dissabte, 15 de desembre del 2012

«Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum»



Enmig del vols d’esquadrons militars aquests dies sobre la badia de Roses una missa de l’arma de l’Aviació a la seva base EVA 4 en els Simonets de la muntanya del Pení. 

 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/12/2012 Roses (Alt Empordà).- Aquests dies, en que el cel de la badia de Roses, sobre Empúries, l’Escala i Montgó sobrevolen esquadrons d’avions militars a reacció, que dibuixen estels a l’aire en fileres paral·leles, trobem la circumstància que aquest dilluns 10 de desembre en la base de l’esquadró de vigilància aèria núm. 4 (EVA 4) de l’exèrcit de l’aire espanyol, situada als Simonets, a la muntanya del Pení, entre Roses i Cadaqués, un enclavament estratègic aeri des de 1957, quan la base era de l’exèrcit nord-americà, es celebrava la festivitat de la patrona de l’exèrcit de l’aire, la mare de déu de Loreto, que va establir el papa de Roma Benet XV l’any 1920, a través d’un decret papal, que fos la patrona de tots els aeronautes catòlics, i el rei Alfons XIII la va posar com a patrona de l’exèrcit espanyol de l’aire de la monarquia dels Borbons. En la base EVA 4, el rector de la parròquia de Pontós, també a l’Alt Empordà i bisbal de Girona, Pere Font, abans de “l’homenatge als caiguts” va oficiar una missa per a familiars convidats, militars i policies. 

Aquest capellà elogià davant l’assistència la figura de Loreto tot afirmant en nom de déu que “els militars són tan devots de la verge santíssima” perquè, al seu entendre, “aquells vetllen per la pau encara que, per contradictori que sembli, ho facin també amb armes”. En aquest sentit, al nostre entendre, el capellà volia dir: «Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum», que va escriure Vegeci sobre temes militars en el prefaci del llibre tercer de la seva obra ‘Epitoma rei militaris’, possiblement escrita als entorns de l’any 390. Aquesta és la lògica militarista de mossèn Font: “Aquell que vulgui pau social s’haurà de preparar per fer la guerra”. I encara hi ha qui afirma que beats i sants catòlics de la croada franquista de 1936-1939 “eren religiosos innocents”. Mare de déu, quins disbarats! 

Seguidament, s’ha fet una ofrena “als caiguts”, sota el càntic de ‘La Muerte no es el final’ i, tot seguit, familiars, militars i policies han cantat l’himne a l’Aviació espanyola, al so de “Volad, alas gloriosas de España”, el que fan aquests dies esquadrons a reacció sobre les nostres cases.