diumenge, 12 d’agost del 2012

Girona es mobilitza contra la mort sota custòdia policial del ciutadà argentí Juan Pablo Torroija

Més de 150 persones afins als moviments socials i als moviments combatius de la ciutat de Girona es van concentrar ahir per expressar el rebuig davant la mort sota custòdia policial el passat 14 de juliol de Juan Pablo Torroija, un jove de 41 anys i de nacionalitat argentina. Tot i que el punt de trobada era la Plaça del Vi, un fort desplegament policial al Centre Social Okupat Kan Kolmo va fer desviar la concentració per donar suport a un grup de manifestants que van quedar retingudes quan es van veure sorpreses per un grup d'antiavalots que van procedir a identificar-les, impedint-les de retruc participar de l'acte.

Amb un to clarament reivindicatiu, la marxa va continuar fins al punt de trobada inicial, davant de l'ajuntament, passant pels principals carrers de Girona, a la zona del casc antic i acabant a Plaça Independència on es va fer la lectura del manifest. Les consignes en contra de la repressió als moviments combatius i de rebuig als cossos policials van ser una constant durant tot el recorregut.
Massa incògnites per resoldre
Referent al cas, són massa les incògnites i irregularitats que qüestionen la versió oficial d'un suposat suïcidi i que posen de manifest una vegada i una altra la falta d'opacitat, d'informació i de sensibilitat a l'hora d'esclarir tots els interrogants encara oberts.
Segons la Coordinadora Catalana per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CPDT), un primer aspecte tindria a veure amb una possible negligència en la cadena de custòdia, atenent al fet que van transcórrer fins a 19 minuts en detectar-se l'intent de suïcidi a la comissaria de la policia municipal. També, cal afegir els injustificats retards a l'hora d'informar a la família -que ho va saber dues setmanes més tard- i a l'ambaixada d'Argentina. En aquest sentit, l'Article 37 de la Convenció de Viena sobre relacions consulars obliga a comunicar al país d'origen la defunció d'una persona, però en aquest cas ni la policia local, ni l'hospital, ni el poder judicial ho van fer. Per contra, però, l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, l'endemà de la defunció i abans de fer-se pública la notícia va trucar a tots els representants dels grups polítics a l'ajuntament demanant discreció.
Un tercer aspecte a tenir en compte ha estat l'autòpsia, la qual ha estat clau per tancar tot el procés d'investigació als jutjats el dia 2 d'aquest mes, i que segons la jutgessa Gemma Garces Sesé és una prova irrefutable que determina la tesi del suïcidi, juntament amb un vídeo de 19 minuts enviat per la mateixa comissaria on segons la seva versió es pot veure clarament com Juan Pablo Torroija es va suïcidar, malgrat no ha estat vist ni per la família ni per l'advocat defensor del cas.

Extret de la directa