dilluns, 26 de novembre del 2012

El cas d'en Juan Pablo



Els raonaments emprats per Fátima Ramírez, magistrada ponent de l'auto, són molt durs i apunten una tergiversació dels atestats que en un primer moment van elaborar els comandaments de la Policia Municipal  de Girona.  

L'Audiència de Girona ordena reobrir la investigació per la mort de Juan Pablo Torroija Domínguez  





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 26/11/2012 Girona (Gironès).- Llegim en l’edició digital del ‘Setmanari Directa’ que l'Audiència Provincial de Girona ordena reobrir la investigació Juan Pablo Torroija, un ciutadà argentí de 41 anys, mort el passat 14 de juliol en estranyes circumstàncies a una cel·la de la comissaria de la Policia Municipal de Girona.  

El relat oficial dels fets narrat per l'alcalde de CiU Carles Puigdemont i que parlava d'un suïcidi inevitable, va servir per exculpar responsabilitats entre els agents policials de l’Ajuntament gironí que s'encarregaven de la seva custòdia. 

El jutjat d'instrucció 4 de la ciutat va donar carpetada al cas i en va ordenar l'arxiu provisional el 2 d'agost, però avui el cas ha donat un tomb.

La secció tercera de l'Audiència de Girona ha ordenat la reobertura de la investigació per indicis de responsabilitat penal per negligència dels agents de custòdia, segons ha informat l'advocat de la família, Benet Salellas. 

Ana Sol Torroija, germana de Juan Pablo, i Elida Domínguez, la seva mare, van recórrer l'auto de sobreseiment i ara un òrgan judicial superior els ha donat la raó. 

Els raonaments emprats per Fátima Ramírez, magistrada ponent de l'auto, són molt durs i apunten una tergiversació dels atestats que en un primer moment van elaborar els comandaments de la policia municipal. Literalment diu: "Les imatges enregistrades mostren l'existència del que sembla ser un primer intent de suïcidi per part de Juan Pablo Torroija Domínguez, un extrem que és totalment omès en l'atestat i també per la jutgessa de primera instància que va ometre els recursos de reforma". El tribunal ha tingut accés a les gravacions de les càmeres de video vigilància de l'interior de la cel·la i del passadís de la galeria de calabossos, on es pot veure que un agent de la Policia Municipal va ser testimoni de com Torroija havia provar de suïcidar-se sense aconseguir-ho, i malgrat això no va prendre cap mesura cautelar per evitar el fatal desenllaç. Fou el segon intent de suïcidi el que sí va acabar amb la seva vida. Aquest relat mai s'havia conegut fins ara i, encara més, la policia municipal, el regidor de seguretat i l'alcalde Carles Puigdemont sempre havien explicat que la mort de Torroija havia agafat per sorpresa els agents. La resolució judicial forçarà que l'Ajuntament de Girona investigui uns fets que donava per tancats. El proper pas serà l'admissió de les diligències de prova proposades per l'advocat de l'acusació particular.