diumenge, 26 de febrer del 2012

Comença la fragmentació de l’ICS: 26 CAP de la demarcació de Girona i l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida marquen el punt d’inici

Ja hi ha llum verd per iniciar el procés de fragmentació de l’Institut Català de la Salut (ICS). L’hospital Arnau de Vilanova de Lleida i els 26 centres d’atenció primària que l’ICS gestiona a les comarques gironines seran els primers centres que es transformaran en entitats filials de l’ICS. Es preveu que l’últim trimestre d’aquest any disposin de NIF propi i, per tant, de personalitat jurídica pròpia i d’autonomia de gestió, tal com tenen els centres concertats de la xarxa sanitària.

El consell d’administració de l’ICS va autoritzar el 23 de febrer al director gerent, Joaquim Casanovas, a iniciar els tràmits davant l’administració per posar en marxa un procés que, en cinc anys i de manera progressiva, ha de convertir l’ICS en un grup de 22 entitats filials: set d’hospitalàries i quinze de formades per agrupacions d’uns 20 o 25 CAP, el que permetrà que cada entitat pugui prendre decisions concretes, que inclouen des de la contractació de personal fins a la possibilitat d’establir aliances amb altres centres sanitaris no gestionats per l’ICS.

Per altra banda, les entitats filials ja no s’hauran d’adaptar a les convocatòries de places que fins ara feia l’ICS a escala general. Això, en el futur, es podria traduir en la fi de l’estatus de funcionariat del nou personal de l’ICS, ja que les entitats podran optar pels contractes laborals com a fórmula habitual.

Els plans de l’ICS passen per avaluar el primer any de funcionament de l’Arnau de Vilanova i dels CAP gironins com a entitats filials per anar ampliant la fórmula a la resta de centres sanitaris de l’ICS. Tot i que des de l’ICS insisteixen que no es donarà entrada a l’activitat privada i que els centres seguiran sota el paraigua de l’ICS, des dels sindicats del sector i les plataformes de defensa de la sanitat pública les coses no es veuen de la mateixa forma, consideren que l’actual llei de l’ICS ja permet dotar de més autonomia els centres, a més de criticar que el trossejament farà més opac l’ICS, ja que s’obre la porta a la creació d’empreses per prestar determinats serveis i es redueix el control dels comptes i la seva adequació als objectius de Salut.

La fragmentació de l’ICS –ideada pel seu president, Josep Prat– implicarà, a mitjà termini, que el pressupost de l’ens –2.770 milions d’euros el 2011– deixi de dependre de l’aprovació del Parlament i surti directament del Catsalut que, a través de contractes amb cada centre, pagarà una quantitat segons l’activitat encarregada, tal com ja fa amb els centres concertats.

No ha estat casualitat que l’Arnau de Vilanova sigui l’hospital escollit per iniciar el procés de descentralització de l’ICS. El terreny ja s’havia adobat amb la creació, el gener passat, d’una gerència única entre l’hospital de l’ICS i l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), responsable dels hospitals Santa Maria de Lleida i de Tremp. De fet, la intenció a curt termini és crear un nou ens –segurament, un consorci d’uns 3.000 treballadors– que presti la majoria de serveis hospitalaris a les comarques lleidatanes. Font: Agències