dimarts, 25 de març del 2014

Entrevista completa del Catalunya a Victor Cánovas

Amb motiu de que el nostre company  Victor M. Cánovas demá ha d'anar conjutament amb dos activistes contraris a la MAT a declarar davant del jutge pels fets del 8 de Gener a Fellines aqui us deixem una entrevista que el també company nostre Txema Bofill le va realitzar per al darrer numero del Catalunya.




Neix a Cobatillas, Múrcia, l'any 1981. Va viure uns 20 anys a Santomera, Des de fa 5 anys resideix a a Catalunya, ara a Fellines, amb altres joves.

En Víctor és un bon amic, un bon militant, sempre disposat a participar a les mogudes que es presenten. Es multifacètic Tan aviat està de punxadiscos en les festes alternatives, com de cuiner en un sopar solidari, com intentant impulsar la biblioteca “Isabel Vila” de les comarques gironines, com en les altres activitats que ens explica en l'entrevista.
En Víctor va decidir enterrar-se per a retardar la construcció de la torre nº66 vora de Can Planelles a Fellines (Viladasens, Girona) . Ell puntualitza sempre que és una acció d'equip, però bé, tot i que és veritat, és ell el que decideix enterrar-se i jugar-se-la per tal d'oposar-se a aquestes autopistes de la mort i conscienciar a la gent dels danys sobretot per a la salut i ambientals. Danys irreversibles. Víctor és un lluitador i resistent d'una causa justa.


Quin és el llibre que t'ha influenciat més?
N'hi han varis, però el llibre que a mi més m'agrada recordar és l'eco de los pasos de Joan Garcia Oliver. La seva biografia. El vaig llegir per que un company amic meu de CGT de Murcia el va treure de la biblioteca de Murcia. També hem va influenciar molt la biografia d'en Cipriano Mera i els escrits del Miquel Amoros.


Com et vares conscienciar?
La meva consciencia politica va venir al començar a sentir rock & roll. I concretament la música punk: Al sentir les lletres de la polla record, eskorbuto, cicatriz, etc. Aquesta música m'arrivava pels amics del poble. Fou un descobriment.
En el meu poble em vaig consciençar politicament gràcies a dos col·lectius que vam crear: el collectius Sunbay i l'altre l'associació Innuendo, Amb aquest col·lectiu feiem un fanzine que es deia La Fragua. Aquest fanzine va arribar a tenir format de diari! Gracies a la meva militancia en aquells col·lectius vaig coneixer gent de Murcia, que eren de la CGT i altres de la CNT del sindicat de Lorca. Tot això em va influenciar. I vaig prendre consciència de com estava el mon.

I com està el mon?
Està fet un desastre! Veiem com està controlat per quatre que fan el que els dona la gana




A Catalunya com hi arrives?
Gracies al moviment de Podem viure sense capitalisme, creat pel grup de l'Enric Duran i que desprès van montar la Cooperativa Integral Catalana. Gracies a les publicacions Podem, Crisi, que van arrivar a Murcia em vaig començar a interessar pel tema del decreixement i vaig pujar a Barcelona a unes jornades que es feien a Can Masdeu i em vaig posar a treballar amb ells en la campanya de podem viure sense capitalisme. Això ara fa 5 anys, estava a l'atur i tenia uns estalvis. Vaig venir.

I al català com és que el parles i escrius tan bé?
Sóc murcià pero el meu poble està tocant Alacant i a 30 kilometres ja parlen valencià i teniem influencies d'aquesta televisió que acaven de tancar, canal 9. Ja tenia una arrel, un bagatge i al arrivar aquí ja el comprenia.


Com a responsable de comunicació de la Intercomarcal de de la CGT de Girona què estàs fent?
Porto el Web, envio els comunicats. Participo en la redacció dels comunicats i informacions i activitats de les diferents secretaries i seccions sindicals.


Com vares arrivar al càrrec de Secretri de comunicació?
Soc secretari de comunicació perque l'aterior, en Michel va morir, el vam perdre. Era una persona que portava molt bé el tema de comuncació i malhauradament ara fa dos anys ens va deixar. Com jo ja portava el blog i feia funcións dins d'aquesta secretaria, va influenciar per a que els companys m'escollissin per ocupar el càrrec de secretari de comunicació .


Què has aportat de nou?
Continuo la feina del Michel. He reactivat el blog que estava una mica abandonat i procuro estar al corrent del que passa. I passar la informació als afiliats al menys un cop per setmana.


