dimarts, 17 de maig del 2011

Milers de persones es manifesten el 15 de maig per reclamar una democràcia real, salaris dignes i la fi de la corrupció

Milers de persones es manifesten el 15 de maig per reclamar una democràcia real.
Reclamen salaris dignes, la fi de la corrupció i que la classe política tingui en compte els ciutadans


La capacitat de convocatòria a través d’internet de sectors no organitzats en sindicats o entitats convencionals ha quedat demostrada aquest diumenge a la tarda. Unes 10.000 persones s’han manifestat pel centre de Barcelona i la reacció ha estat semblant en una setantena de ciutats europees més,. entre les quals hi ha Madrid, París i Londres. Als Països Catalans, s’han convocat protestes, a més de Barcelona, a Lleida, Figueres, Tarragona, València, Palma, Castelló, Torrevella i Menorca, i a la resta de l’Estat han tingut lloc unes 50 manifestacions, destacant per la important assistència les de Madrid, Málaga, Saragossa o Valladolid entre altres.

Es tractava d’una convocatòria de manifestacions ’Per una democràcia real, ja!’, organitzada a través d’una pàgina web i grups de Facebook, sota el lema “Democràcia Real JA. No som mercaderia en mans de polítics i banquers”. L’objectiu és reclamar sous dignes i que els polítics i les institucions tinguin en compte realment els ciutadans. La protesta ha transcorregut sense incidents i amb to festiu pels carrers de Barcelona, i els participants l’han retransmès a través de Twitter amb el ’hashtag’ #15mani, que ha ofert moltes imatges i fins i tot filmacions de les protestes. Tant la convocatòria com les primeres informacions sobre la protesta s’han difós a través d’internet.

La manifestació de la capital catalana, que ha avançat rere la pancarta "No som mercaderia en mans de polítics i banquers" ha anat de Plaça de Catalunya fins el Parc de la Ciutadella, on s’ha llegit el manifest final. Pel camí els manifestants han reclamat "sous dignes" i han exigit canvis a la classe política "perquè tingui en compte els ciutadans" mentre han reclamat a polítics i al sector financer que assumeixi la responsabilitat que els correspon de l’actual crisi econòmica.

La convocatòria d’aquest diumenge a Barcelona s’ha volgut desmarcar de la que van impulsar el dissabte els sindicats majoritaris i diverses entitats contra les retallades de la Generalitat de Catalunya. Molts dels manifestants han cridat precisament contra aquests sindicats en passar la marxa pel davant de la seu de CCOO a Catalunya, a la Via Laietana. S’hi han sentit crits de "traïdors" i "venuts" i se’ls ha penjat un cartell on s’hi podia llegir que "aquí hi ha molts xoriços".

Tal com ha assegurat el manifest final, l’objecti de la marxa era fer palesa la "indignació" dels ciutadans i fer-ho desmarcant-se de partits i sindicats majoritaris. Entre els adherits i convocants de la marxa hi havia diverses entitats que representen molts sectors professionals i autònoms, organitzacions del món estudiantil, associacions de veïns o altres col·lectius. El document exigeix "tornar a la democràcia real" i fugir del "bipartidisme" (més present a molts punts de l’Estat espanyol que al Principat) i de la "corrupció" que afecta moltes institucions. El manifest exigeix també reorientar les polítiques públiques que protegeixen "l’interès general". El text ha fet referència a l’abolició dels "privilegis" cap a les classes socials més altes i un repartiment equitatiu de recursos; de fet fins i tot ha exigit la retidada de la Llei Sinde i que es reorganitzi el sector de la propietat intel·lectual i el poder que aglutinen les entitats de gestió com la SGAE.

"Nosaltres els aturats, els mal remunerats, els subcontractats, els precaris, els joves… volem un canvi i un futur digne. Estem farts de reformes antisocials, que ens deixin a l’atur, que els bancs que han provocat la crisi ens pugin les hipoteques o es quedin amb els nostres habitatges, que ens imposin lleis que limiten la nostra llibertat en benefici dels poderosos. Acusem els poders polítics i econòmics de la nostra precària situació i exigim un canvi de rumb", anunciaven en el manifest que proposava la protesta.

Més info al web: http://democraciarealya.es/