divendres, 5 de setembre del 2014

LA BATALLA CONTINUA. RESPOSTA A L’ARTICLE DE LURDES ARTIGAS AL PUNT.

En contra del que afirma la periodista d’El Punt Avui, Lurdes Artigas, en el seu article “La batalla perduda de la MAT”, l’oposició a la línia de molt alta tensió continua viva tant des de la vessant jurídica com de mobilització popular. 






La fal·làcia no està en creure, com ho fa la periodista, que el famós crit de “No passaran!” ha quedat en un no-res. La fal·lacia està en afirmar que no hi ha oposició a la línia sota l’argument que REE va arribar a acords amb el 95% dels propietaris abans de començar a aixecar les torres. La desinformnació i les pressions i coaccions per aconseguir les signatures dels expropiats han estat una constant, signe de la “bona voluntat” de REE per assolir el consens del territori. Pel que fa als ajuntaments afectats, el xantatge també ha estat present en les negociacions; tant és així que la companyia elèctrica amenaçava en eliminar la compensació econòmica de 40€ per metre lineal si els municipis oposaven la més mínima resistència al pas de la línia. Prova d’això, n’és el silenci de l’Ammat (ass. municipis MAT). 

El gran lobby energètic ha “comprat” el silenci d’alguns actors del conflicte però no de tots. Perquè encara som moltes les persones que denunciem que la línia no és necessària (l’AVE ja funciona, l’abastiment d’energia a comarques gironines no el dona la MAT sinó les lìnies de mitja i baixa tensió, el consum d’energia segueix baixant any rere any, seguim sense generació,…), que no s’han respectat les distàncies mínimes amb els habitatges i que és una obra imposada que no respon a les necessitats de la població sinó als interessos de les companyies. De fet, REE ja ha fet el negoci amb la construcció de la línia tot i saber que la seva utilitat serà nul·la. Qui comprarà els excedents d’energia que produeix l’estat en l’escenari actual de crisi i devallada en la demanda present a tota Europa? El projecte de la MAT es va dissenyar en un escenari de bonança econòmica que ja no tornarà i malgrat ser-se conscients, segueixen endavant amb la seva construcció simplement pels guanys econòmics que això els reporta. 

Per tots aquests motius i per la legitimitat de la lluita que planteja la plataforma, senyora Artigas, la batalla de la MAT no està perduda. Fins i tot si arriben a construir la línia, seguirem treballant per desmuntar-la. 

Campanya “Desmuntem la MAT, desmuntem l’estafa elèctrica”.