dijous, 11 de novembre del 2010

Que pagui Pujol!


Què pagui pujol! Una crònica punk de la Barcelona dels 80
és un relat viscut i trepidant, amb noms i cognoms, i d’alt contingut batallant. Una crònica plena de referències musicals i localitzada a espais mítics de la capital catalana, molts d’ells desapareguts i esborrats de la memòria oficial, d’una ciutat en constant lluita per fer desaparèixer tot rastre de disidència.

Un collage narratiu que combina la recerca històrica i autobiogràfica, amb un acurat esforç per retractar el moviment punk de principis dels 80, a partir de fotografies, cartells i octavetes, fanzines i retalls de premsa.

El protagonista del llibre és el propi autor: un Joni D. adolescent i punk, que ens condueix des de l’irreverent escena musical alternativa i les primeres okupacions, fins a les mobilitzacions autònomes en contra de l’OTAN i el servei militar.

La història de deu anys que comença amb les primeres emissions de les ràdios lliures, i acaba amb el naixement de diversos projectes autogestionaris vinculats als moviments socials barcelonins.

Un treball militant i resistent que ens mostra el pes i la significació de les contracultures urbanes, tot qüestionant l’estratègia de l’amnèsia orquestrada durant la Transició.

Esteu totes convidades a alguna de les 20 presentacions que realitzarem al llarg del mes de novembre i desembre. Podeu consultar el calendari de presentacions a Barcelona i àrea metropolitana aquí.O bé, el calendari de les presentacions que es faran arreu dels Països Catalans aquí.

Però sobretot, us recomanem que us passeu per la presentació especial que farem al nostre barri a les 19h del 2 de novembre a l’Espai Obert (carrer violant d’Hongria, 71, 1er pis). Porta les teves millors gales punk!! i gaudeix de projeccions, bona música punk dels 80, exposició fotogràfica, de cartells i fanzines.

Ja està disponible a La Ciutat Invisible, i a la resta de llibreries el podreu torbar a partir del mes de novembre.

Fragment de l’epíleg del llibre escrit per David Fernández:

"Deia Galeano que la història és sempre pura profecia: pel que no ha estat, i contra el que ha estat, anuncia el que serà. Per això, quan pretenen exiliar-nos de la nostra pròpia història, endinsar-se en aquesta crònica músico-sentimental -d’ascendència montalbaniana- que tragina pels Somorrostros invisibles de l’escena musical alternativa de la Barcelona vuitantera, és aire fresc. I tots els interrogants oberts: de nou i un cop més. Amb rivet de crònica salvatge. En el triple salt mortal d’uns joves que van saltar al buit per no caure en l’abisme que els oferia un sistema d’exclusions. Joves lliures contra la seva pròpia història, contra el destí buit que algú els havia dissenyat. Lliures, a voltes fins l’extrem d’una autodestrucció desesperada, via speed o via heroïna. De les restes d’aquell naufragi, de les runes i engrunes d’aquell laboratori econòmic repressiu edificat amb la Transició, van néixer les pasteres des d’on seguim resistint".

Video de la presentació a l'Espai Obert
http://laciutatinvisible.coop/activitats/video-presentacio-que-pagui-pujol/

Nota del blog: Tot i que ja ha començat la gira "Que pagui Millet" de presentació d'aquest llibre en el que tota una generació s'hi veurà reflectida, us informem de la seva aparició.