diumenge, 29 d’abril del 2012

Quatre-cents agents controlen les fronteres gironines

 

“Només el fet que se sàpiga que es duen a terme aquests escorcolls serveix com a mètode dissuasiu”, afirma Jesús María Gómez, coordinador de fronteres terrestres de Girona del Cos Nacional de Policia

Es multiplica per quatre el nombre de policies per la suspensió del Tractat de Schengen per evitar que antisistema boicotegin la cimera del BCE

Els principals són a la Jonquera, Camprodon, Portbou i Puigcerdà

El Punt  Avui 29/04/12 02:00 G. Pladeveya  LA JONQUERA.- 

La Jonquera va recuperar divendres a la mitjanit una de les seves escenes habituals d'anys enrere, ja que fins al 4 de maig la frontera amb l'Estat francès torna a ser un punt de parada permanent per als controls policials. Aquesta situació excepcional es deu a la suspensió temporal del Tractat de Schengen, que garanteix la lliure circulació de persones a la Unió Europea. La mesura pretén evitar l'entrada a Catalunya d'activistes antisistema que puguin acabar boicotejant la cimera del Banc Central Europeu (BCE), que se celebrarà a Barcelona el dimecres i el dijous vinents. Per prevenir possibles aldarulls i que no es revisquin els incidents del dia de la vaga general a la capital catalana, els agents aturen els cotxes sospitosos, comproven les dades dels passatgers, en ocasions els escorcollen i inspeccionen l'interior dels vehicles. A la demarcació de Girona, els principals passos fronterers estan vigilats per uns 400 agents, una xifra que multiplica per quatre el nombre d'efectius que hi ha normalment a la zona. La gran majoria són de la Policia Nacional, que fins i tot té sobre el terreny membres de la comissaria general d'estrangeria i fronteres que s'hi han desplaçat des de Madrid, si bé en el dispositiu també prenen part els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la policia francesa.

A la pràctica, per tant, l'operatiu suposa el restabliment de les fronteres. Només a la Jonquera, els investigadors hi han organitzat tres controls: un a la rotonda de la sortida 1 de l'autopista, un segon després del peatge troncal de l'AP-7 i un altre a l'N-II, al nucli del Portús. Aquests, però, no són els únics punts d'entrada a la demarcació on els agents fixen els ulls en cada automòbil. També hi ha presència policial a Puigcerdà -tant a l'estació de tren com a la rotonda on hi ha situada la comissaria de la Policia Nacional-, a Camprodon, a l'estació de tren de Portbou i a l'altura del punt quilomètric 0 de la carretera N-260. A part de les principals vies de comunicació, no obliden els patrullatges aleatoris per carreteres i camins secundaris que vénen de l'Estat francès, incidint especialment en els que transcorren pels termes de la Jonquera i de Puigcerdà. Igualment, el cos ha reforçat la vigilància a l'aeroport de Girona i al de Barcelona i té el focus posat en els combois del TAV que surten de Perpinyà en direcció Figueres.

Denegar l'entrada. Des de peu d'autopista, el comissari coordinador de fronteres terrestres de Girona de la Policia Nacional, Jesús María Gómez, explicava ahir que si detecten persones que poden pertànyer a grups antisistema els deneguen l'entrada al territori. A més, durant els controls, comissen possibles instruments perillosos -com ara bats de beisbol-, els aixequen la corresponent denúncia i, fins i tot, s'enduen emmanillats els que es posen agressius.

Gómez indicava que la presència dels controls, per si mateixa, ja fa que els grups violents s'ho pensin dues vegades abans de creuar la frontera. “És erroni pensar que qualsevol mesura policial és efectiva al 100%, però només el fet que se sàpiga que es duen a terme aquests escorcolls serveix com a mètode dissuasiu.” Per ell, a més, la suspensió del Tractat de Schengen a partir de divendres a la mitjanit no arriba massa tard. “Pel coneixement que tenim dels integrants d'aquests moviments, sempre es mouen en dates molt properes a la celebració d'una cimera com la del Banc Central Europeu.” Cal recordar que el Tractat de Schengen està en vigor des del 1985, però els estats poden demanar-ne la seva interrupció en casos excepcionals. A l'Estat ja es va aixecar arran del casament dels prínceps d'Astúries el 2004, dos anys abans per la cimera de la UE a Barcelona durant la presidència espanyola i el 2005 per la cimera euromediterrània.