En que et trobes militant ara mateix?
Doncs apart de en CGT, em trobo en l'assemblea No a la MAT de Girona, en el grup antirepressiu de Girona, a la distribuidora i editorial de material llibertari Logofobia, , col·laboro amb el portal de comunicació de recent creació a Girona "www.ariet.cat"amb la plana web de contrainformació www.linea36.com i faig a Radio Bronka el programa Logofobiks que s'emet cada divendres de 4 a 5 de la tarda.

En que consisteix aquest programa?
Consiteix en realitzar entrevistes i donar veu a les lluites socials de Girona.
Amb aquest programa procuro que es sapiga que passa en aquest territori dins del moviment anarquista i del moviment social en general.
Per eximple per el nostre pograma ha passat la gent del bloc de Salt. Mijor dit nosaltres varem anar al bloc de Salt a fer des de alla un programa.
Ha passat la gent de la assemblea de suport a la Nuria Portulas, na Nuria Bazaga que es l'actual secretaria de Genere de CGT, les companyes del centre social Okupat Kan Kolmo, en Ruben Carrasco que parla cada vegada que surt un numero de "La Soli", companyes de l'Assemblea No a la MAT de Girona, els companys encaustats per la vaga del 14 de novembre del 2012...

Bueno, tu també has passat pel programa.

Cal dir també que a la segona part del programa en Miquel Didac Pinyero cada divendres ens fa una critica dels llibres que te Logofobia a la seva parada.

Parlans de Logofobia
Ara mateix la veritat es que estem passant per un temps de canvis. No tenim molt clar el nostre futur.
Logofobia va naixer fa 18 anys a Valencia. Un grup de joves d'aquesta ciutat amants del punk i de l'anarquisme, van començar a moure cintes i fanzines.Despres amb el temps la distris es va moure a Barcelona i va començar a distribuir apart de musica i fanzines també llibres.
Mes endavant hem fet alguna edició i coedició com el disc d'Elektroduendes, Perspectivas Antidesarrollistas de Miquel Amoros, Los despojos del Espectaculo, Recull de textes breus d'en Bakunin, El Retorno de los Weichafe que es un documental sobre los maputxes realitzat pel nostre company i amic Gonzalo Mateos Benito i el nou llibre d'en Pedro García Olivo "Cadáver a la intemperie".


La MaT

Per què “no a la MAT”?
Perque es un negoci capitalista de grandes lobbies amb l'Unió Europea, l'Estat Espanyol, la Generalitat... que en res ens interessa a la ciudadania. No a la Mat es per que apart del que ja he comentat ja s'ha demostrat que no es per a lo que es deia. En aqui a Girona es deia que era per a poder fer funcionar l'AVE ,pero ja s'ha demostrat que es per a la venda i transports del excendent d'energia que hi ha a Espanya.

En que es perillos per a la gent?
Com ja organitzacións com la OMS (Organització Mundial de la Salut) crea cancer, leucemia...

Osigui enfermetats que son mort.

Com os heu constituit com assemblea?
Aquesta assemblea es de recent constitució.
Es va constituir al coniexer a la gent de Fellines. Tras diverses reunions varem decidir funcionar com assemblea. Cal dir que aquesta assemblea va començar a funcionar tras una disgregació que va habeure a la Plataforma No a la MAT.

Qui la forma?
Está formada per gent de diferents punts de Girona contraria a la MAT i sobre tot per veïns i veïnes de la zona de Fellines i Viladasens.

Quines accións eu fet fins ara?
Com l'assemblea es de recent creació, podem parlar del que s'ha fet des de l'agost cap aqui.

A Fellines es va fer una acampada que va acabar en la okupació del mas Castelló, mas que ja va ser desallotjat i que es troba també a prop de varies torres... S'han fet tall de carreteres, s'han penjat pancartes a diferents torres. I l'acció mes important es la que es va realitzar el passat 8 de gener.
En aquesta mateixa localitat una persona es va embidonar dins d'un cotxe soterrat tot just on va la torre nº66.

Eras tu aquesta persona?
Doncs si, era jo.

Per que veu fer aquesta acció?
Per que es un dany contra la salut, perque es un atemptat ambiental i perque aquesta torre es troba menys de 100 metros de Can Planelles, el mas que es troba al costa de la torre.

Degut a que per les vies legal s'ens está fent poc cas, varem decidir passar a l'acció directa.
En aquest cas, una acció directa no violenta.

