dimecres, 9 de maig del 2012

CiU i PP condemnen a l’atur a més de 2000 docents catalans Comunicat CGT Ensenyament

Les mesures aprovades pel PP (que suposen retallar més 3000 milions d’euros en educació) seran diligentment aplicades a Catalunya per CiU (on es retallaran entre 500 i 600 milions) Una vegada publicat el Reial Decret Llei 14/2012 pel Govern central, la consellera Rigau va fer veure que s’oposarien.
Setmanes després, aquesta ferma oposició ha quedat reduïda a la petició d’un dictamen al Consell de Garanties Estatuàries per un possible conflicte de competències.

El Govern de la Generalitat ha tirat en cara al Govern central la seva covardia per no retallar la part estatal dels salaris del funcionariat, mentre el Departament d’Ensenyament s’ha afanyat a retardar un curs algunes de les mesures adoptades per l’acord de govern del 27 de març de 2012 i a abraçar la majoria des les que proposa el Govern central.
Mesures de l’acord del Govern català que s’aplicaran el curs 2012-2013:
* El nou model d’assignació de plantilles de les ZER.
* Les 28 hores de permanència en horari fix a secundària.
* L’ampliació de 6 a 9 anys de serveis prestats per percebre el 1r estadi docent.
Mesures de l’acord del Govern català que s’ajornen al curs 2013-2014:
* La modificació de les exempcions horàries setmanals dels coordinadors d’infantil, primària i secundària.
* La revisió del càlcul de desdoblaments de l’ESO.
* La dedicació horària dels tutors d’FCT a la formació professional.
- Apartats del RDL del Govern central que se’ns aplicaran:
* Els nomenaments de les substitucions es produirà únicament quan hagin transcorregut 10 dies lectius (per tant, 14 o més naturals) des de la situació que dóna origen al nomenament.
A més, es comença a aplicar a partir del 30 d’abril de 2012. El Departament prepara la regulació dels criteris que hauran de fer servir els centres, diferents segons l’etapa educativa i el nombre de baixes coincidents.
La situació de les substitucions ja era prou conflictiva amb els nomenaments telemàtics en dimecres i divendres i la manca de diligència a l’hora d’aplicar l’acord de substitució des del quart dia de baixa. Ara empitjoren greument tant per al professorat dels centres que haurà d’assumir la totalitat de les baixes de durada inferior als 15 dies i algunes de superiors i per a la plantilla de substituts que perdran bona part de les seves possibilitats de feina.
* Augment d’1 hora en la jornada lectiva del professorat a partir del curs 2012/13
La jornada lectiva a primària passarà de 24 a 25 hores, com a mínim, i la de secundària de 19 a 20 h, com a mínim.
Aquest augment de jornada implicarà una amortització estimada pel Departament de 1.100 llocs de treball a primària i 1.000 a la secundària. Segons els seus propis números, no caldrà contractar els 1.500 professors necessaris per cobrir l’increment d’escolaritat del curs vinent (més de 15.000 alumnes nous) i, a més, podran «estalviar-se» altres 600 o més.
Per acabar d’arrodonir la reducció de plantilles, hem de tenir en compte que tampoc cobriran les jubilacions (que es poden calcular en un miler)
* Increment del 20% de les ràtios d’alumnes per aula a tots els nivells educatius
L’increment del 20% de ràtios s’aplicarà en funció de determinats criteris que encara s’han de regular: infraestructura del centre, característiques de l’alumnat o socioeconòmiques del centre (just el criteri que no ha respectat amb els CAEPS a l’hora de ficar tisora), i que afectarà al primer curs de cada etapa educativa -Infantil i primària de 25 fins a 30 alumnes; ESO de 30 fins a 36; Batxillerat: de 35 fins a 42; FP de 30 fins a 36-.La voluntat d’aplicació de l’augment de ràtios de la Consellera és tant clara que ha retardat el període de matriculació a la setmana de l’11 al 15 de juny.
- Apartats del RDL del Govern central que no se’ns aplicaran
* Implantació dels cicles formatius de Grau Mitjà i de Grau Superior. S’ajornarà fins al curs 2014-2015
* Opcionalitat del Batxillerat. El Departament d’ensenyament mantindrà l’oferta de com a mínim dues modalitats de Batxillerat als centres de secundària.
Cal una resposta sostinguda, unitària i progressiva!
El 22 de març es van reunir les Juntes de Personal (delegats i delegades electes pels docents) de tots els Serveis Territorials de Catalunya. CGT vam proposar concretar un pla de lluita posterior al 29, sostingut i progressiu. No ho vam aconseguir, i malgrat avui donem suport a les noves accions unitàries, creiem és insuficient.
En la vaga general del 29 de març la resposta dels docents catalans de l’ensenyament públic va ser força important, relacionant les agressions comunes de la reforma laboral i les retallades en els serveis públics i en les condicions laborals dels empleats públics. El 21 d’abril, la manifestació del Marc Unitari de la Comunitat Educativa va congregar milers de persones al centre de Barcelona «Per l’educació pública de Catalunya, cap retallada!». També som milers els qui hem sortit al carrer abans (en mobilitzacions locals, comarcals, sectorials...) i el Primer de maig contra les retallades socials, la reforma laboral i la repressió als activistes sindicals i socials.
Ara hem de fer front a aquesta profunda queixalada que suposarà: a nivell econòmic el triple de la retallada en educació dels pressupostos de la Generalitat d’enguany, a nivell laboral l’expulsió de milers de docents, major càrrega lectiva i pitjors condicions, i a nivell educatiu públic l’aprofundiment en el seu intent de degradació.
Determinades zones i assemblees locals i comarcals ens estan donat exemple amb la discussió, planificació i execució de calendaris de mobilitzacions que van més enllà de les propostes sindicals unitàries. És necessària una coordinació de representants de zona per posar en comú estratègies de mobilització!
Tornem a insistir, d’aquí a final de curs, cal elaborar entre els sindicats i el professorat un calendari de mobilitzacions sostingut i progressiu que contempli noves jornades de vaga al maig i al juny.
Amb voluntat de que siguin mobilitzacions a nivell estatal, convoquem:
10/05/12: jornada de lluita
12/05/12: mobilització social
22/05/12: vaga del sector de l’ensenyament contra les retallades dels governs espanyol i català
Federació d’Ensenyament CGT Catalunya
http://cgtense.pangea.org/