dimarts, 15 de maig del 2012

La Caixa ens encadena a la miseria


ACN Els Mossos d'Esquadra han desallotjat la vintena d'indignats que han ocupat una oficina de 'la Caixa' de Girona aquest dimarts per protestar contra el sistema financer i que han decidit no marxar fins que els fessin fora. L'ocupació ha començat a les 12 i no ha estat fins dues hores més tard, a l'hora de tancar l'oficina, que els agents han entrat. Com que els indignats s'han negat a marxar i han fet pinya al voltant de dues noies que s'havien encadenat a una columna, els han hagut de treure un a un. Els Bombers intervingut per desencadenar les dues noies. Fora, una concentració d'vintena de persones més donava suport als que protestaven. Hi ha hagut moment de tensió i cops durant la protesta.


A les 12 del migdia, una quarantena de membres de l'Assemblea Popular de Girona han sortit de la plaça Independència, on han tornat a aixecar el campament en el primer aniversari del 15-M, i han anat fins a una oficina de 'la Caixa'. Dins de l'entitat, dues noies s'han encadenat a una columna, tenien els braços dins uns tubs de plàstic i, a més, s'havien lligat les mans entre elles amb dos cadenats. Des del principi, el grup d'indignats han assegurat que no tenien cap intenció de marxar de l'oficina bancària i que, si volien, els fessin fora. De fet, fins i tot han instal·lat un parell de tendes de campanya dins l'oficina.

Durant un parell d'hores, la protesta ha conviscut tranquil·lament amb l'activitat de 'la Caixa' on els clients entraven a fer gestions o a treure diners mentre els manifestants protestaven contra el sistema financer i acusava 'la Caixa' de ser responsable "d'arruïnar" la vida a moltes persones "jugant" amb els seus diners o ordenant que els desnonessin de casa seva. Els indignats han llegit un manifest per reclamar a 'la Caixa' que "aturi totes les demandes per impagament d'hipoteca", que no acomiadi treballadors arrel de les fusions amb altres bancs o caixes i, finalment, que desbloquegin els estalvis invertits en participacions preferents perquè la gent pugui disposar "dels seus diners".

El problema ha arribat quan s'apropava l'hora de tancar. El responsable de la sucursal ha demanat als manifestants que marxessin però s'hi han negat. Llavors, dos agents dels Mossos d'Esquadra han intentat entrar a l'entitat però el grup d'indignats que custodiava l'entrada els han barrat el pas. Finalment, han entrat per una porta lateral. Per la mateixa porta per on a les 2 i 10 han entrat una quarantena d'agents.
Paral·lelament, agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) han desallotjat els manifestants que hi havia a la porta i hi ha hagut moments de tensió i cops fins que els agents han aconseguit fer-los fora i han passat a custodiar ells la porta. Dins, una vintena de manifestants han fet pinya agafant-se pels braços al voltant de les dues noies encadenades. Els agents els han tret d'un en un. Hi ha hagut forcejament i crits quan han tret els tres últims manifestants, que es resistien a abandonar la protesta.

Després d'estirar-los del grup, els portaven fins una cantonada de l'oficina on els han identificat. En total, han fet una vintena d'identificacions. Segons fonts policials, no hi ha hagut cap detingut i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) no ha atès cap ferit. 'La Caixa' ha estat qui ha denunciat l'ocupació als Mossos, que han acabat intervenint. Com que es tracta d'un espai privat, podrien obrir un procés contra els joves per violar una propietat privada.

Cap a les 3 de la tarda, només quedaven les dues noies encadenades. Els Bombers han hagut d'intervenir per serrar els tubs on hi tenien els braços. Un cop retirat el tub, han hagut de tallar el cadenat que les lligava amb una cisalla.

L'ocupació ha durat més de 3 hores. Els manifestants desallotjats s'han unit als de fora i han continuat cridant consignes contra els Mossos d'Esquadra i contra l'entitat bancària. Quan l'equip de l'ARRO ha marxat del lloc amb la furgoneta, els han llançat objectes i els han increpat. Els Mossos també s'han endut les dues tendes de campanya que havien deixat dins 'la Caixa'.

En el següent enllaç podreu veure fotos i videos de l'acció:
 http://www.acn.cat/acn/668689/General/text/Mossos-dEsquadra-indignats-Girona-la-Caixa-ocupen-desallotgen-identifiquen.html