dissabte, 17 de novembre del 2012

VAGA GENERAL 14N

14n Girona: Pel repartiment del treball i la riquesa, Vaga General anticapitalista! 



A Girona, la vaga general del 14 de novembre ha resultat una de les jornades de lluita més multitudinàries i combaties dels últims temps, i ha representat un pas més en la consolidació de l’espai polític anticapitalista i combatiu a la ciutat. El caràcter massiu i combatiu de les convocatòries i el discurs netament anticapitalista d’aquestes, posa d’evidència l’emergència d’un espai que creix i es fa fort a l’esquerra de la burocràcia sindical dels sindicats majoritaris.




Més enllà de l’aturada de l’activitat econòmica, molt alta en indústria i transports local i en menor mesura en comerços locals, les mobilitzacions a la ciutat han tingut un seguiment massiu semblant al del passat 29 de març.

Sota el lema “Pel repartiment del treball i la riquesa. Vaga General anticapitalista!” Al Carrer! ha organitzat una jornada de vaga farcida de piquets, accions i convocatòries. L’espai de recent constitució Al Carrer (Xarxa de lluita per la Transformació Social al Gironès), format per ASSACS, Assemblea Antiautoritària, Assemblea Popular, CGT, Endavant (OSAN), SEPC, L’Ortiga i persones a títol individual, ha permès aglutinar part de l’esquerra anticapitalista de la ciutat i tota aquella gent que cada vegada més s’hi sent vinculada.
 

La jornada de vaga ha començat amb talls de carretera amb pneumàtics a la variant de l’N-II i amb barricades que barraven el pas als accessos del campus de la UdG del barri vell, mentre a l’altre punta de la ciutat diversa gent s’ha anat concentrant en un piquet davant de les obres del TAV.

A mig matí ha engegat en un piquet itinerant que ha recorregut la ciutat tot fent talls intermitents de trànsit, informant de les convocatòries i de la necessitat d’un pla de lluites més enllà de les vagues aïllades, convergint amb els piquets de treballadores socials i de les estudiants de la Udg.

 

A les 12 del migdia, just quan s’acabava la marxa organitzada per CCOO i UGT formada per uns dos-cents assistents, s’ha iniciat la manifestació anticapitalista, que ha reunit a unes 2.000 persones i que durant dues hores ha recorregut els carrers de la ciutat.

Durant el recorregut s’han llegit diversos textos sobre la vaga de fam dels treballadors de Telefònica, els desnonaments, la crisi alimentària i la repressió als moviments socials, i s’ha cridat a continuar la lluita més enllà de la jornada de vaga. El recorregut també ha servit per assenyalar alguns dels culpables de l’actual situació de crisi, com entitats bancàries, ett’s i seus de grans empreses, que s’han empaperat i pintat.

 

Al acabar el recorregut, i en resposta a les declaracions de la setmana passada del president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, que exigia a les treballadores gironines “d’acostumar-se a treballar més i cobrar menys”, part dels manifestants ha intentat accedir a l’interior de l’edifici. Davant dels intents d’impedir l’entrada dels agents dels mossos d’esquadra que custodiaven l’entrada i l’arribada de furgonetes d’antiavalots, s’han viscut moments de tensió que han acabat amb diversos manifestants contusionats, i amb cinc mossos d’esquadra que han presentat comunicat mèdic de lesions de diversa consideració. L’entrada de la Cambra ha quedat tacada de pintura, amb els vidres tencats i amb pintades de “culpables”i “lladres”
 
 

A la manifestació del vespre unes 4.000 persones s’han agrupat, tal i com va passar a la darrera Vaga, en un bloc anticapitalista crític amb l’actitud de les cúpules sindicals de CCOO i UGT, exigint un pla de continuïtat en les lluites. Durant tot el recorregut s’han sentit consignes contra la dictadura del capital, contra la reforma laboral i les retallades, exigint que la crisi la paguin els rics, així com constants crides a una vaga general indefinida.

El bloc, que s’ha desviat del recorregut oficial, ha acabat amb diversos parlaments i amb la lectura del manifest, que rebutjava el saqueig europeu anomenat rescat, condemnava la política de retallades socials i reformes laborals, i animava a tothom a fer que la lluita del 14n tingués la continuïtat necessària per aturar les agressions a la classe treballadora.

En el moment en que es donava per desconvocat l’acte, arribava la capçalera de la resta de la manifestació, encapçalada pels dirigents de CCOO I UGT, que han sigut rebuts amb crits unànimes de “ja n’hi ha prou de pactar, ara és hora de lluitar!”, davant els gestos d’aprovació d’alguns dels afiliats i militants de base d’aquests sindicats.