dimarts, 9 d’octubre del 2012

El proper dijous la manifestació universitària a Girona sortirà del rectorat al migdia Vaga general universitària l'11 d'octubre

Tramuntana Vermella Mail 07/10/2012 Girona (Gironès).- 

El curs 2012-2013 ha començat a les universitats públiques catalanes, així com a la resta de centres educatius del país, amb un "clar retrocés" pel que fa la qualitat i els recursos disponibles -segons denuncia la comunitat educativa-, fruit de les retallades aplicades pel govern de Convergència i Unió durant els darrers dos anys acadèmics. En el cas universitari, a la retallada pressupostària i de plantilles de Personal Docent i Investigador (PDI) i Personal d'Administració i Serveis (PAS), s'hi ha de sumar la implementació -aquest mes de setembre- de la nova política de taxes que paga l'estudiantat, que comporta un augment del 37% de mitjana en els preus de les matrícules. La massificació a les aules, la supressió de grups de tarda, així com la retallada del 12% en les partides pressupostàries destinades a beques, han impulsat de nou l'oposició a les retallades i l'autoorganització als centres contra l'actual política en matèria d'universitats. 



La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), espai de coordinació d'assemblees, col·lectius i sindicats dels tots els sectors de la comunitat universitària, nascuda a finals del curs 2010-2011 per fer front comú en defensa de l'ensenyament superior, ha decidit començar l'any reprenent les mobilitzacions que van iniciar un nou cicle de lluites universitàries l'any passat.


 La primera vaga estudiantil universitària enguany, amb el suport de PDI i PAS, tindrà lloc el dijous 11 d'octubre. La PUDUP ha fet públic un manifest per cridar a la mobilització de tota la comunitat universitària i de la resta d'etapes educatives, convocant a la manifestació que sortirà de la plaça Universitat de Barcelona a les dotze del migdia. 


El manifest unitari es converteix en una declaració d'intencions, afirmant que la primera convocatòria pretén ser el “detonant d’un curs protagonitzat per mobilitzacions en resposta a la situació actual”, on l'objectiu que es proposen és la “intensificació de la combativitat amb accions directes per pressionar el govern, els rectorats i els deganats”. Tanmateix, la PUDUP alerta dels nous programes de reforma del model universitari, materialitzats en l'Estratègia Universitat 2015 i el recent Informe de la Ponència, elaborat per la Comissió de Governança de Catalunya. Aquests plans de futur són un punt i seguit després de la posada en marxa del polèmic procés de Bolonya, i pretenen aprofundir en la remodelació de l'estructura de govern universitari. Mesures com la supressió dels òrgans de govern col·legiat -on queden representats l'estudiantat i el PAS-, l'obertura dels Consells Socials de cada centre a executius d'empreses i representants polítics, o la nova política de preus, són interpretades per la PUDUP com “atacs que comporten l'elitització de la universitat”. 


La convocatòria inicial per mobilitzar-se en defensa de l'educació pública i de qualitat en aquesta data, neix d'una iniciativa entre diverses "organitzacions i sindicats estudiantils i juvenils dels diferents pobles oprimits de l'Estat espanyol" d'engegar una campanya anomenada 11x12 "Educació del poble i per al poble". En aquest espai hi participen més de deu col·lectius d'esquerres i independentistes d'arreu de l'Estat, entre els quals es troba el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).


 La mobilització s'ha estès com una taca d'oli i a hores d'ara hi ha confirmades manifestacions i diverses accions a més vint-i-cinc ciutats, entre les quals hi figuren sis dels Països Catalans.  


A més de la marxa de Barcelona, totes les protestes del territori arrencaran a les dotze del migdia.  


A Girona i València des del rectorat, a Tarragona des de la plaça Imperial Tarraco, i a Palma i Castelló des de la plaça del Tub i la Farola respectivament.