Aquesta torre es troba a uns 34 metres de la casa i els cables un cop esten possats es trobaran a uns 20 metres.

Red Electrica de España i la Generalitat en el seu moment van acordar que linia no passará a menys de 500 metres d'un nucli habitat ni a menys de 100 metres d'una vivenda aillada.

Aquest acord en el cas de Fellines i mes concretament en el cas de Can Planelles s'incumpleix per tot arreu. Del poble pasa a menys de 250 metres i del mas com ja he dit pasa a menys de 20 amb el que aixó supondrá per al dia a dia i la salut de les persones viuen per la zona.


Com vas viure aquesta acció?
La veritat es que la vaig viure amb molta tranquilitat.
Vaig estar assegut dins del cotxe parlant amb el mosso i el bomber que em feian companyia.
Sense mes. Moltes hores pero amb molta tranquilitat.


Quina repercursió ha tingut?
Aquesta acció conjuntament amb la consulta popular de Santa Coloma ha tornat a possar la MAT a sobre la taula. Des de diferents mitjans de comunicacio de Girona es deia que contra la Mat no n'hia res a fer que ja está feta. Doncs s'ha demostrat que aixó era completament falç, que encara hi ha molt a fer i que continuarem lluitant fins que s'aturi aquest projecte.
Cal dir que gracies a aquesta acció, el tema de la MAT ha sortit a tots els mitjans de comunicació de
l'Estat. A nivell de Girona ha fet que diferents col·lectius contraris a la MAT es tornin a reunir.


Hi ha agut represalies, repressió policial?
Doncs, como tota acció contra els interessos del capital ha tingut la seva racció de repressió.
A resultas d'aquesta acció 6 persones ens trobem imputades. Tres varen ser detingudes i les altres tres ens trobem a l'espera d'anar a declarar davant del jutjge el proper dia 26 de març.

A cin persones se les imputa danys, amenaçes, atemptat a l'autoritat... i a mi s'me imputa coaccións i desordres publics.

Cal dir que l'acció de Fellines fou pacífica, però els mossos van carregar als veins i militans contra la Mat provocant nombroses contusions i 2 braços trencats. Apart varen tenir dues hores segrestades les persones que viuen al mas que es troba al costat de la torre.

Aquesta repressió demostra demostra que per sobra de les persones es troban els interessos dels gran lobbies i les multinacionals.

Com es que t'imputen desordres publics si et trobabes al mig d'un camp privat?
No s'antec ja que em trobaba embidonat sota terra dins del cotxe sense poder moure i com ve dius tu dins d'una propietat privada. Per tant no ho antenc.

Aturar l'obra un dia val la pena?
Veient que aquesta acció com ja comentaba ha tornat a possar en boca de molta gent la MAT, trobo que si que val molt la pena.

Heu rebut mostres de solidaritat?
Em rebut moltes mostres de solidaritat de tot l'Estat i de fora. Per eixemple, uns amics del meu poble, que es van assabentar de l'acció per la tele, han creat una caixa de resistència per a solidaritzar-se també amb mi i amb la lluita de la MAT.

Quines despesses teniu i com porteu el cas?
El cas ens ho porta el grup antireprssiu de Girona. Es va crear fa uns 4 anys per poder dur casos repressius. I bé, ara mateix tenim la denuncia de la empressa que fa els forats dels fonaments, GAROC que demana una compensació de 14 500 euros per unes valles a terra i un vidre de la pala del tractor i un dia sense treball d'uns quants obrers.

Compensasions abusives per unes valles a terra.Heu investigat aquesta empresa, qui la dirigeix?

HO hauriem de fer. És una empresa de ciutat Real. Tots els treballadors són llatinoamericans, ecuatorians, xilens, i els jefes són espanyols, per dir-ho d'alguna manera. Reflexa la precarietat laboral bue patim. Porten treballadors de fora que els surten mésbarats que els d'aquçí.


Com analitzes la informació dels mitjans de comunicació oficials sobre l'acció?

Per una banda hi ha el cantó positiu.Es que han donat a coneixer que la lluita contra la MAT está viva. Pero per l'altra banda, ho veig malament perque es van centrar molt en la meva persona quan era un treball d'equip, deixan a una banda el perque d'aquesta acció.

Com veus l'entrevista teva en TV-3 com a protagonista de l'acció?
Vares denunciar als mosos i al bomber de banyoles per la actuacció policial. A la entrevistadora li va costar tallar-te. Mirant el video surts ben parat. I a mes convoques una roda de prensa per televisió.

