dijous, 17 de gener del 2013

La silenciosa reconversió de la banca

Corren mals temps per als empleats de la banca, i la patronal sembla disposada a tolerar aquestes salvatjades ... El Banc d'Espanya, al qual pertany el FROB, que està dirigint la reconversió, hauria de replantejar-se moltes coses: No pot ser un convidat de pedra davant les reivindicacions dels treballadors   

El sector financer s'enfronta a una reconversió salvatge. Segons estimacions del sector, fins a 25.000 llocs de treball es podrien arribar a perdre fins a l'any 2015. Això faria un total de 55.000 llocs de treball menys, 40.000 a totes les caixes i 15.000 en banca tradicional.    Dels 260.000 treballadors de banca que estaven censats en l'exercici 2007/2008 -abans que esclatés la bombolla immobiliària- fins ara s'han perdut 35.000 llocs de treball, segons fonts de CCOO, i "s'han de veure encara -Assenyala Luis Jiménez, secretari del sector financer del sindicat a Catalunya-, les dades del cens de 2012 que no sortirà a la llum fins al febrer ". Actualment la xifra, diu, està en 220.000 empleats.La fusió Santander-Banesto s'ha saldat amb 3.000 persones al carrer, encara que UGT valora positivament l'acord.
La reconversió del Banc de València posarà a 850 persones al carrer. I s'ha de veure el que passarà amb Catalunya Banc.
Les converses entre la direcció de Bankia i els sindicats per arribar a un acord estan sent duríssimes. De moment, José Ignacio Goirigolzarri vol acollir-se a la reforma laboral 'amb una propina' i no baixa de la seva intenció de tirar al carrer a 5.900empleados amb 22 dies d'indemnització, que, segons fonts sindicals, és absolutament inacceptable.Sebastià Moreno, responsable de Banca d'UGT, afirma que "Bankia hauria de prendre nota del procés que es va a adoptar amb el Banc de Santander on, encara que es puguin arribar a perdre 3.000 llocs de treball, s'intentarà que les baixes no siguin traumàtiques, sinó de caràcter voluntari o vegetatiu i durant tres anys ".Això de les baixes voluntàries és molt discutible. Fonts sindicals minoritàries assenyalen, per exemple, que a Unnim, tot i que els acords han estat donats per bons pels sindicats que el van pactar, alguns empleats han rebut fortes pressions per demanar l'excedència o les baixes incentivades.
A tot això, Novagalicia Banc ha rebaixat la xifra d'expedient del quart ERO a 2.250, però en opinió dels sindicats, segueixen sent molts i han iniciat fortes mobilitzacions.
Banc Mare Nostrum pot fer fora a 850; Caixa 3-592, suma i segueix ...
Quant a Catalunya Banc, mentre algunes fonts sindicals consideren que es duran a terme uns 2.000 acomiadaments, des de CCOO de Catalunya-una autonomia on s'han perdut 4.500 llocs de treball des de l'inici de la crisi-es mostren moderadament optimistes. Com assenyala Jiménez, "tot depèn del banc que la compri. Fa uns dies hi va haver una junta de directius i les conclusions sobre la situació del banc no eren dolentes ". Jiménez també valora l'acord que s'ha signat amb el Banc de València, pel que aniran al carrer 890 persones com a màxim: "Cal rebaixar. Brussel · les dóna 3 anys de termini per sanejar. El més important és que les baixes que es produeixin siguin vegetatives o voluntàries ".
 Estem disposats a arribar a una vaga en el sector si cal.