dijous, 13 de desembre del 2012

L’Ajuntament de Castelló vol que el Tribunal Suprem revisi el consell de guerra contra el MIL



Puig Antich, descendent de Castelló d’Empúries, rep in memoriam, amb l’abstenció del regidor del PP, un reconeixement el mateix dia que es declara gent no grata a la família dels Borbons i el monarca


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/12/2012 Castelló d’Empúries (Alt Empordà).- 

El matí del 22 de març de 1974, el company comunista llibertari de l’antic MIL i dels Grups Autònoms de Combat Salvador Puig Antich va ser garrotat per sentència de consell de guerra militar a la presó Model de Barcelona. Salvador era un estudiant de medicina de Barcelona fill del dependent de farmàcia Joaquim Puig i Quer, natural Castelló, així com les ties paternes de Salvador, de la família Puig, molt coneguda al municipi. Joaquim Puig havia estat condemnat a mort en un consell de guerra franquista i posteriorment indultat pel general Franco. Havia militat durant la Segona República en la formació Acció Republicana Catalana.
Segons informa l’edició d’avui 11 de desembre del setmanari de Figueres HORA NOVA, tenint molt en compte aquest parentiu del company Salvador al poble de Castelló d’Empúries, en el mateix ple municipal en que l’Ajuntament castellonenc es va declarar contra la monarquia espanyola i va declarar no grata la Casa de Borbó i el propi rei Joan Carles, també es va acordar una moció demanar al Tribunal Suprem la revisió del consell de guerra contra el MIL de gener de 1973, en que un tribunal militar va condemnar a mort el company Salvador. Aquesta moció es va aprovar per majoria absoluta del ple de Castelló, amb els vots a favor de tots els regidors de l’equip de govern municipal i d’ERC i d’Entesa, i l’única abstenció del regidor del PP.
Segons HORA NOVA, l’alcalde castelloní, Xavier Sanllehí, va desitjar que “tant de bo tingui suport [aquesta petició] i es pugui revisar aquest procés [de 1973], cosa que no va passar, per exemple, amb el d’en Lluís Companys”.
Alguna cosa passa, quan un anarquista és comparat amb el president Companys. Potser tingui raó la cançó de Bob Dylan, “els temps estan canviant” a mesura que creix la mobilització social. Fora Borbons i reconeixement municipal de Salvador Puig Antich, descendent de Castelló d’Empúries.