dimarts, 1 de febrer del 2011

Resum informatiu i fotogràfic de les mobilitzacions de la jornada de vaga i lluita del 27-G a Catalunya


Informació sobre les diferents manifestacions, accions i mobilitzacions portades a terme a Catalunya el 27 de gener, dins la jornada de vaga i lluita contra la retallada de les pensions.




La Confederació General del Treball, conjuntament amb CNT Catalunya, COS, Solidaritat Obrera i els moviments socials anticapitalistes, va sortir del nou al carrer, en una nova jornada de mobilitzacions i de protesta contra les mesures imposades pel neoliberalisme, i afrontant per primer cop un nou repte: convocar una jornada de vaga general en solitari, sense que els sindicats institucionals venuts al sistema haguessin convocat (ells estaven massa ocupats acabant de signar la nova retallada de les pensions).

Resum informatiu de les mobilitzacions de la jornada de vaga i lluita del 27-G a Catalunya

Girona

200 persones a la manifestació de Girona

La jornada de vaga general convocada per CGT, CNT, COS i Solidaritat Obrera va arrancar a les 7 del matí a la ciutat de Girona amb un piquet informatiu a les estacions d’autobusos i tren. El piquet format per una vintena de militants de CGT i Endavant, va repartir el manifest de la convocatòria de vaga i va animar a participar de la manifestació convocada a la tarda. Posteriorment aquest mateix piquet va dirigir-se a l’entrada de les obres de la nova estació del TGV bloquejant l’entrada de camions i tallant el trànsit. El tall es va mantindre durant uns vint minuts fins a l’arribada de la policia municipal i mossos d’esquadra que va fer desistir al piquet. Finalment el piquet va dirigir-se a la Universitat de Girona, concretament a la Facultat de lletres, on van continuar fent difusió de la campanya contra la retallada de les pensions.

24 hores avans de l'inici de la jornada de vaga, una patrulla de la policía local de Girona va retenir un dels grups de la CGT que estàven encartellant la ciutat, concretament a la zona del barri vell, després d'una inúitil discussió els policies van identificar i denunciar als companys anarcosindicalistes ademés de confiscar-los tota la cartellería que els quedava.

L’acte central de la vaga va ser la manifestació de la tarda que va aplegar més d’un centenar de persones i que va transcorre pel centre de la ciutat. La protesta anava encapçalada per una pancarta amb el lema: “Aturem-los! Ara, lluita!! No a les retallades socials”. Al final del recorregut va llegir-se un manifest que denunciava la retallada de les pensions com “un atac sense precedents contra els drets dels treballadors” i finalitzava amb una crida contra la dictadura dels mercats i el servilisme sindical. Un cop acabada la lectura del manifest va desconvocar-se la manifestació.

CGT Girona

.Barcelona

La manifestació unitària de Barcelona aplega prop de 10.000 persones

Des de les 00 h. ja s’havia iniciat a Barcelona l’activitat de grups de piquets, sota un estret marcatge i control per part de les forces policials. Des de primera hora del matí grups de piquets van protagonitzar accions, talls de circulació i distribució d’informació a diversos barris de la ciutat, controlats de prop per la policia, que va realitzar nombroses identificacions (Per a més informació podeu seguir el desenvolupament de la jornada al web www.29-s.net). Aquests piquets van anar confluint a les 12.30 a la plaça de Sant Jaume responent a una convocatòria feta per les seccions sindicals de CGT a l’Ajuntament de Barcelona i a la Diputació, amb el recolzament de la CGT de Catalunya i de l’Assemblea de Barcelona.

Durant la concentració es va fer una assemblea de treballadors públics per parlar de la reforma de les pensions i les retallades socials i laborals. També s’hi va afegir el piquet dels treballadors de Parcs i Jardins de la CGT que tenia el suport de l’Assemblea pels Drets Socials del barri de Gràcia. A les 13h el cantautor Pau Alabajos va fer una actuació en el marc d’aquesta concentració per donar suport als vaguistes.

