dilluns, 29 d’agost del 2011

El Congrés dels Diputats dóna llum verd a la jubilació als 67 anys

Llei 27/2011, de 1 d’agost, sobre actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social

El passat 21 de juliol, el Ple del Congrés dels Diputats aprovava de forma definitiva la Ley 27/2011, de 1 de agosto, sobre actualización, adecuación y modernización del sistema de Seguridad Social, que teniu en document adjunt, i que suposa un nou atac als nostres drets com a treballadors i treballadores.

El PSOE, amb els vots favorables de CiU, donava llum verd a l’endarreriment de la jubilació als 67 anys, suposa una retallada en l’import de les pensions, passa la jubilació anticipada dels 61 anys als 63 i comporta haver de cotitzar més anys per accedir al 100% de la pensió.

A partir de l’1 de gener del 2013, l’edat legal de jubilació anirà augmentant cada any fins a arribar als 67 anys a partir del 2013. No obstant això, un treballador podrà jubilar-se als 65 anys conservant el 100% de la seva pensió sempre que hagi cotitzat 38,5 anys. A més, la nova llei amplia el càlcul de la pensió fins als 25 últims anys treballats, davant dels 15 últims anys que es computaven fins ara.

Com a elements positius la normativa eleva la pensió de viudetat, reconeix un període de cotització de cinc anys a les mares que hagin interromput la seva carrera laboral per tenir cura dels seus fills, i fixa un calendari per a la integració de les treballadores de la llar en el Règim General de la Seguretat Social.

Per altra banda, la llei incorpora una disposició que obliga les empreses amb beneficis que presentin expedients de regulació d’ocupació (ERO) per a treballadors més grans de 50 anys a efectuar una “aportació econòmica equivalent” a la Seguretat Social. Aquesta mesura tindria com a objectiu compensar l’impacte que suposa l’ERO en els recursos del sistema de protecció per desocupació.

Text complet de la llei en document adjunt.