diumenge, 14 de juliol del 2013

A Olot el 18 de Juliol franquista es transforma en el 19 de Juliol del proletariat al crit de “No passaran!”


Una manifestació antifeixista, amb estelades vermelles, es va concentrar després de recórrer el carrer Major i el del Carme al davant de l'església dels carmelites, on s'havia de fer la missa pels colpistes difunts del 36.
 



 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/07/2013 Olot (La Garrotxa).- Més d’un centenar de persones -antifeixistes de pedra picada com el 36- s’han manifestat aquest dissabte de juliol al matí pel centre d'Olot contra el feixisme, convocats per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme de la Garrotxa i altres col·lectius locals.  

La gent s’ha concentrat primer a les escales de Sant Esteve, on s’ha llegit un manifest, i, després, amb una pancarta en defensa de  la llibertat i una altra on es podia llegir ‘Feixisme mai més!’, s’ha anat fins a la plaça del Carme i s’ha tornat a concentrar davant de l'església dels carmelites, on s'havia d'haver fet una missa pels morts colpistes del 36.  

Durant la lectura del manifest, s’ha remarcat que “el feixisme és un problema sociològic que cal combatre des de l'arrel fent una tasca pedagògica i de conscienciació i que cal denunciar quan sigui necessari”. També s’ha alertat que és ben present a la societat i s’ha denunciat exemples, com ara l'homenatge de la delegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, a la División Azul o el discurs feixista difós de forma populista per alguns grups polítics en el context actual de crisi. La lectura del manifest s’ha acabat amb el crit històric del 36-39 de “No passaran!”.  

La mobilització contra els nostàlgics de la dictadura franquista i el cop d’estat militar del 18 de Juliol del 36 que es va transformar en Guerra Civil (1936-1939) i la Dictadura fins l’any 1977, amb la seva hereva monàrquica que encara patim, va ser fruit d'una commemoració falangista i catòlica espanyolista a Olot anunciada per aquest dissabte i que, arran de la mobilització antifeixista d'entitats i particulars que hi estaven en contra, finalment es va poder impedir gràcies a la ferma voluntat antifeixista de molta gent del Nord-est de Catalunya que des de les xarxes socials va fer difusió de la mobilització garrotxina. Això no obstant, es va mantenir la convocatòria per palesar el rebuig al feixisme.  

Hi han assistit representants de la CUP, del PSC, d'ICV i d'EUiA i integrants de diverses entitats, sindicats com ara la CNT, i particulars.  

Durant tot el dia, el Departament d’Interior de la Generalitat ha estat en alerta, perquè falangistes i espanyolistes no havien desconvocat oficialment els actes anunciats a Olot, ja que solament es va intuir perquè el prior del Carme es va negar a dir la missa programada, també es va anul·lar la reserva de taula feta al restaurant de la Deu i, fins i tot, la comada de les flors que havien de dur a la creu franquista del Triai, aixecada per FET de las JONS l’abril de 1939. Finalment, no hi va haver ofrena, però Al Triai hi ja hi havia pintades antifeixistes.