Després de l’assemblea i l’actuació, els concentrats van fer un piquet informatiu pel centre de la ciutat format per un miler de persones.

Per la tarda, era l’hora de la prova de foc més important del dia i va suposar un èxit de participació i sense incidents remarcables. La manifestació unitària convocada per la CGT, la CNT, la COS i Solidaritat Obrera va sortir a les sis de la tarda des de la confluència del Passeig de Gràcia i Diagonal, encapçalada per una pancarta amb el lema "Ni retallada de pensions ni reforma laboral. Vaga general, prou reformes institucionals", baixant amb força densitat de manifestants, pel carrer Pau Claris i la Via Laietana, entre consignes contra la patronal, el Govern i els sindicats majoritaris. Més de tres illes de l’Eixample plenes de gom a gom de gent.

La manifestació va finalitzar a la Plaça de la Catedral, lloc on va ser desconvocada pels sindicats. Nombroses dotacions policials per tot el recorregut i actitud provocativa per part d’alguns membres de la policia, especialment els que anaven de paisà.

>>> Diverses notícies publicades:

Milers de manifestants a Barcelona per la vaga

www.vilaweb.cat/noticia/3840792/20110127/milers-manifestants-barcelona-vaga.html

Unas 4.000 personas se manifiestan en Barcelona contra la reforma de pensiones en una marcha sin incidentes

www.europapress.es/economia/laboral-00346/noticia-economia-4000-personas-manifiestan-barcelona-contra-reforma-pensiones-marcha-incidentes-20110127203833.html

Diversos milers de persones es manifesten a Barcelona contra les retallades socials

www.lamalla.cat/societat/article?id=437099

Crits contra CCOO, UGT i Felip Puig a la manifestació de la jornada de vaga

www.ara.cat/economia/vaga_general-manifestacio-barcelona-reforma_de_les_pensions_0_416358597.html

No pararemos hasta ganar la batalla

www.revistarambla.com/v1/index.php/sociedad/denuncias/478-no-pararemos-hasta-ganar-la-batalla

Vídeo sobre la manifestació:

Manresa

La CGT de Manresa celebra un acció informativa a la seu de la Seguretat Social davant d’un desproporcionat desplegament policial

La concentració informativa convocada per CGT Manresa amb d’altres agents socials el matí del 27-G, davant la seu de la Seguretat Social de la mateixa ciutat, ha transcorregut amb normalitat malgrat el desplegament policial desproporcionat. Els participants hi han fet arribar informació sobre la retallada de pensions públiques -fruit de l’acord arribat ahir per PSOE-CEOE-UGT-CCCO, que suposarà ajornar la jubilació als 67 anys i només tenir-hi accés als 65 anys, si es té un mínim de 38,5 anys cotitzats, fet que deixa fora del sistema públic especialment a la gent exclosa, precaris, dones, gent amb a l’atur de llarga duració, i la gran majoria de joves de 30 anys, sobretot si tenim en compte que l’atur juvenil ronda el 40%, situació que fa impossible tenir el mínim d’anys cotitzats.

La CGT Manresa valora desproporcionat i sobredimensionat l’ampli desplegament policial, de brigada mòbil i policia local que ha acompanyat l’esdeveniment,cosa que suposa una despesa econòmica a càrrec dels ciutadans, en temps de retallades socials i tenint en compte que s’ha tractat d’una acció informativa de defensa del sistema públic. Els participants de la CGT o representants d’entitats adherides, han entrat a la seu de la Seguretat Social de Manresa i han donat fulls explicatius de les retallades socials i del sistema de seguretat social, així com n’han informat els usuaris que eren allà.

Des de la CGT, animem als agents socials de Manresa i comarca i a la població en general, a fer extensiva la informació adjunta, davant les recents retallades socials, de reforma de les pensions i les que vindran, fruit de la pressió dels mercats financers i el sotmetiment del govern espanyol del PSOE i el socis parlamentaris de CIU, PSC,CC i PNB que donen el vist-i-plau al desmantellament del sistema de pension públiques per potenciar el sistema privat deficitari.

