divendres, 12 d’octubre del 2012

Cinc-cents manifestants a Girona en defensa de la universitat pública


Uns cinc-cents estudiants universitaris s'han manifestat aquest migdia pel centre de Girona en la primera jornada de vaga a pocs dies d'haver estrenat el nou curs. A primera hora, els estudiants de la Universitat de Girona (UdG) han barrat l'accés a les facultats i l'edifici del rectorat. Alumnes, professors i personal no docent no han accedit als centres. La vaga és hereva de les protestes que s'arrosseguen del curs passat per l'augment de taxes i contra la privatització de la universitat. A aquest fet s'hi suma també la voluntat dels estudiants de no celebrar el 12 d’octubre. Havien proposat al rectorat fer vaga aquest dijous i, en canvi, fer classe el 12 d'octubre però el rectorat ha mantingut el calendari i demà es considera dia festiu. "12-O, res a celebrar". Això és el que es podia llegir a una de les pancartes situades a les portes de la facultat d'Educació i Psicologia on aquest matí no s'ha fet classes. A primera hora, els estudiants han col·locat tanques a l'entrada de les tres facultats i de l'edifici del rectorat.  
Manifestació universitària des del rectorat de la UdG a la delegació de la Generalitat 



Tramuntana Vermella Mail 11/010/2012 Girona (Gironès).- 



Pocs dies després que hagi començat el curs ja té lloc la primera vaga i els arguments per justificar-la són els mateixos que l'any passat. Els estudiants critiquen la pujada de taxes que ha promogut el ministeri d'Educació i han carregat contra les reformes educatives del seu titular, José Ignacio Wert, a qui acusen de voler privatitzar la universitat. El portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a Girona, Jordi Alemany, ha assegurat que el rectorat de la UdG és còmplice  d'aquestes polítiques.  


En aquesta ocasió, a més, la vaga té un caràcter reivindicatiu pel què fa al Dia de la Hispanitat. El SEPC va proposar el rectorat que, per no haver de celebrar aquesta diada, s'optés per fer vaga aquest dijous i, en canvi, obrir amb normalitat durant el 12 d'octubre. El rectorat manté que el calendari laboral marca que el 12 d'octubre és festiu i, per tant, els estudiants no podran accedir demà a les facultats. Alemany ha dit que el rectorat s'ho podria haver estalviat les tanques estudiantils si hagués accedit a tancar avui i obrir el Dia de la Hispanitat. "Han quedat ben retratats", ha assegurat Alemany.


A primera hora del matí, uns quants alumnes havien barrar el pas amb contenidors i tanques a l'edifici del rectorat i a les facultats de Lletres i Educació. Després, abans del migdia, van fer una assemblea que es va allargar a causa del debat sobre la participació dels estudiants en els actes de mobilització, ja que alguns consideraven que no es fa prou en aquest sentit. Quan van acabar l'assemblea van dirigir-se cap a la Rambla i la delegació de la Generalitat amb pancartes i algunes estelades i cridant contra la privatització de la universitat, i contra la política educativa del Govern de la Generalitat de Catalunya i del Govern espanyol. A la seu de la Generalitat van llegir un manifest. D’aquesta manera, la manifestació dels estudiants s'ha desenvolupat pels carrers del barri vell de Girona i s'ha acabat davant la delegació de la  Generalitat, on els estudiants han llegit un comunicat en contra de les retallades a la universitat i, especialment, s'han mostrat crítics contra la pujada de taxes que, afirmen, dificulta l'accés universal als estudis. 

--