dimarts, 2 d’agost del 2011

S’incrementen les protestes pel tancament de serveis d’urgències arreu de Catalunya i per les retallades a la sanitat pública

Els casals de gent gran d’Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Hostalric i Breda també s’estan mobilitzant contra el tancament de les urgències nocturnes a Arbúcies.

L’arribada del mes d’agost no ha aturat les protestes per les retallades a la sanitat que porta a terme el govern català. En aquest sentit, el tancament de 85 ambulatoris a tota Catalunya, entre CAPs i consultoris, que no obriran les portes durant el mes d’agost, està provocant un seguit de protestes a diverses localitats per part d’usuàries i treballadores.

Centenars de persones es rebel·len contra el tancament total o parcial de diversos CAP i fan torns per mantenir-hi l’activitat malgrat les absències mèdiques. Encara que l’arribada de l’agost no ajuda habitualment a fer reivindicacions, els veïns i treballadors del sector mantenen la voluntat de continuar per conservar l’esperit inconformista, organitzar-se i informar.

A Molins de Rei, uns 500 veïns van fer una concentració i una marxa fins el CAP el dia 1 d’agost, ocupant-lo durant una hora per protestar pel tancament definitiu de les urgències nocturnes.

Al CAP d’Horta (Barcelona) s’hi va instal·lar una acampada d’una desena de tendes, i també hi ha acampades als CAP de Sabadell i a l’Hospital Dos de Maig de Barcelona.

El dilluns 1 d’agost es va encetar la seva tercera setmana amb els veïns passant les nits al CAP de Badia del Vallès. Defensen que mantenir el servei nocturn d’urgències té un cost de 350.000 euros a l’any, i això significaria una despesa de només 8 euros i escaig per persona, tot recordant que el centre sanitari també dóna servei a Barberà i part de Cerdanyola del Vallès. A Badia tenen la renda per càpita més baixa de Catalunya i una població de més de 65 anys del 30%. Tot plegat, dades que no lliguen amb l’absència d’un servei nocturn d’autobús o el preu dels taxis, que poden costar 40 euros fins a Sabadell, la millor alternativa que els queda. L’altre gran problema que afronten és la reducció del nombre d’ambulàncies nocturnes, que han passat de dues a una.

Al CAP de Ca n’Oriac, a Sabadell, el procés ha estat molt similar, i allò que només havia de ser una tancada d’un dia s’ha convertit en una acampada i concentració permanent.

Més convulsa va ser la tancada al CAP Can Trias-Ernest Lluch, a Viladecavalls. En aquest cas, el centre ha deixat de ser operatiu durant tot l’agost, i divendres els veïns van fer tot el possible perquè les portes es mantinguessin obertes, encara que sense el metge i infermera que reclamaven.

D’altres tancaments, com el del CAP de Sanfeliu, a l’Hospitalet de Llobregat, o el d’Olesa de Montserrat, de moment, han quedat aturats de moment.

A l’Hospital de l’Esperança de Gràcia (Barcelona) es van reunir l’1 d’agost una cinquantena de persones, convocades per l’Assemblea Vila de Gràcia (15-M), per protestar pel tancament de les urgències nocturnes. Estava previst que l’Hospital tanqués les portes a les 21 h. però no es van poder tancar ja que els manifestants van fer cua per ser atesos al servei i demostrar la seva necessitat, aconseguint bloquejar durant dues hores el tancament del servei.

Els casals de gent gran d’Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Hostalric i Breda també s’estan mobilitzant contra el tancament de les urgències nocturnes a Arbúcies.

A Reus, des de l’Assemblea Popular de l’Acampada del 15-M, s’ha convocat una marxa funerària el dijous 4 d’agost en protesta per les retallades, protesta que començara a les 12 h. davant l’Hospital de Sant Joan i passarà per diversos CAP.

A l’Hospital de Bellvitge es segueixen realitzant concentracions cada dimecres contra les retallades i en defensa de la sanitat pública. Ni les pressions a les treballadores portades a terme des de fa unes setmanes per part de la Direcció, ni les altes temperatures que en plena autopista s’assoleixen a les 13h del migdia, han pogut amb la moral del personal de l’Hospital de Bellvitge, que segueixen mobilitzant-se mentre la Direcció comença a exasperar-en veure que ni les vacances estivals aconsegueixen apagar la flama que va encendre el passat mes d’abril. Després de 4 mesos en la lluita contra les retallades i el desmantellament de la Sanitat pública per part del govern de CiU, els talls de Gran Via no són exclusius del personal sanitari. Els usuaris estan participant activament en els mateixes entès que el major atac és cap a ells, la pèrdua de qualitat assistencial la patiran els usuaris, igual en els canvis que atempten contra la Sanitat Pública.

I un altre front que s’obre és a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que aplega els Hospitals de Blanes i de Calella, ja que ha anunciat la intenció de presentar un ERO que afectaria 800 treballadors, més de la meitat de la plantilla. Per oposar-s’hi ja han començat les mobilitzacions a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva contra l’ERO temporal i les retallades. Unes 60 persones es van concentrar el 2 d’agost al davant de l’Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes, en la primera de tot un seguit de protestes que s’allargaran tot el mes. El personal sanitari tem que l’ERO temporal acabi aplicant-se a gairebé a tot el personal, critica el fet que la direcció s’hagi tancat en banda i no vulgui negociar, i diuen que les retallades afectaran sobretot els pacients de la Selva Marítima, que perdran serveis com obstetrícia i pediatria, i hauran d’anar fins a l’Hospital de Calella (el Maresme).

Les mobilitzacions també es van fer presents el dilluns 1 d’agost al sector del transport sanitari. Desenes de treballadors es van concentrar a les portes de la Terminal T-1 del Prat per alertar als turistes que arribaven a Barcelona de la precarietat existent a la sanitat pública i, en concret, al transport sanitari, per culpa de les retallades.

http://www.arbucies.cat/uploads/20110720/Manifest_Arbucies_retallades_socials.pdf