CGT Manresa

Veure vídeos:

www.youtube.com/watch?v=ir9wdsKSmos

www.youtube.com/watch?v=lEKFdbATAVc

Tarragona

Un piquet informatiu de CGT recorre el centre de Tarragona dins la jornada de vaga i lluita del 27 de gener i unes 500 persones es manifesten al vespre

Un piquet informatiu format per més d’un centenar de persones, entre delegats i afiliats de la CGT i membres de diversos col·lectius socials, han realitzat durant el matí un recorregut pel centre de Tarragona que ha passat per diferents locals d’organismes relacionats d’una forma o altra amb les retallades laborals i socials, o per espais on hi havia concentració de ciutadans, informant dels efectes de la retallada de les pensions i assenyalant els culpables de la seva aprovació.

Abans de les 9, grups de persones han informat els paradistes del Mercat de Tarragona de la Rambla Nova de les retallades de les pensions i de com fer-hi front, convocant a la manifestació de la tarda a Tarragona, amb sortida a les 19 h. Delegats i afiliats de CGT han visitat els seus llocs de treball informant les persones que hi assitien de les mesures aprovades.

A partir de les 9.30 h. del matí s’ha recorregut les dependències de la Tresoreria de la Seguretat Social (com a organisme directament relacionat amb el tema), el Mercat Municipal, el local del PSC (com a representant a Catalunya del partit que ha promogut les retallades), l’Estació d’Autobusos, la seu del Diari de Tarragona (pel seu silenci informatiu sistemàtic sobre les activitats i mobilitzacions del sindicalisme alternatiu i els moviments socials), la seu de la Subdelegació del Govern (com a màxim representant del govern espanyol), l’oficina de l’OTG (on es visualitzen clarament les conseqüències de la crisi i les retallades en forma d’atur i precarietat), la Universitat Rovira i Virgili (com a fàbrica de futurs precaris), la seu de la patronal CEPTA (com a principals instigadors de les retallades), i els sindicats institucionals CCOO-UGT (per haver-se venut de nou signant una nova retallada i una pèrdua de drets).

Al vespre, i com a punt final a la jornada de lluita i mobilització portada a terme a Tarragona, unes 500 persones s’han manifestat convocades per la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa. La manifestació, en la qual s’han cridat consignes de forma continuada contra la retallada de les pensions, la reforma laboral i la mercantilització de les nostres vides i demanant una vaga general, ha transcorregut sense incidents i ha acabat amb la lectura d’un manifest davant l’Ajuntament. Àmplia participació de militants i afiliades de la CGT i dels diversos moviments socials del Camp de Tarragona, i valoració positiva.

La vaga al Camp de Tarragona, com ja havíem previst, ha tingut un seguiment petit, per la nostra condició de sindicat minoritari, per la dificultat creixent de que la gent es mobilitzi per defensar els seus drets, per la dinàmica desmobilitzadora que porta a terme des de fa temps el sindicalisme institucional i per la campanya de criminalització llençada pel nou govern català. En aquest sentit la vaga ha tingut alguna repercussió en les empreses i sectors on CGT tenim una presència remarcable.

Pensem que la retallada de les pensions és una més d’un procés que ja es porta desenvolupament en els últims anys, marcats per les retallades socials, la pèrdua de drets, l’empitjorament de les condicions de vida, la precarietat creixent, l’atur desbordat, les successives reformes laborals, tot seguint el criteris de la Unió Europea i el capitalisme internacional, que estant convertint les nostres vides en un negoci.

La nostra és una aposta per la dignitat, per la lluita, per la mobilització, en camí de marcar un perfil propi i una dinàmica pròpia que no estigui sotmesa als dictats i estratègies del sindicalisme institucional que sempre acaba pactant retallades i mesures regressives, un sindicalisme institucional més preocupat per mantenir les seves notables subvencions que per defensar els drets dels treballadors i treballadores. Aquesta jornada de vaga i lluita ha de ser un primer i important pas, sent com és la primera vaga general a Catalunya convocada sense el suport del sindicalisme institucional majoritari.

