dissabte, 14 de desembre del 2013

Ha estat desallotjat el bloc de Salt


El dret a l’autodeterminació no és reconegut per la Generalitat quan es tracta del drets socials i utilitza la seva policia a favor de la banca i SAREB, el banc de l’Estat espanyol. 

Els Mossos desallotgen el bloc alliberat de Salt

Al seu interior hi havia dotze persones, entre elles un menor. 

S’hagi exigit a les famílies la seva sortida dels pisos i la retirada de totes les pertinences amb només vint minuts de temps

Hi ha un llistat de la PAH Girona de persones disposades a acollir les nou famílies a qui no han ofert habitatge, com a solució provisional


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/12/2013 Salt (Gironès).- Els Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest divendres el bloc alliberat de Salt (Gironès). Entre un quart i dos quarts deu del matí, diverses brigades mòbils (BRIMO) dels Mossos d'Esquadra s'han adreçat al bloc del carrer doctor Castany i han fet sortir les nou persones que residien en una de les promocions i tres més en l'altra. Dels dotze desallotjats, un és menor. Tots ells han abandonat l'edifici obligats a corre-cuita. En el moment del desallotjament, no hi havia ningú fent resistència al seu interior. L'amenaça d'un desallotjament planava sobre el bloc després que el jutjat d'instrucció 3 de Girona aixequés la suspensió cautelar que havia fet arran de la resolució del Tribunal Europeu de Drets Humans. 

En mitja hora els Mossos d'Esquadra han desallotjat les famílies desnonades que hi havia al bloc alliberat a Salt. Així, a les 9:15 hores, un ampli dispositiu de la BRIMO dels Mossos ha encerclat l'edifici. Els agents han entrat als pisos i han desallotjat les dotze persones que en aquells moments eren a dins, una d'elles, menor d'edat. No han oposat resistència segons afirmen els Mossos. Un gran desplegament policial enfront onze persones pacífiques adultes i un menor. D’això se’n diu tenir molta barra, molta covardia, molta mala llet, la mala llet sàdica del conseller d’Interior, un sàdic catòlic integrista de la secta totalitària i destructiva anomenada Opus Dei. El famós lema de la Guàrdia Civil -pas curt, vista llarga i molt mala llet- correspon, al peu de la lletra, al que pràctica la secta catòlica Opus Dei i de retruc el Departament d’Interior de la Generalitat. No hi cap diferència entre la Guàrdia Civil caminera del temps de la Segona República burgesa espanyola, que denuncià i va costar la vida a Federico García Lorca, i la policia autonòmica de la Generalitat de l’autodeterminació nacional catalana: pistolers de la patronal i llepa culs de la banca. Així de clar! Solament hi ha d’haver un ordre públic del poder obrer autogestionat, de la gent, amb la gent i per la gent contra burgesia, burocràcia política i el mateix capitalisme. 

En total són vuit famílies desallotjades que vivien a l'edifici principal i també en un segon bloc on s'havien instal·lat algunes persones que els han donat suport. En el moment del desallotjament no hi havia ningú fent resistència a dins. 

El desallotjament estava autoritzat judicialment des del mes passat, després que el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg acceptés la informació sobre mesures de reallotjament d'aquestes famílies que havia reclamat al govern espanyol. Cosa que s’ha fet. "Nou famílies no tenen habitatge alternatiu", ha criticat la portaveu de la plataforma, Marta Afuera.  

Segons el Govern de la Generalitat, hi ha set peticions familiars que no compleixen els requisits per accedir a aquests pisos en cessió d'ús, un que ha renunciat (segons explica la PAH per error, perquè per problemes d'idioma va renunciar al pis a canvi d'una ajuda al lloguer) i una darrera família que té un habitatge fora de Salt i que estan intentant trobar-li un pis al municipi o més a prop perquè, per qüestions mèdiques, necessiten ser prop de l'hospital Santa Caterina. 

La PAH, que farà una assemblea aquest divendres a la tarda, ha explicat que han fet un llistat de persones disposades a acollir les nou famílies "a qui no han ofert habitatge", com a solució provisional.

Ràpida mobilització social  

La PAH de Girona ha avisat del desallotjament a través de les xarxes socials, i desenes de persones solidàries han anat fins al bloc del carrer doctor Castany per donar suport als desallotjats. "És un dia molt trist", ha afirmat la portaveu de la plataforma, Marta Afuera. La tristesa ha estat evident en molts dels ja ex habitants del bloc, que han entomat el desallotjament amb resignació, ràbia i llàgrimes. "A les vuit i vint hem vist el cordó policial, no ens hem posat nerviosos, han tocat el timbre i jo estava en pijama i ens han dit que teníem vint minuts per sortir. M'han deixat vestir", ha narrat una de les veïnes que vivia al bloc, l'Engràcia Casellas, que també ha explicat que els afectats només s'han pogut emportar alguns efectes personals. "He aconseguit baixar algunes bosses però els mobles, els estris de cuina i altres coses s'han quedat a dins, no ho he pogut treure", ha assenyalat desanimada. "He estat l'última persona que he sortit, anava mirant que no s'hagués quedat ningú a dins i els Mossos m'han anat acompanyant tot el moment amb una amabilitat fastigosa", ha explicat. 

Segons han explicat alguns membres de la PAH de Girona, els Mossos van posar-se en contacte amb els inquilins del bloc aquest dijous i els van explicar que "no tenien més temps". "Ens van dir que el temps s'havia acabat, que ens havíem d'espavilar i nosaltres els hi vam dir que estàvem enmig de negociacions polítiques i ens van dir que ens afanyéssim; al final no hem tingut temps d'afanyar-nos ni res", ha comentat Casellas. 

"Els Mossos han decidit que les famílies del bloc de Salt es quedin al carrer sota zero i a pocs dies de Nadal. Ens desallotgen SOS",  ha tuitejat un dels ocupants del bloc. "Gràcies, Catalunya del #sísí per voler construir un país sense nosaltres! Permetent que hi hagi sense sostre. On queda la dignitat d'un país?",  ha tuitejat la PAH de Girona.  

Ultimàtum  

La setmana passada es va acabar el termini que va donar la Generalitat als veïns i a les veïnes  perquè abandonessin edifici, propietat de la Sareb, el 'banc dolent'. Tot i un ultimàtum, algunes famílies del bloc alliberat van decidir quedar-se fins que el Govern de la Generalitat doni una solució per a tothom.  

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya va prendre partit en el conflicte obert entre la PAH i la SAREB pel bloc alliberat a Salt i va demanar al jutjat que ajornés el desallotjament previst per al 16 d'octubre fins que no pogués oferir pisos per a tothom. El jutjat, però, va desatendre la seva petició en entendre que la Generalitat no era part en aquesta causa. El dia fixat per al desallotjament, el Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg va ordenar posposar-lo com a mínim fins al 29 d'octubre. El mes passat, Estrasburg va autoritzar el desallotjament  després de rebre la informació sobre el reallotjament de les famílies que havia reclamat al Govern espanyol.  

La PAH Girona reclama alternatives  

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Girona reclama que s'ofereixin alternatives per reallotjar les famílies que a primera hora del matí els Mossos han fet fora del bloc de pisos de Salt, que la plataforma ocupava per demanar lloguers socials. Si no hi ha propostes d'un lloc adequat on puguin viure aquesta dotzena de persones, entre elles nens, la plataforma demana que s'expropiïn els pisos de la Sareb, el denominat banc dolent.