Aquest divendres, Logofobia presenta el llibre del 25é aniversari del Lokal al CSOA Kan Kolmo de Girona.
Hi
ha espais creats pels moviments socials, com el Lokal del carrer de la
Cera, que superen el caràcter temporal d’altres iniciatives i esdevenen
paisatge actiu de les lluites que emprenem. El llibre que acaba
d’aparèixer narra una possible història del Lokal i ho fa des de les
vivències de gent que hi va participar. Així, esdevé un testimoni de
l’activisme sorgit després de la derrota al referèndum de l’OTAN.
Els impulsors del llibre van plantejar una autoria col•lectiva perquè permetés una narració feta de testimonis de gent que ha passat per l’espai. Setanta-quatre persones han escrit records i reflexions sobre el Lokal a partir de preguntes com «Per què vas participar al Lokal?». Un grup s’ha encarregat de relligar les veus per bastir una visió calidoscòpica del Lokal i, per extensió, de la Barcelona rebel i de la resposta a la globalització capitalista en molts punts del món.
Vint-i-cinc anys d’existència donen per a molt i converteixen els testimonis en cronistes dels canvis històrics en la manera de fer política, en les pràctiques activistes i en els mitjans emprats, cosa que des de la realitat actual arriba a tenir un valor etnogràfic.
El llibre està dividit en tres capítols que aborden la crònica del Lokal des de diferents perspectives. La primera part fa una història del Lokal des de la visió d’un jove que creix i lluita al mateix temps que neix l’espai. Aquest relat s’inicia amb esdeveniments personals i la profusió de testimonis aconsegueix donar una visió global del que ha significat el Lokal en aquests vint-i-cinc anys d’agitació i mobilitzacions.
El segon apartat fa un repàs a l’evolució del Lokal com a col•lectiu i els grups que ha generat el Lokal o que han compartit l’espai en una relació simbiòtica.
El tercer capítol s’ha escrit des de la mirada posada en la construcció i la participació en la xarxa de lluites i resistències que arriba fins avui dia.
En aquest tipus de llibres commemoratius existeix el perill de l’autocomplaença, però la contextualització dels fets i les dosis d’autocrítica i humilitat convenients ajuden a superar-la.
Ens trobem davant d’un llibre que fa memòria i arriba fins al present. Un llibre imprescindible per seguir un flux d’idees i de maneres de fer que connecten amb l’actualitat i dibuixen l’origen d’altres formes de fer política. Un text que parla sobre l’esperit col•lectiu, l’autogestió, l’acció directa; i des d’on es poden pescar idees i elements per al debat.
La presentació hi será a les 19h.
Kan Kolmo es troba al carrer del Carme nº41 de Girona