Federació Intercomarcal de Tarragona de la CGT

>>> Diverses notícies publicades:

La manifestació de la vaga general concentra 400 persones

Aquesta vaga és la primera a Catalunya convocada sense el suport dels sindicats majoritaris

www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=17189

Els sindicats minoritaris criden a la Vaga General durant tot aquest dijous

Es tracta de la primera mobilització d’aquestes característiques sense el suport de CCOO i UGT

www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=14318

Els sindicats alternatius inicien la jornada de Vaga amb piquets informatius als carrers

Sindicalistes de CGT i membres de la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa han entrat a l’interior de la Seguretat Social i de la seu del PSC a Tarragona, entre d’altres

www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=14329

Una manifestació amb més de 400 persones tanca la jornada de vaga dels sindicats alternatius

La CGT i els altres sindicats convocants valoren positivament la jornada tot i el seguiment mínim

www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=14344

Matí de vaga general al Camp

www.pobleviu.cat/index.php?id_categoria=12&madre=7&id_noticia=1629

Una manifestació de més de 400 persones tanca la jornada de vaga general al Camp

www.pobleviu.cat/index.php?id_categoria=12&madre=7&id_noticia=1631

Vídeo de la manifestació realitzat per l’EIC:

www.youtube.com/watch?v=0HoWloU8exo&feature=player_embedded

Baix Llobregat

Piquet-manifestació recorre la comarca

Un centenar de manifestants de la Federació del Baix Llobregat de la CGT que tallaven el trànsit a la carretera d’Esplugues de Llobregat, a primera hora del matí han anat fins les portes de TV3 de Sant Joan Despí, on han repartit informació als accessos de la televisió pública. Han sortit de diferents empreses de la comarca i han fet una marxa a peu. Després han tornat a dirigir-se a Cornellà per l’antiga carretera de Barcelona i s’han concentrat davant l’Ajuntament de Cornellà.

Veure vídeos:

www.youtube.com/watch?v=YiAligIvwDI

www.youtube.com/watch?v=Pu5SQInugH4

Vallès Oriental

Marxa des de Montcada a Barcelona

Una setantena de persones convocades per la CGT i diversos moviments socials vallesans han realitzat una marxa per la C-17 des de Montcada i Reixac, realitzant diversos talls de trànsit i concentracions, però no ha pogut arribar a Barcelona a l’haver estat totalment bloquejada pels Mossos d’Esquadra.

Valoració de la CGT del Vallès Oriental sobre la Vaga General del 27 de Gener

La única lluita que es perd és la que s’abandona.

De vagues n’hi ha d’ofensives, com la que van dur a terme els companys de TMB fa alguns mesos per tal d’aconseguir una millora en les seves condicions de treball, i de defensives, per evitar quelcom que pugui perjudicar a la classe treballadora. I n’hi ha de dignes, que serveixen per sortir al carrer per dignitat, per fer saber als i les qui manen que nosaltres estem aquí, que no som mercaderia i que estem disposades al que calgui per defensar el que legítimament és nostre. I la nostra vida no està en venda, ni volem hipotecar el nostre futur.

I la d’avui ha estat una vaga digna. Després que avui mateix, CCOO i UGT han venut altra vegada el benestar dels i les treballadores d’aquest país a canvi de mantenir les seves estructures. Després que avui mateix i altra vegada, les dues grans centrals sindicals hagin decidit deixar de ser-ho per esdevenir una pota més de la cadira en que el capitalisme se sustenta en aquest país. Després de que per fi, ara ja si, podrem jubilar-nos als 65 anys sempre que n’hàgim cotitzat 38’5 (si feu un càlcul, caldrà treballar ininterrompudament des dels 26 anys, sempre i quan no t’acomiadin ni demanis cap excedència). Si no, doncs als 67; aquest és el pacte.

