divendres, 10 de maig del 2013

El judici per desallotjar Kan Kolmo destapa irregularitats en la propietat de la finca


Des de feia més d'un mes l'assemblea del CSO Kan Kolmo de Girona havia anunciat la data del judici penal per usurpació d'immoble que s'ha celebrat aquest dijous 9 de maig. La fita del judici ha donat més vida al centre social okupat des de fa més de quatre anys al carrer del Carme de la ciutat. La vista oral, instada per una de les propietàries de l'immoble abandonat durant més de 30 anys, va arrancar amb retard i amb nombroses persones solidàries dins i fora dels jutjats.


Durant el judici la defensa va evidenciar diverses contradiccions per poder tirar enrere les acusacions d'usurpació d'immoble. En primer lloc van assenyaler que l'acusació particular tan sols és propietària de 32 m2 de la finca, d'un total de més de 500m2, i que tampoc figura en el registre de la propietat com a tal. Van poder demostrar que l'espai es trobava completament abandonat d'ençà que va tancar la fàbrica de taps de suro que hi havia als anys setanta. Gràcies a les fotografies aportades per la defensa i l'acusació, s'ha reconegut que l'edifici s'havia arreglat i millorat completament i que des de fa 4 anys s'hi dóna un ús social. S'ha recordat que l'acusació mai havia requerit als ocupants de marxar de l'immoble. La persona encausada en el procés judicial no viu a l'edifici i el mosso d'esquadra que el va identificar ara fa 4 anys va declarar que no recordava els fets.

La concentració de suport convocada a les set de la tarda al punt de trobada de la rambla va aplegar unes 250 persones que van anar en manifestació fins els jutjats de Girona. Un cordó policial de mossos d'esquadra impedia arribar davant de l'edifici judicial i van optar per llegir el relat del judici del matí en aquest punt. La marxa va reprendre el camí altre cop cap al centre de la ciutat fins arribar a la plaça del Vi, on es volia penjar una pancarta al balcó de l'Ajuntament. La policia municipal tampoc va permetre realitzar l'acció. Aleshores la manifestació va enfilar cap al centre social i finalitzar així la jornada amb un sopar col·lectiu i música en directe.

Cal destacar que el CSO Kan Kolmo és un espai ple de vida i activitats des de fa temps, compta amb un taller de bicicletes, una biblioteca, un rocòdrom, un gimnàs, tallers de circ, de pa i de pintura i una cafeta. L'espai també és utilitzat per diversos col·lectius i s'obre a la ciutat amb missatges de lluita i crítica al poder: “En la societat que ens envolta on tot és mercantilitzat i tot s'ha de pagar, on cada cop hi ha més prohibicions al carrer, trobem necessari tenir espais on compartir coneixements, oci, crear aliances, practicar el suport mutu...”.


Cronica feta per a La Directa per Xevi Planas ajudat per V. M. Cánovas i Pau Casa Coberta.
Fotos fetes per Pau Casacoberta i Markbruzet