dijous, 22 de setembre del 2011

Manifestació contra el frau hipotecari i pel dret a l’habitatge, el 25 de setembre a Girona

Girona també serà escenari d'una manifestació que s'està organitzant a nivell estatal -més de 30 ciutats han confirmat que faran aquesta mobilització- el pròxim 25 de setembre. Sortirà a les 18h del Pont de Pedra de Girona.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca us convoca a la manifestació que tindrà lloc a Girona, el diumenge 25 de Setembre a les 6 de la tarda al Pont de Pedra, per reivindicar el dret a un habitatge digne i la fi de l’abús del sistema hipotecari espanyol.
Per la dació en pagament retroactiva, per aturar els desnonaments, per un lloguer social dels habitatges buits, diumenge sortim al carrer.
Cada dia del 2010 vuit famílies gironines es van quedar sense casa per no poder pagar la hipoteca.
Durant cada dia del 2010, un total de vuit famílies gironines van veure com el banc els embargava casa seva per no poder pagar la hipoteca. Des del 2007, s'ha multiplicat per cinc el nombre d'execucions hipotecàries, és a dir, de desnonaments. Quan un banc retira un pis als amos i el treu a subhasta, els antics propietaris no veuen condonat el deute sinó que han de fer front al pagament del 40% del preu de taxació del pis, més interessos. Per lluitar contra aquesta situació, s'ha constituït també a Girona la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca que vol actuar per evitar desnonaments i, a més, aconseguir canviar la llei i que el deute quedi saldat amb l'entrega de l'habitatge

La crisi s'ha cobrat moltes víctimes, entre elles aquelles famílies que no poden fer front al pagament de les quotes hipotecàries i el banc els embarga l'habitatge. Aquesta situació li va arribar a 536 famílies el 2007 -just abans de la crisi- però el 2010 es va tancar amb la xifra rècord de 2.905 (segons dades del Consell General del Poder Judicial). Això suposa multiplicar quasi per cinc els casos en tres anys.

Segons aquestes dades, i segons ha denunciat la Plataforma d'Afectats per l'Hipoteca que es constitueix ara a Girona, això suposa que durant l'any passat cada dia hi va haver vuit casos d'execucions hipotecàries, és a dir, vuit embargaments. Un dels objectius d'aquesta plataforma -que és hereva de la que va néixer a Barcelona fa dos anys- és aconseguir que es canviï la llei i que els afectats per un desnonament vegin condonat el deute amb l'entrega del pis que no poden pagar i que es puguin quedar al mateix pis pagant un lloguer social.

Actualment, en canvi, si un propietari veu com és desnonat per impagaments, ha de fer front al 40% del preu del pis segons la taxació -el 60% restant corre a compte del banc- i també pagar interessos. "Sovint això suposa perdre el pis però fer front al pagament d'una quantitat que a vegades és més elevada que l'hipoteca contractada inicialment", ha denunciat des de la PAH Girona Marta Afuera. "La gent es queda sense casa i, a més, contreu un deute per tota la vida convertint-se en morós", ha explicat Afuera.

Xifres i rostres

Darrera d'aquestes xifres s'amaguen noms de persones que estan patint aquesta situació. En el primer dia de presentació pública de la PAH de Girona, tres famílies han volgut explicar el seu cas. Es tracta d'una parella d'Olot que van comprar un pis al 2005 i l'apujada de l'euríbor els encareix la quota hipotecària. A més, van perdre la feina i ell va caure malalt a causa d'un càncer de colon. Com que no poden pagar tot el que els reclama el banc, fa dos anys que aporten allò que poden per tal que no els facin fora però ja tenen data per a la subhasta del pis: el pròxim 14 de setembre. Actualment ell pateix metàstasi i el seu deute farà que el seu avalador també perdi les propietats.

En Hassan va venir a Salt fa anys i en aquest poble hi han nascut els seus tres fills i el quart que està en camí també ho farà. Després d'anys de treballar a la construcció s'ha quedat sense feina i també té al seu càrrec la mare de 85 anys. Quan va signar la hipoteca al banc li van dir que pagaria sempre el mateix però va passar d'una quota de 580 euros a pagar-ne quasi 800. Ara, per por que el facin fora i quedi al carrer, ha buscat un pis de lloguer.

La Lolia i en Cesc, de Figueres, cobren tots dos una pensió d'invalidesa. Després d'anys de viure en un pis petit van voler fer un salt qualitatiu i anar a una casa nova. En aquell moment, el banc els va donar dos anys de marge per poder vendre les dues propietats que tenien (un petit pis i un local) i es van veure amb tres hipoteques. Passada la moratòria de dos anys no han venut res a causa de l'arribada de la crisi i han de pagar cada mes més de 3.000 euros. Van demanar la dació en pagament però el banc no els ha contestat i s'esperen el pitjor.

Com ja ha passat en d'altres llocs, la PAH neix a Girona amb la intenció de mobilitzar ciutadans per evitar desnonaments de famílies amb greus problemes socials. "Si algú demana suport a la plataforma anirem a aturar els desnonaments", ha dit Afuera que assegura però que no podran anunciar les accions "per la persecució policial" que poden patir.


.Més info a: lataformaAfectatsHipotecaGironawww.facebook.com/event.php?eid=234366653277180

www.facebook.com/pages/Plataforma-Afectats-Hipoteca-Girona/133161176763706

http://afectadosporlahipoteca.wordpress.com/mani-25s/.