Després de tot això, calia sortir al carrer. Malgrat la pluja, el fred i les amenaces de la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya, centenars de persones, totes elles amb les seves realitats individuals i personals, no han anat a treballar avui. Algunes, fins i tot, hi han anat però després han donat suport a la convocatòria de manifestació que, enmig de fortes mesures de seguretat i amb nombrosos policies de paisà intentant entrar-hi a provocar, ha recorregut els carrers de Barcelona aquesta tarda.

La CGT del Vallès Oriental havia acordat trobar-se a Montcada i Reixac amb els i les companyes de la CGT de Terrassa i Sabadell, per tal d’organitzar una columna que entrés a Barcelona des del nostre territori. Amb total normalitat s’han trobat ambdós grups a partir de les 13h, havent mantingut la convocatòria en silenci per tal de poder-la dur a terme, ja que sabíem que la policia catalana estava atenta a tots els nostres moviments. Prop de 70 persones, de la CGT, la COS i d’altres Moviments Socials, han respost a la crida.

La manifestació ha bloquejat la C17 passada la fàbrica de ciment i fins a l’alçada del carrer Gran de Sant Andreu, on un fort contingent de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra ens ha arraconat a totes en una vorera, ens ha identificat i ens ha advertit de que tenien ordres de carregar si seguíem amb la nostra actitud.

Davant l’agressivitat de la situació, doncs hem estat segrestats durant una hora mentre prenien nota de tots els Documents d’Identitat de tothom, hem valorat de desconvocar l’acte. I més, veient com han aparegut, quan ja tot estava resolt, quatre o cinc furgonetes més de la Brigada Mòbil, arribant a contar-ne fins a 12. A 8 Mossos per furgoneta, sortien a poc més de 1’5 Mossos antidisturbis per manifestant.

Cadascú ha arribat als Jardinets de Gràcia, lloc de la convocatòria de la manifestació de la tarda, pels seus mitjans. La manifestació ha estat un èxit, malgrat el silenci dels grans mitjans de comunicació, encapçalats pels matiners de les Televisions nacionals, intentant obviar la presència de piquets informatius al davant de les emissores de TVC des de primera hora del matí. També eren companys de CGT.

Per tot això, i pendent de valorar-ho per tot el Secretariat Permanent de la CGT del Vallès Oriental, des de la Secretaria de Comunicació us hem volgut fer arribar el balanç del que ha suposat una jornada de lluita diferent. Diferent i digna de la gent que actualment formem part de la Confederació General del Treball.

Perquè com venim dient, per la dignitat de la classe treballadora d’aquest país avui calia sortir al carrer. I ho seguirem fent sempre que sigui necessari. Tota persona que tingui ganes de lluitar per ella, pels seus i pels com ella, ja pot comptar que tindrà a la CGT al seu costat.

Ni un pas enrere.

Lleida

Piquet, bicicletada i manifestació de 300 persones

Un piquet informatiu recorre de bon matí les benzineres d’entrada a la ciutat, l’estació de tren, i l’eix comercial, a més d’alguns sectors de repartiment de Correus.

Una cinquantena de persones han participat al migdia en la bicicletada contra la crisi a Lleida, fent un recorregut per diversos edificis oficials de la ciutat. La marxa ha començat i acabat a les portes del rectorat de la Universitat de Lleida (Udl), passant per davant l’edifici dels sindicats, la seu del PSOE i la seu de la patronal lleidatana.

Durant la bicicletada, els participants han estat envoltats per la Policia Municipal i un cotxe dels Mossos d’Esquadra. La marxa s’ha aturat a les portes de l’edifici dels sindicats, moment en què s´ han llançat consignes contra CC OO, UGT i el govern. També s’ha tapat la porta principal amb una pancarta que denunciava l’actitud dels sindicats oficials davant les retallades laborals. La bicicletada ha finalitzat amb una botifarrada popular a les portes del Rectorat de la Universitat.

La Informació a la ciutadania, ha estat la acció principal de la CGT i les Organitzacions que hi donaven suport, en la Jornada de Vaga General. L’activitat s’ha centrat en comunicar a peu de carrer a l’eix comercial, punts de comunicació, transports, estacions…etc, el motiu i la necessitat de contestar amb claredat i energia les reformes que planteja el sistema.

