dimarts, 25 de gener del 2011

Unes 4000 persones es manifesten a Barcelona contra la retallada de les pensions i per una nova vaga general.

Destacada presència de la CGT a la manifestació, que acaba amb l’okupació de la Casa de la Vaga i el posterior desallotjament policial

El dissabte 22 de gener es va portar a terme en la ciutat de Barcelona una marxa multitudinària contra la reforma del sistema de pensions proposada pel govern espanyol. L’acte de protesta, que va ser convocat per diverses coordinadores i plataformes d’arreu de Catalunya, va comptar amb la presència de moviments socials anticapitalistes, grups anarquistes i de l’esquerra independentista i sindicats combatius, anarcosindicalistes i alternatius, com CGT, CNT, IAC, COS i Co.Bas.
La marxa va reunir unes 4.000 persones que van recórrer els cèntrics carrers de la ciutat cridant consignes contra la patronal i el Govern espanyol. Els manifestants van exigir una nova vaga general per a paralitzar les retallades socials dictats per la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional i executats pel govern de Zapatero. A més, es va criticar als dirigents de les centrals obreres majoritàries del país, Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT), per cedir una vegada més davant els interessos d’un Govern espanyol “venut” al capital privat i preparar la signatura de noves retallades i mesures regressives, en referència a les negociacions que porten a terme actualment ambdós sindicats amb el Govern i la patronal.
La presència d’afiliats i afiliades de la CGT va ser notable, calculem que més de 500 van participar en la manifestació, vinguts de diversos territoris i amb diverses pancartes. Representacions de federacions territorials com Girona, Lleida, Baix Llobregat, Baix Camp, Tarragona, Anoia, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Garraf, Baix Penedès, Bages-Berguedà, Maresme, …, i de diversos sindicats i nombroses seccions sindicals de Barcelona.
La marxa es va iniciar a les cinc de la tarda en la Plaça de Sants, dirigint-se cap al carrer del Consell de Cent, on es va produït la primera modificació del recorregut, desplaçant-se fins la seu de l’Institut Municipal del Parcs i Jardins per procedir a siliconar la porta i llegir un manifest de suport a les treballadores i de protesta per la política antisindical i antiobrera de l’Institut. Seguidament va continuar fins a la seu del Departament de Treball, on es va llegir de nou un manifest i es van realitzar pintades, al igual que durant la resta del recorregut, pintant centrals bancàries, negocis immobiliaris i supermercats, com el Mercadona del carrer Calàbria. Després d’un llarg recorregut la manifestació va finalitzar a Via Laietana quan un grup d’uns 400 manifestants va ocupar un edifici que es trobava en desús (uns antics multicinemes) rebatejat com a "Casa de la Vaga" i es va desplegar una gran pancarta en la seva façana on es cridava a enfortir la mobilització social contra les mesures neoliberals que pretén imposar el Govern.
Després d’aquesta acció reivindicativa, un grup de 400 persones es van quedar dintre de l’edifici ocupat i cap a la mitjanit els antidisturbis entraren i els desallotjaren mentre s’estava realitzant una assemblea informativa sobre la vaga del 27 de gener per part dels sindicats convocants (entre ells una representació del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya). A fora la policia havia reprimit als manifestants que estaven al carrer carregant contra ells i dispersant-los. Val a dir que l’entrada de la policia a l’edifici va ser sense cap ordre judicial que donés cobertura legal al desallotjament i que van anar traient a fora els manifestants amb males maneres i identificant-los, sense donar-los la possibilitat de sortir lliurement pel seu propi peu.
Un cop més la repressió policial ha estat la resposta a la mobilització anticapitalista. I un cop més la CGT ha estat on havia d’estar, en la mobilització al carrer, colze a colze amb els moviments socials anticapitalistes, lluitant contra les retallades socials, la reforma laboral, la retallada de les pensions i totes aquelles mesures que ens estan afectant tan greument i que estan incrementant dia a dia els índexs de precarietat, exclusió, pobresa, atur i pèrdua de drets.
I ara, la propera cita, el 27 de gener, jornada de lluita, mobilització i vaga general.
Salut… i a la lluita.Video de la manifestació