diumenge, 2 de desembre del 2012

Cap de L'Escala privatitzat

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 02/12/2012 L’Escala (Alt Empordà).- Fins ara l'àrea sanitària bàsica de l'Escala (Alt Empordà) fos gestionada per la Fundació Salut Empordà (FSE), continuació de l'Hospital Municipal de Figueres. Amb un nom o l'altre, institucionalment sempre l'ha presidit l'alcalde de Figueres. Era part d'aquest assumit model sanitari català de la Generalitat. Segons l’edició de diumenge 2 de desembre del ‘Diari de Girona’ això ha canviat i no pas per anar a millor, sinó a molt pitjor. S'hi han hagut d'esforçar molt ja que no és el mateix sanitat privada que pública. La privatització d'aquell centre de l'Escala prova l'enduriment d'una regressió sanitària ja abans immensa.


Segons Alfons Quintà, que fa la crònica dels fets, és una gran bomba post electoral d’Artur Mas. La primera víctima han estat els usuaris sanitaris. En justa reciprocitat hauria de rebre de retruc el vot de CiU a les comarques gironines i, per descomptat, l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU). Aquest gosarà votar un aprofundiment de les monstruoses retallades sanitàries de les quals els figuerencs i els escalens ja són víctimes? Què farà la sempre demagoga ERC? Ho votarà? Vila coneixia el tema des de fa temps. Abans de les eleccions va fugir
d'estudi. Ara ja pot dir missa. Què li donarà Artur Mas perquè calli? Una conselleria del proper govern autonòmic? Si estiguéssim als Estats Units, Vila hauria de deixar la política. Un canvi d'aquest gènere no es pot assumir des de l'opacitat. Només per això hauria de plegar. Estava errat quan assumia el control del centre de l'Escala o ho està ara, o sempre? Intenta servir els seus votants o prefereix les trucades de telèfon de la Plaça Sant Jaume?

Destrossar un model multi partidista. Aquell model sanitari fou una creació multi partidista del govern Tarradellas. Els seus pares són Ramon Espasa (llavors PSUC), Josep Laporte (CiU) i Xavier Trias (també CiU). Cap d'ells, ben inclòs Trias, mai n'ha renegat. També el mantingué Marina Geli (PSC), mentre Pujol, Maragall i Montilla el beneïren. El model va passar a ser una ‘sociovergència’, cosina germana de mil conxorxes així com font d'escàndols, la majoria dels quals romanen soterrats. Calia canviar-lo, però en sentit contrari.

I segueix Quintà exposant que s'havia d'analitzar què havia passat, debatre-ho i trobar alternatives. D'això CiU en fuig com els vampirs de les creus en novel•les i films. La constitució d'una comissió parlamentària d'investigació en sanitat va accentuar el desig d’Artur Mas d'avançar les eleccions autonòmiques. Ara no la podrà evitar. Si en això el Parlament de Catalunya torna a fallar, definitivament no hi ha una democràcia formal. Ara bé, no hi ha ningú que no cregui que Artur Mas vol que fracassi. El personatge és així, i està catalogat.

La sanitat catalana té dues grans potes. Una és l'Institut Català de la Salut (ICS) transferit a la Generalitat. És la pública, en vies de destrucció. L'altra és una creació autonòmica, dita la concertada. Hi ha privada i la d'origen comarcal i local, així com centres d'origen religiós, fundacions i llegats. 

Revelació just abans del 25-N. La publicació el dijous 25 d'octubre del 2011, d'un article d’Alfons Quintà al ‘Diari de Girona’, sobre el futur escàndol Innova va fer sortir a la llum l'opaca sanitat d’Artur Mas i Boi Ruiz. Era la petita punta d'un iceberg que no es volia mostrar, sinó fondre, fer desaparèixer, trasbalsar tant que no quedessin rastres de la seva maldat. Això implica la fi aquí de l'estat del benestar, a criteri de Quintà, que ha estat escrivint-ne molt. Va creure que es volia destruir l'ICS en benefici de la sanitat concertada. Era pitjor, si bé la destrucció de l'ICS està confirmada. També han ensorrat la concertada, excepte els seus clans amics, de gestors i proveïdors sanitaris. Ben informats, ja estan adaptats a tot. S'hi ha afegit molta més maldat. En efecte, el passat dissabte 24, la vigília de les eleccions, un article de Francesc Benejam en el ‘Diari de Girona’ exposava la clarificadora privatització al CAP de l'Escala. Han passat a voler també destrossar la concertada d'origen municipal i local. Artur Mas juga a beneficiar les mútues i les assegurances privades. Els rics a pagar i als pobres a morir. Ho va descriure Charles Dickens en les seves novel•les. Tornem al segle XIX, segons escriu Quintà. 

