dimarts, 19 de març del 2013

Placa d’homenatge al coll de Banyuls i visita a la tomba de Celes i Quique a Espolla



En la XVI Marxa d’Homenatge als Maquis s’han dedicat unes jornades al 35 aniversari de l’assassinat d’Estat del company Agustín Rueda.


Placa d’homenatge al coll de Banyuls i visita a la tomba de Celes i Quique a Espolla
 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 17/03/2013 Campmany (Alt Empordà).- En el decurs de la XVI edició de la Marxa d’Homenatge als Maquis s’han dedicat unes jornades al 35 aniversari de l’assassinat d’Estat del company anarquista Agustín Rueda Sierra a la presó de Carabanchel, el 14 de març de 1978, detingut al coll de Banyuls (Rabós) el 16 d’octubre de 1977 juntament amb el company Ferran Simon, present en aquests actes del 15, 16 i 17 de març d’enguany, i al mateix temps a la memòria dels companys també anarquistes Celes García i Quique Martínez, assassinats a trets per la Guàrdia Civil, el 26 d’agost de 1949, a tocar la frontera a dalt de Baussitges (Espolla), que es troben enterrats en el cementiri laic d’aquest municipi de l’Albera.


Igualment, entre debats sobre autonomia i lluita de classes, s’ha presentat a cura de l’autor Joni D., i en Joan, l’assaig molt documentat i contrastat per protagonistes dels fets ‘GRUPS AUTÒNOMS. Una crònica armada de la Transacció democràtica’. El setembre de 1973 eren desarticulats grups autònoms de combat de l’antic MIL però aquella ràtzia no va acabar amb el moviment autònom armat sinó que el va reforçar. Les accions per intentar evitar l'execució del company comunista llibertari Salvador Puig Antich, primer, i les que es van dur a terme per expressar la ràbia un cop realitzada aquesta, es van estendre com una taca d'oli. En poc temps es va passar de lluitar contra una dictadura militar clerical oligàrquica a fer-ho contra una democràcia capitalista i monàrquica, la dictadura democràtica burgesa espanyola que patim. 

Cal esmentar que va ser molt emotiu l’acte, el dissabte 16 de març, amb la participació d’unes cent vint-i-cinc persones que acompanyaven la família Rueda, de la placa al coll de Banyuls que recorda la detenció en aquest indret fronterer de l’Albera dels companys Rueda i Simon i l’assassinat d’Agustín per part de funcionaris de presons a Carabanchel, el 14 de març de 1978, ara fa 35 anys. 


Us deixem l'audio de la xerrada sobre la transacció democratica  a carrec de  l'Andres Grima, represaliat politic surant el franquisme, Daniel Ponts, ex-membre de la C.O.P.E.L i del Iñaki Ribera del ateneu llibertari de Sants. 



[audio="http://www.ivoox.com/xerrada-sobre-transaccio-democratica_md_1882239_1.mp3"] Ir a descargar