dijous, 2 de maig del 2013

Cronica del 1er de maig anticapitalista a Girona


Prop de 500 persones participen de la manifestació anticapitalista del 1er de maig a Girona sota el lema: "Contra l'atur i la dictadura del capital, som el poble, tenim el poder"
 

La mobilització, convocada per la xarxa de lluita AlCarrer!, (formada per CGT, Endavant (OSAN), ASSACS, SEPC, l'Assemblea Antiautoritària i persones a títol individual), ha arrencat amb un esmorzar al punt de trobada de la Rambla a les 11h del matí. Prèviament, agents dels Mossos d'Esquadra han identificat i escorcollat diverses activistes que reunien el material per a la jornada de l'1 de maig. La manifestació s'ha iniciat a les 12h en punt i ha recorregut el centre de la ciutat amb crits de "No és una crisi, se'n diu capitalisme", "No devem, no paguem", o "No és democràcia, no és llibertat, és dictadura del capital". La manifestació s'ha anat aturant a diversos punts com la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, la Cambra de Comerç, una entitat bancària i la patronal FOEG, on s'han llegit textos denunciant el seu paper en la situació actual, mentre s'empaperaven les parets de murals on es podien llegir frases com "Rescaten els bancs, enfonsen les persones" o "Ja n'hi ha prou de pactar, ara és hora de lluitar". La primera parada en el recorregut ha estat davant la seu de la Generalitat on el col·lectiu ASSACS, assemblea de treballadores del camp social, ha llegit un manifest denunciant les retallades socials i la precarietat que comporten. Endavant (OSAN) ha estat l'organització responsable de la següent parada davant una seu bancària, on s'ha recordat el rescat als bancs amb diners públics, el deute il.legítim i la necessitat de l'organització i la lluita per avançar cap a la superació del capitalisme. No hi podia haver una nova protesta social a Girona sense passar per la Cambra de Comerç, blanc de les crítiques en la passada Vaga General del 14-N, i edifici on les protestes que hi van haver acabaren amb 8 vaguistes encausats. Així el text llegit ha estat per recordar les cíniques declaracions del president de la Cambra, Domènec Espadalé, que va afirmar que "els gironins ens hem d'acostumar a treballar més i cobrar menys". Tampoc ha faltat una crida en favor de l'absolució dels 8 detinguts per la Vaga General del 14-N. La última parada ha estat a la seu de la patronal FOEG, on la CGT ha fet una crida a utilitzar la vaga com a arma de defensa de la classe treballadora i a iniciar una lluita d'acció directa contra les agressions als drets laborals que s'estan patint.
 
La manifestació de l'1 de maig ha acabat al mateix punt d'on ha començat amb la lectura dels manifestos de la CGT i d'Endavant (OSAN), el parlament d'AlCarrer! i la cantada d'himnes com a cloenda de l'acte. En el parlament s'ha remarcat el fet que no és casualitat l'origen de la commemoració de l'1 de maig en record dels màrtirs de Chicago i la mort de centenars de persones a Bangladesh la setmana passada. La història de lluites es repeteix i els últims anys en són un exemple a nivell internacional, amb les primaveres àrabs o el cas de Grècia, que avui vivia la seva última convocatòria de Vaga General. També a nivell més local s'han recordat les múltiples mobilitzacions que s'han realitzat, com el moviment antiglobalització o més recentment la indignació del 15-M o les marees en defensa dels serveis públics. Des d'AlCarrer! finalment s'ha volgut recordar que ningú lluitarà per nosaltres i que hem de fer fortes entre totes les lluites als nostres llocs de treball, als barris i a través dels múltiples col·lectius socials, sindicals i polítics combatius que existeixen.