El seguiment des de el punt de vista laboral- ha estat baix, però la presencia a la ciutat de Lleida, ha estat prou evident per molta gent.

La Manifestació organitzada per la CGT a la tarda ha estat important i ha fet evident la necessitat de fer front a les reformes-retallades que tant a nivell de relacions laborals com a drets socials, ens volen imposar. Unes 250 persones han donat suport a aquesta darrera mostra de protesta. Els participants han mostrat el seu rebuig als sindicats que el mateix dia havien donat el vist i plau al que suposa un gran pas enrere en els drets laborals i socials.

CGT Lleida

Vídeo de la pedalada reivindicativa:

www.youtube.com/watch?v=rOAIWCKKfFA

Berga

Cercavila pels carrers de Berga passa per la seu de CCOO i UGT

A Berga s’ha concentrat un grup de persones i s’ha fet un passacarrers apuntant alguns culpables del malestar. S’ha repartit informació i s’han "embrutat" les vidrieres de dues entitats bancàries, les seus de CCOO i UGT, l’oficina de l’OTG (on s’ha informat a la gent que esperava el seu número) i la seu de la Seguretat Social. S’han anat encenent petards allà on es feia una aturada per fer una mica de soroll i s’ha acabat penjant una pancarta a la barana de la Plaça Cremada (Plaça St. Pere), que deia "Prou retallades socials, organitzem la ràbia".

Vic

Mig centenar de persones s’han manifestat a Vic

La manifestació ha transcorregut per la tarda sota el lema "Ja n’hi ha prou de retallar drets socials".

Terrassa

Ocupacions de La Caixa i els sindicats institucionals

Un grup d’una cinquantena de persones realitza ocupacions d’una oficina de La Caixa i de l’entrada de la seu de CCOO i UGT.

Sabadell

Unes 40 activistes ocupen una oficina de la Caixa

Unes quaranta persones van ocupar una oficina de La Caixa a la Rambla de Sabadell. Els activistes baixaven per la Rambla de Sabadell i abans s’havien concentrat davant de l’Ajuntament per informar sobre la vaga.

>>> Aquesta crònica ha estat realitzada amb informacions procedents de diferents federacions locals de CGT, mitjans informatius i els webs www.29-s.info i www.cgtcatalunya.cat/vaga27g/

Piquet Bcn 1 Piquet Bcn 1
Piquet Bcn 2Piquet Bcn 2
Piquet Baix Llobregat Piquet Baix Llobregat
  • Piquet Lleida
  • Piquet Lleida
Acció Sabadell Acció Sabadell
Concentració Manresa Concentració Manresa
Piquet Tarragona 1 Piquet Tarragona 1
Piquet Tarragona 2 Piquet Tarragona 2
Piquet Tarragona 3 Piquet Tarragona 3
Piquet Tarragona 4 Piquet Tarragona 4
Piquet Tarragona 5Piquet Tarragona 5
Manifestació Bcn 1 Manifestació Bcn 1
Manifestació Bcn 2 Manifestació Bcn 2
Manifestació Bcn 3 Manifestació Bcn 3
Manifestació Bcn 4 Manifestació Bcn 4
Tarragona 1 Tarragona 1
Tarragona 2 Tarragona 2
Concentració Manresa 2 Concentració Manresa 2
Lleida mani 1 Lleida mani 1
Lleida mani 2 Lleida mani 2
Manifestació Tarragona 1 Manifestació Tarragona 1
Manifestació Tarragona 2 Manifestació Tarragona 2
Manifestació Vic Manifestació Vic
Girona 1 Girona 1
Girona 2 Girona 2
Girona 3: Girona 3
Girona 4 Girona 4
Manifestació Barcelona 5: Manifestació Barcelona 5
Manifestació Barcelona 6 Manifestació Barcelona 6
Manifestació Barcelona 7 Manifestació Barcelona 7



.