Girona.
L'advocat dels denunciants ja ha avançat que "evidentment" recorrerà la decisió.