dilluns, 22 d’agost del 2011

Uns 500 manifestants protesten a Barcelona contra la reforma del PIRMI

Mig miler de manifestants, entre membres de moviments socials i representants de sindicats i partits polítics de l’oposició, s’han concentrat el 18 d’agost per la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar contra la reforma del programa de la renda mínima d’inserció (PIRMI). Davant de la Generalitat, els manifestants han criticat el govern i el culpen de destrossar l’estat del benestar.

Convocada per l’Assemblea de Treballadors Desocupats de Barcelona, la concentració ha servit per reclamar que la renda mínima d’inserció es pagui a tots els perceptors i per contestar ’l’enduriment de les condicions d’accés a l’ajuda, decidit pel govern per a combatre el frau’.

Els manifestants han protestat amb xiulets i cassoles i duien pancartes on es podien llegir eslògans com ara ’Prou d’abusos’ o ’Contra la pobresa, no contra els pobres’, acusant el govern de voler donar la imatge que les persones pobres i en risc d’exclusió social són les que concentren el frau que hi ha al país, i criticant que el Govern busqui el frau entre el col·lectiu dels pobres quan el frau i l’evasió fiscal de quantitats importants està en altres sectors de la societat.

L’Assemblea de Treballadors Desocupats de Barcelona acusa el govern d’haver actuat amb traïdoria i d’haver causat un dany irreparable a desenes de milers de ciutadans de Catalunya, que malviuen amb la renda mínima d’inserció (423 euros mensuals), perquè el pagament s’ha fet, no pas per transferència bancària, sinó amb un xec a domicili.

Els afectats recorden que el 10 d’agost encara hi havia molts beneficiaris del PIRMI que no havien cobrat, de manera que no podien ’satisfer les necessitats elementals, com el pagament del lloguer i els serveis bàsics’.

Els convocants acusen el president Artur Mas de ser el principal responsable dels fets per haver eliminat els impostos dels rics i haver retallat els drets socials de la gran majoria, i exigeixen a la Generalitat que repari els danys ocasionats per una pèssima gestió i que asseguri una prestació mensual bàsica de 658 euros, i no de 423, com ara. (La prestació de 658 euros és la del País Basc, on les relacions tributàries amb l’estat espanyol es regulen a través del concert econòmic.)

El proper dia 26, els afectats es concentraran a les portes del Parlament abans que els consellers Mena i Cleries compareixin a la cambra catalana per donar explicacions sobre la reforma de la renda mínima d’inserció.

El passat 27 de juliol el President Sr. Artur Mas va signar al costat del Conseller d’Economia la Llei de “mesuris fiscals i financeres”, en l’article de la qual 62 empitjora notablement la Llei 10/1997 de la Renda Mínima d’Inserció.

Vegem:

* Se suprimeix l’actualització anual de la RMI amb l’IPC previst (art.21.1).

* El còmput de la RMI i dels complements que es tingui dret queda limitat al Salari mínim Interprofessional (art. 21.3).

* S’elimina la possibilitat de pagament immediat de la RMI des del mateix mes de sol·licitar-se l’ajuda i a l’espera de la seva aprovació en aquells casos urgents on l’equip d’atenció primària es feia responsable (art.23, apartat2).

* Es limita a 60 mensualitats la percepció de la RMI. Després d’extingir-se aquest dret i encara que persisteixin les condicions per a rebre aquesta renda el titular de l’expedient i la família beneficiària no podrà sol·licitar novament l’abonament de la RMI fins que no hagi transcorregut 1 any des de l’extinció, sent condemnats a la misèria i exclusió durant aquest temps (art.23, nou apartat 2).

* S’amplia de 1 any a 2 el període de residència per a tenir dret a percebre la RMI.

* S’anul·len els efectes del Decret Llei 1/2010 de 12 de gener que escurçava a sis mesos el període d’ingressos no superiors a la RMI per a tenir dret a la seva percepció, ampliant-se de nou a 12 mesos.

Per a organitzar units la resposta contra l’empitjorament de la RMI i reivindicar una Renda ciutadana garantida de 658 euros/mes, com a Euskadi, des de l’Assemblea de Desocupats/as de Barcelona es fa una crida a participar en l’assemblea del dijous 1 de setembre a les 10 hores. Lloc c/. Sant Pere més baix, 70 (BCN) Metro: Línia I (Urquinaona).

http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?auteur3

www.btvnoticies.cat