Atenció sanitària i empreses de neteja. L'àrea bàsica de l'Escala formava part de dotze renovacions de la concessió de centres. A deu se'ls va renovar la concessió, una quedà deserta i es donà el cas aclaridor de l'Escala, que s'ha privatitzat, concedint-la a la multinacional de neteja (sic) Eulen, d'origen basc. Moltes fonts creuen que ha estat en aquestes comarques perquè aquí sembla que hi hagi una folla capacitat per perdonar-li tot a CiU. Del pecat d'alguns en poden haver de fer penitència molts innocents. Es vol destrossar una bona part de la concertada municipal, inclosos hospitals petits. En un parell d'anys es faran inviables molts hospitals municipals i comarcals, perquè el Servei Català de la Salut (SCS) els contractarà menys cirurgia menor. Augmentaran les llistes d'espera dels hospitals concertats més grans (on els petits hauran d'enviar pacients) i aquests, cansats d'esperar se n'aniran per força a la privada, a les mútues i a les assegurances privades. Això va així.

La concessió a una empresa privada de neteja del centre de l'Escala representa un canvi de paradigma. Un conegut metge, que escriu un Twitter molt seguit exposava que fins ara els hospitals tenien empreses de neteja i que aviat seran empreses de neteja les que tindran hospitals. Artur Mas i Boi Ruiz es volen treure la sanitat de sobre perquè ha esdevingut una prova a càrrec de la seva maldat i del seu nihilisme, tapat amb màscares patriòtiques i banderes. N'han abusat i avui no enganyen ningú.
Artur Mas, Boi Ruiz i ideologismes. La ideologia d’Artur Mas pot caber en un paper de fumar. Va ser poca cosa més que un noi dels encàrrecs de Pujol i família. Ara vol manar com ja fou manat. És una versió de la síndrome d'Estocolm. No pot ni vol fer marxa enrere, perquè aquesta no existeix en el seu automòbil foll, que tampoc té retrovisor. Se l'haurà de treure amb fòrceps. I segons Quintà, ERC prefereix usar-lo per incrementar -cosa que sembla impossible- el desgavell, en benefici propi, per poder ser el que CDC havia estat. Sotraguejarà a Artur Mas i el deixarà caure. Qui hi trobi lirisme o èpica independentista s'ha de dedicar a escriure ciència ficció. Tampoc hi ha sensibilitat respecte a la salut dels catalans. Que ningú oblidi mai que la sanitat és la partida més gran del pressupost de la Generalitat de Catalunya. Aquesta té moltes mosques i moltes gibrelletes amb mel. Però només una piscina, que n'està farcida, la sanitat. I es pregunta Alfons Quintà; ha estat Mariano Rajoy qui ha privatitzat l'Escala? I contesta: Boi Ruiz només vol satisfer l'odi que sent des que ningú el necessitava. No té sentit del ridícul, com tampoc escrúpols. Ha jugat cruelment a ser alguna cosa i aviat tornarà a no ser res. Com tots els incapaços d'analitzar realitats complexes ha optat per un falsa aparença d'ideologisme barat i contradictori. Com Artur Mas, és un autoritari absolutista que vol passar per demòcrata liberal, o pel que convingui. No entén de pensament. És això el que vol tapar ERC? N'és capaç. Però ho pagarà, com ho ha pagat CDC. O és que algú en dubta? O és que algú dubta que avui a l'Escala i a Figueres CiU trauria menys vots? Però, ves per on, a Catalunya hi ha més mitjans de comunicació que els que poden pagar, i des de diumenge un de gran els està fugint, en referència al diari del comte de Godó.