L'elevada assistència a la convocatòria és fruit del rebuig que desperta la macroplanta entre el veïnat dels pobles afectats. A mesura que es coneixen les intencions de l'Ajuntament, construir fins a sis plantes de tractament de residus industrials i domèstics a l'espai protegit dels Clots de Sant Julià, creixen les veus contràries i la indignació.
La protesta, organitzada per SOS Empordanet, l'Associació de veïns i fills de Forallac i els Amics i amigues dels Clots de Sant Julià, va començar a les 12 del migdia davant l'Ajuntament de Forallac amb diversos parlaments. Van intervenir membres de les entitats convocants, l'expert mediambientalista Jordi Bigues i l'advocat Eduard Ribot. Aquests van explicar les nombroses irregularitats que acompanyen el projecte i la necessitat d'aturar-lo “per la força de la raó, el seny i el sentit comú”. Bigues va alertar que “ens trobem en un moment molt important per aconseguir desmantellar el projecte ja que l'administració té previst invertir 600.000 euros a l'actual planta de transfarència comarcal de Forallac”.
Abans de començar la manifestació es va dur a terme una performance per simular la contaminació de l'aire que provocarà la incineradora. Un fum taronja sortia de diverses caixes de cartró pintades amb creus i de color negre representaven l'amenaça de càncer per a la població veïna. En aquest sentit, un informe de l'Institut Carlos III indica que les possibilitats de morir de càncer per les persones que viuen aprop d'aquestes instal·lacions són més elevades.
Tot seguit, la manifestació va enfilar amb nombroses pancartes i de forma animada en direcció a la població veïna de la Bisbal d'Empordà, tallant el trànsit de la carretera C-66. Les crides dels manifestants eren contra el macroprojecte, en defensa del territori i contra l'alcalde convergent Josep Sala Real.
De moment ja s'han realitzat dues manifestacions, diverses passes i al·legacions judicials, notes de premsa i una xerrada informativa a la sala Mundial de la Bisbal d'Empordà. La setmana passada es va presentar un estudi tècnic que avalua els impactes mediambientals del projecte, elaborat per Jordi Bigues amb la col·laboració de Mercè Girona (CEPA EdC) i Josep Martí i Valls (CAPS).
Extret de La Directa