dilluns, 7 de novembre del 2011

L’atur a Catalunya va incrementar-se a l’octubre en 14.628 nous desocupats i es superen les 615.000 persones sense feina

Mentrestant els sindicats CCOO i UGT i la patronal catalana han firmat el tercer Acord Interprofessional de Catalunya


L’atur ha pujat a l’octubre a ritmes del 2008 a Catalunya, accentuant la situació de crisi. Es registren 14.628 nous desocupats i bat un nou rècord amb més de 615.000 persones sense feina. Repartides per demarcacions: 457.129 a Barcelona, 69.976 a Tarragona, 57.537 a Girona i 30.916 a Lleida.
Pel que fa al conjunt de l’Estat espanyol, l’atur va pujar a l’octubre en 134.182 persones, un ritme de creixement que no es veia des del 2008, l’any en què més llocs de treball es van destruir.
Amb aquestes perspectives, la recuperació s’ajorna sine die i el fantasma de la recessió segueix ben present.
Segons les dades fetes públiques pel Ministeri de Treballi, l’atur va pujar un 27% en sanitat i serveis socials a l’Estat en l’últim any, i a Catalunya l’atur a l’administració ha pujat un 263%. L’atur puja amb especial intensitat per als joves, amb un ascens del 5,6% interanual. També cal remarcar que en aquests moments 19.657 universitaris catalans d’entre 20 i 34 anys no tenen feina.
Catalunya va tancar l’octubre amb 615.558 persones registrades a les oficines d’ocupació, xifra que suposa un nou rècord d’aturats, i no era tan alta des del març. D’aquests aturats, 190.640 no cobren cap tipus de prestació.
Tots els sectors van aportar aturats a les llistes, però els serveis van tornar a ser l’ovella negra. L’agricultura, la indústria i la construcció van perdre un miler de treballadors cadascuna, mentre els serveis van registrar 12.400 dels 14.600 nous aturats. En canvi, van baixar els desocupats sense feina prèvia. Això indica, com reflectia l’EPA fa una setmana, que la població activa està baixant a causa de l’atonia del mercat laboral.
Tercer Acord Interprofessional de Catalunya
En mig d’aquest context el sindicalisme institucional segueix sense apostar per una mobilització generalitzada i segueix amb la seva política de pactes que ens ha portat a la situació actual. Els sindicats CCOO i UGT i la patronal catalana Foment del Treball han firmat el tercer Acord Interprofessional de Catalunya, un preacord de “flexibilitat negociada”, segons van definir-lo els signants, que lliga els salaris dels treballadors amb més factors a banda de l’IPC, com la productivitat, l’evolució de les vendes, els costos,… En comptes de l’esquema clàssic de pujar les nòmines amb l’índex de preus de consum, les cúpules del sindicalisme institucional i de la patronal volen fer-ho amb l ’«evolució econòmica de les empreses i sectors d’activitat, al desenvolupament i situació dels mercats, inflació, productivitat , la variació dels costos, les inversions i modernització tecnològica, entre d’altres».
Un altre aspecte nou del pacte és el referent a l’absentisme, on es demana a la Generalitat que millori els mecanismes de control i valoració de les absències del personal mitjançant la informatització dels processos i la formació del personal sanitari per decidir les baixes.
A més, el pacte flexibilitza els mecanismes per ajustar la jornada a les necessitats de les empreses sempre que hi hagi garanties per al personal afectat mitjançant un avís amb antelació i la seva negociació prèvia.
El document consensuat per les parts afirma que en la negociació col·lectiva ha de prioritzar més “la regulació de les retribucions variables, que han de basar-se en el compliment dels objectius de l’empresa i són un factor de millora de la productivitat”. L’Acord Interprofessional de Catalunya volen que actuï com un conveni de convenis, és a dir, que proporcioni a les empreses, els gremis i els comitès la guia de negociació.
Els signants també han demanat al principal responsable del govern de les retallades, el Sr. Artur Mas, que participi en l’acte de presentació de l’acord. Tots junts de nou, govern, patronal i sindicats venuts, per seguir empitjorant els nostres drets i les nostres condicions laborals.
Un pacte més. I així ens va…








Gràfic sobre l’atur a Catalunya