divendres, 29 de juny del 2012

Documents judicials mostren la infiltració dels Mossos als campus universitaris

JESÚS RODRÍGUEZ

Feia setmanes que es rumorejava, però, de mica en mica, hem pogut sumar indicis i proves que demostren l’existència d’una política d’infiltració als campus universitaris organitzada des de la Direcció General de la Policia.
Segons consta a les diligències prèvies 93824/2012 instruïdes als jutjats de Girona, una parella d’agents de paisà de la Unitat Central d’Informació en Ordre Públic –unitat creada el mes de juny de 2011 per ordre de Felip Puig després de les protestes del moviment del 15-M– es van infiltrar a l’interior de la facultat de Lletres de la Universitat de Girona el 15 de febrer de 2012. Els agents amb número de placa 9646 i 12912 van simular ser usuaris ordinaris del bar del campus i van seure a la taula situada més a prop d’on es trobaven reunits un grup d’estudiants implicades políticament a les reivindicacions contra les retallades. A l’atestat entregat al jutge, els policies expliquen que l’objectiu de la infiltració era fer el seguiment d’un alumne que havia participat a les protestes –uns fets que, segons els agents, van ser constitutius de diversos delictes– contra l’acte institucional d’Artur Mas a l’edifici del rectorat el 16 de desembre de 2011. El redactat dels agents, però, parla d’aspectes que no tenen res a veure amb això i entra de ple a fer valoracions més polítiques i personals que no pas policials. En concret, parlen d’un grup de setze estudiants reunides i del fet –als seus ulls rellevant– que un d’ells “va treure uns papers i va començar a apuntar coses que parlaven”. Així mateix, continuen dient que, “de les converses que s’escoltaven estaven organitzant altres actes reivindicatius d’aconteixements propers”. Conclouen que “tots els reconeguts es relacionaven cordialment entre ells i interactuaven com persones que es coneixessin amb anterioritat” (les cites són literals). Aquest document forma part de les diligències d’investigació dels fets succeïts el 16 de desembre a la Universitat de Girona, pels quals han estat processats tres comandaments de la Brigada Mòbil (antiavalots) i dos agents i també onze estudiants i una membre del Personal d'Administració i Serveis.
El Departament d’Interior vigila l’activitat acadèmica
Però, més enllà de la persecució estudiantil, el conseller Felip Puig també sembla preocupat amb el que s’explica a les aules. Fa unes setmanes, la Direcció General de la Policia va requerir al cap del gabinet de Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona, el contingut d’un curs d’extensió universitària titulat Curs de capacitació en la prevenció i denúncia de la tortura, que es durà a terme per part de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB (OSPDH) a la Facultat de Dret. Iñaki Rivera, director d’aquest organisme, va remetre el programa al Rectorat amb una nota adjunta on manifestava “el profund malestar per aquesta intromissió policial en una tasca estrictament acadèmica i degudament aprovada després de passar per tots els tràmits”. Així mateix, l’OSPDH assegura que té constància de trucades telefòniques i altres tipus d’investigacions similars fetes per comandaments dels Mossos d’Esquadra a la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquest sentit, diverses estudiants de la Facultat d’Econòmiques de la UB han denunciat la presència d’agents infiltrats a l’edifici d’aquesta facultat del campus Diagonal, una activitat policial que va ser recriminada pel vicedegà mitjançant una nota dirigida al Departament d’Interior.