diumenge, 8 d’abril del 2012

Crònica del 29-M al Nord-est de Catalunya

Manifestació alternativa a Girona amb pintades i escridasses

Unes 3.000 persones es desmarquen de la convocatòria de CCOO i UGT i es manifesten al migdia pel centre de Girona. Pintura i ous contra façanes de comerços esquirols, escridassades a assalariats insolidaris, que fan d’esquirols i no s'han afegit a la vaga general i de consum, i consignes contra la policia han centrat una manifestació alternativa que ha recorregut de punta a punta la ciutat de Girona aquest dijous al migdia. Unes 2.000 persones s'han desmarcat de la convocatòria que han fet CCOO i UGT per al vespre i han mostrat el rebuig al sistema capitalista i la contrareforma laboral del govern del PP.


Una representant de CGT ha denunciat al jutjat que ha resultat agredida a primera hora del matí quan participava en un piquet informatiu a la delegació del Govern els Mossos d'Esquadra els han fet marxar.

Tot i que les burocràcies de CCOO i UGT han convocat una manifestació aquest vespre a Girona, els col·lectius anticapitalistes han decidit muntar-ne una d'alternativa al migdia. La marxa ha congregat, entre d'altres, integrants de la CGT, representants de la CUP, membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), estudiants, joves llibertaris i grups autònoms. La protesta ha recorregut, durant més de dues hores, bona part de la ciutat de Girona. Ha arrancat a les a les 12 del migdia a la plaça del Lleó i ha enfilat, tallant el trànsit a la carretera Barcelona, cap al Corte Inglés. Els manifestants han corejat contínuament proclames i crits contra la crisi, els polítics institucionals i la contrareforma laboral. Tan bon punt veien algun comerç obert, llançaven ous -i fins i tot escombraries- contra la façana i hi enganxaven cartells. A més, també han instat els treballadors a ajuntar-se a la jornada de vaga i tancar els comerços. En alguns casos fins i tot han decidit abaixar la persiana d’algun comerç esquirol. La manifestació anticapitalista, que ha tallat durant una bona estona el trànsit a la carretera Barcelona, ha decidit anar fins al centre comercial Hipercor, una de les grans superfícies que avui han decidit obrir. Tot i que el personal de seguretat ha abaixat les persianes a corre-cuita a mesura que els manifestants s'apropaven, això no ha impedit poder llançar ous i pintura a les portes de l'establiment del Corte Inglés. També han enganxat papers amb consignes a les parets de l'edifici.

La mobilització ha continuat fins a la Subdelegació del Govern espanyol on han llegit un manifest contra el domini capitalista i les seves retallades de drets socials i laborals. Hi ha hagut moments de tensió amb els agents de la Guàrdia Civil que custodiaven l'edifici i un grup de manifestant que intentaven accedir-hi. Tot i que els agents s'han equipat amb cascos i s'han col·locat en filera a les portes de la subdelegació i que algun manifestant ha intentat ocupar l'edifici, la disputa no ha pujat de to.

Segons la CGT, quan sí que hi ha hagut algun enfrontament que ha arribat a les mans a la policia ha estat a primera hora del matí. Segons el seu relat, un grup de vaguistes havien muntat un piquet informatiu a les portes de la delegació del Govern i antidisturbis dels Mossos d'Esquadra els han fet marxar. La CGT diu que han utilitzat la força i que una representant del sindicat ha resultat ferida. Ha denunciat el cas als jutjats.

En el manifest que han llegit a les portes de la Subdelegació del Govern espanyol, han mostrat el seu rebuig a la contrareforma laboral perquè és una “agressió brutal als drets històrics dels i les treballadores”. “La situació social és tan greu que cal que la vaga general vagi més enllà de la lluita contra aquesta reforma, que la desbordi”, han reclamat. A més, han assegurat que no se sumen a la convocatòria dels dos grans sindicats -CCOO i UGT- perquè representen el sindicalisme “de saló, pactista i buròcrata”.

El bloc anticapitalista es va tornar a manifestar el vespre, tot i que es desmarca de la convocatòria de CCOO i UGT

La manifestació anticapitalista del vespre a Girona va aplega unes 7000 persones, convocades per CGT, COS, IAC, Assemblea Popular de Girona, Endavant, SEPC. Maulets, CUP. Va anar des del Rellotge de la Devesa fins a la plaça de Catalunya, amb les mateixes crides i pancartes que en la que es va fer al migdia. Es va tornar a llegir el manifest esmentat.


Piquets llibertaris a l’Empordà i concentració anarcosindicalista a Olot

Aquest matí un petit grup de gent de l'Empordà ha deixat penjades banderes vermelles i negres en diverses rodones de carreteres, on hi ha oliveres plantades que fan de suport, banderes de plàstic de la CGT, mentre la policia vigilava els piquets de CCOO i UGT al Portús, que van tallar
la N-II
, i els bombers que van bloquejar l’autopista a la frontera.

Al mateix temps al migdia, a la Bisbal, s’han ajuntat llibertaris i anarquistes amb la militància de CNT-AIT del Baix Empordà i anarquistes no sindicats per fer piquetes a l'Empordà. El piquet de la CNT de Figueres també s'ha ajuntat amb la gent de la Bisbal. Per la tarda, la gent de la CNT s’ha aplegat en una concentració a Olot.