Trobo que si els mitjans et donen cinc minuts per parlar, s'han d'aprofitar per denunciar els abusos i les irregularitats.


Tu que ets de Murcia , com veus la independencia a catalunya.

Com anarquista penso que si un poble es vol independitzar, s'ha d'independitzar. A les clares es veu que aquí a Catalunya hi ha un idioma, una cultura , unes formes de ser que son d'aquí. Quan vaig venir a catalunya, a Girona, notava que Catalunya no era Espanya, que era un altre pais, al menys en els cercles que em movia. Ara bé, quina independència? La indpendencia economica d'artur mas? dons no. Hauria de ser total.Si la independencia no comporta trencar amb el capitalisme, jo no la vull.


Que penses de la Monarquia?
Que es una institució obsoleta que ens está costant molt diners que podriem estalviar. Ens temps en els que l'educació publica, la sanitat, serveill socials... estan patint retallades ua de la coses que podriem estalviar-nos tenir a uns parasits que no fan res de aprofitos vivint dels nostres impostos.


Projectes per aqust any

Seguir lluitant contra la MAT i trobar feina.reactivar un projecte que feiem cervesa cassolana i continuar treballant pel sindicat.

I com va la CGT?
Ara mateix tenim varis conflictes laborals oberts.
Per eixample el conflicte que tenim amb la tenda Belros de l'Espai Girones que porta varis mesos sense pagar'li a una companya que es troba de baixa.

També hem encetat un cicle de xerrades de formació sobre les pensións, l'atur, les nomines, les retallades...

Estem Aumentant el numero d'afilició però no el de militancia, cosa que es per a organitzar un debat serios.


I pel proper Congres a Catalunya què opreparaeu?
Em sembla que la secretaria de juridica es vol presentar per a Catalunya.
La nostra assemblea per preparar el congres la tenim el proper 24 de març.
Fins aquest dia no sabem ben ve si portarem alguna ponencia a aquest congress.

Qualsevol pot fer una ponència?
Qualsevol afiliat pot presentar una poencia i quan més gent li doni suport millor.

Tu què creus que s'hauria de canviar, què presentaries.
Hi ha una carencia de jovent molt gran, tema que ja va sortir en el Congrés de la Corunya. També un altre tema que s'ha de tractar i canviar es el tema de les subvencions. Jo soc contrari a que la CGT en rebi. Si ens declerarem autogestionaris, hem de ser autogestionaris. No podem dir que som autogestionaris i a l'hora rebre subvencions.
També intentaria arreglar els conflictes interns que n'hia entre diferents ideologies.

Però aquestes subvencions no condicionen al sindicat. És un opció tàctica.
Em penso que no tenen per que condicionar la funció del sindicat, pero poden arribar a ser perilloses. Si que es veritat que per a que es queden els diners de les subvencións els sindicats grocs, ens els quedem nosaltres, pero recalco que es un tema perillos i ha creat divisións.

Que penses de les divisións dintre de l'anarcosindicalisme?
Penso que han destrossat el moviment anarcosindicalista. Aquestes diferencies que venen ja de llun, del 84, com a jove que no va viure el començament d'aquestes diferencies et torno a dir que penso que fan mal tant a l'anarcosindicalisme com a l'anarquisme en si. No fa mes que mal i dany. Jo estic a CGT com podria ser'hi a CNT. Les divisións actuals no les antenc ni les comparteixo.
Aquesta divisió es tindrá que acabar, cedint uns cedint altres o cedint els dos.
Mentres que les velles glories esten vives aquest conflicte no acabará.



¿Com veus la situació actual de crisi?
Vec que aquesta crisi es un invent per a que la gent treballe per menys diners, acepte condicións d'escalvitut, per imposar les retallades i per a que els rics siguin mes rics.
Aixó en algun moment haura d'esclatar.

Ara mateix estic veient com companys i companyas meves de diferents lluites estan aceptant treballar per sous ridiculs.

Quina alterntiva veus?
Doncs una bona alternativa es la CIC (coopertativa integral catalana). Es crear cooperatives de treball com feia la CNT en els seus bons temps. Que des del propis sindicats que per a mi son referent CGT i CNT ajudin o creen cooperatives per a donar treball a la gent que es troba a l'atur.

Quin es el teu lema de vida?
Lluitar, lluitar i lluitar.