dimecres, 1 de gener del 2014

Acció contra la MAT a Llampaies (Alt Empordà)

Air 31 de desembre es va penjar una pancarta en contra de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) en una de les torres construïdes dins del terme municipal de Llampaies.










“MAT: negoci mortal” és el que es pot veure des de la carretera GI-623 com una més de les tantes mostres de rebuig per part dels veïns i veïnes de les poblacions afectades, i de les seves rodalies, cap a la macro-infraestructura elèctrica que portarà a partir de 400 Kv.
Tot i que aquesta línia no beneficia de cap manera a la població del territori i d'arreu, ha estat declarada una obra “d'utilitat pública” basant-se en una llei franquista del 1953 que permet l'expropiació forçosa de les terres afectades deixant poca opció i poca paraula als afectats.

Hem de recordar que les conseqüents expropiacions forçoses foren durant els dies 12, 13 i 14 de desembre, quan gran quantitat d'afectats pel tram que va de Bescanó a Santa Llogaia es van veure obligats a firmar en contra de la seva voluntat una sentència en benefici de Red Electrica de Espanya (REE). Aquests tràmits, però, no van arribar a tenir lloc a la localitat de Fellines-Viladasens, on es mostra clarament l'oposició del poble cap a la MAT amb la no cessió de cap instal·lació municipal per als tràmits apropiatius alhora que veïns i veïnes col·lapsaven les entrades del poble per tal i de no deixar passar el personal de REE, els quals anaven escortats pel cos dels Mossos d'Esquadra. 

De totes maneres, les expropiacions tornaran a tenir lloc i cada dia es segueixen aixecant torres malmetent el medi ambient, desforestant boscos i obrint camins. A més, s'ha de dir que quan la línia estigui en funcionament es crearan camps electromagnètics de gran potència que seran causa de greus malalties cròniques tant al bestiar com a les persones, com la leucèmia i diferents tipus de càncer. Red Elèctrica de España és culpable de tot això i de danyar la salut i les necessitats de la població, ja que en el seu pas la línia passa per sota de granges i hivernacles malmetent l'economia dels afectats, i a menys de 100 metres de diverses cases. Per tot això, no es deixaran de fer mostres de rebuig cap a la MAT i de denunciar a l'Estat Espanyol, a la Generalitat, als ajuntaments i a Red Elèctrica de España per assassinar el benestar de la població a favor dels seus interessos mitjançant els seus negocis mortals. 

Tex realitzat per No MAT Girona.