dissabte, 15 de desembre del 2012

Dubtes sobre la solvència econòmica d'Eulen per gestionar el CAP de l'Escala



La subrogació de la plantilla laboral del CAP de l’Escala no és obligatòria per Eule.

 Alguns certificats d’Eulen pertany a una entitat bancària de mala gestió  L’Ajuntament de l’Escala dubta de la solvència econòmica de la multinacional Eulen per gestionar el CAP ‘Moisés Broggi’

Incertesa en les puntuacions   







TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/12/2012 L’Escala (Alt Empordà).- Segons l’edició d’avui 14 de desembre del ‘Diari de Girona’, l'alcalde de l'Escala pel PSC, Estanislau Puig, dubta de la solvència econòmica de la multinacional Eulen per gestionar el Centre d'Atenció Primària ‘Moisés Broggi’ (CAP) de la localitat i set consultoris locals de l'Alt i Baix Empordà. Puig sospita dels avals i certificats bancaris presentats al CatSalut per aquesta empresa privada per fer-se amb l'adjudicació del servei.Per aquest motiu, va anunciar que l'alcaldia està col·laborant amb la Fundació Salut Empordà per fer les al·legacions necessàries "per veure si es pot treure alguna impugnació que sigui consistent".
Des d'un primer moment, Estanislau Puig sempre s'ha posicionat en contra de l'adjudicació d'Eulen com a gestora del CAP de l’Escala, actualment provisional a l'espera que estanqui el procés d'al·legacions. En una entrevista a Ràdio l'Escala, l'alcalde Puig va explicar que l'objectiu del consistori i de la Fundació és fer les al·legacions que calguin per "trobar alguna contradicció amb la puntuació estranyament alta en la plica tècnica i veure si hi ha alguna discrepància important perquè hi hagi motiu d'impugnació".  
Segons Estanislau Puig, tot i que Eulen és una gran empresa "ens arriben precedents d'una situació més aviat no òptima i volem acabar de comprovar si els certificats bancaris que l'avalen són adequats o no". L'alcalde de l’Escala es va referir concretament al fet que alguns dels certificats pertanyen a "alguna entitat bancària que aquests dies està a nivell de tots els mitjans de comunicació estatals no pas com a bon model de gestió". En aquest sentit, va remarcar que si la certificació sobre la solvència econòmica que va presentar Eulen no va acompanyada de balanços i actuacions "és per revisar i qüestionar" els mèrits que la multinacional va presentar per guanyar el concurs. 
Incertesa en les puntuacions. Un altre motiu de dubte que va explicitar Estanislau Puig té a veure amb el sistema de puntuacions que ha permès l'adjudicació del CAP i dels consultoris locals a aquesta empresa privada. L'alcalde va exposar la seva incredulitat al fet que Eulen rebés la màxima puntuació en un apartat referent a la satisfacció "quan és una empresa que no ha exercit en el sector sanitari i per tant no té experiència". Amb tot, Puig va advertir que si la gestió va a parar a mans d'Eulen la Fundació Salut Empordà en pot sortir molt perjudicada. "Són molts diners 2,5 milions d'euros. La Fundació hi pot tenir molt a perdre perquè no és el mateix si la relació amb l'hospital de Figueres, també gestionat per la Fundació Salut Empordà, és entre un mateix ens o bé a través d'una altra empresa". 
La setmana passada fonts de la conselleria de Salut de la Generalitat van donar per fet que Eulen s'emportaria l'adjudicació definitiva del CAP i els 7 consultoris quan es tanqués el procés d'al·legacions. I aquest dimarts el portaveu en funcions del Govern, Francesc Homs va justificar les privatitzacions a Catalunya, a banda del CAP de l’Escala, també Aigües Ter - Llobregat i l'autopista del Cadí, per evitar més retallades. Aquesta situació contrasta amb la "sorpresa" que els alcaldes dels nou municipis afectats van assegurar que havia mostrat el conseller de Salut en funcions Boi Ruiz en una reunió que va mantenir amb ells la setmana passada. Estanislau Puig va dir ahir que Salut "ens va voler fer creure que tot això és una sorpresa i un accident imprevist, però sembla que hi ha certa connivència perquè tot això tiri endavant". 
Un panorama complicat per Eulen a l’Escala. Eulen no tindrà un panorama favorable si finalment aterra a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala. Tindrà en contra totes les forces polítiques dels nou municipis afectats i de la comarca de l'Alt Empordà, el Col·legi de Metges de Girona, els sindicats i els partits d'esquerres, com ara PSC, ERC, ICV-EUiA i les CUP. Fins i tot, segons el ‘Diari de Girona’, alguns sectors de CiU i PP han mostrat les seves reticències a la privatització.
Eulen també haurà de fer-se càrrec d'un equip de professionals que estan vivint el procés amb temor i desconfiança i que hauran de donar servei a una població usuària que divendres passat va secundar una concentració contra la privatització davant el CAP de l’Escala. En aquest sentit, una enquesta elaborada per Metges de Catalunya exemplificava aquesta situació revelant que un 85% dels preguntats considera que l'adjudicació del CAP de l'Escala a Eulen "suposa un inici de la privatització de la sanitat catalana".