dijous, 25 d’abril del 2013

PROU MENTIDES. EL DIARI DE GIRONA ENCOBREIX ELS ABUSOS DE PODER


Des de l’assemblea antiautoritària volem fer públic el nostre rebuig i el nostre menyspreu al Diari de Girona. Any rere any, notícia rere notícia hem pogut comprovar les difamacions, els partidismes i la poca transparència d’aquest mitjà de comunicació que es fa dir diari.









La gota que ha fet vessar el vas, ha estat la crònica publicada l’endemà de la cercavila convocada en motiu del 4art aniversari del CSO Can Kolmo. Fa un mes enrere, l’assemblea antiautoritària, va convocar aquesta marxa aprofitant l’aniversari del Centre Social, per reclamar el dret a l’habitatge i denunciar l’especulació immobiliària. La marxa tenia intenció de sortir del Centre Social i arribar fins a la Cambra de la Propietat, on es volia llegir un manifest i desplegar una pancarta per evidenciar l'especulació immobiliària i la protecció als grans propietaris que encobreix aquesta institució. La marxa, formada per 40 persones, no es va poder portar a terme a causa del monumental desplegament policial, ja que en el mateix moment que la cercavila sortia del Centre Social, els mossos van encerclar les persones que participaven en la cercavila, identificant-les i registrant-les una per una. Un cop els cossos policials van acabar els escorcolls i les identificacions, es va prosseguir la marxa. Però aquesta es va veure novament bloquejada quan 24 furgonetes de la BRIMO i la ARRO, van impedir la seva continuïtat.

Un dia més tard, el Diari de Girona, va publicar una notícia que justificava l’operatiu policial acusant les persones que participaven de la marxa “d’entrar dins el Centre Social 9 caixes de material presumptament perillós” quan van veure la policia. No cal dir, que un cop més el Diari de Girona, fent gala de la seva “professionalitat periodística”, va inventar-se aquest suposat material perillós per tal d’encobrir l’operatiu policial. A dins del CSO no es va entrar cap caixa i allà no hi havia cap periodista per testimoniar-ho, per tant no sabem d’on van treure la informació o més ben dit intuïm d’on van treure la informació. Per nosaltres aquesta notícia, és una evidencia més que la redacció de les cròniques que s’escriuen en relació a mobilitzacions i accions anticapitalistes, provenen exclusivament de fonts d’Interior, és a dir, d'atestats policials.

En resposta a aquesta difamació, es va escriure una carta al Director del Diari de Girona per tal que desmentissin públicament al diari el seu “error”. Com era d’esperar, aquesta carta no ha estat resposta i per tant s’ha pres la decisió d’iniciar una campanya de denúncia i boicot al Diari de Girona.

Si ens remuntem als seus inicis podrem comprovar que el que avui coneixem com a Diari de Girona, durant l'època franquista, portava el nom de “Los Sitios”, una publicació falangista, que més tard al 1988, va canviar de nom per dir-se Diari de Girona. Avui en dia, si llegim el Diari de Girona, és pot entreveure sense cap mena de dubte, el classisme, el sensacionalisme i el partidisme que desprenen les notícies i els articles d’opinió, redactats per “suposats periodistes” com Esperanza Padilla i Alfons Quintà. El resultat de tot plegat es un diari on és legitima i justifica les actuacions dels qui sustenten el poder i la riquesa. Un diari al costat de la patronal i les seves actuacions especulatives, un diari al costat de la superficialitat i el classisme que defensa el civisme i criminalitza l’espontaneïtat i la vida comunitària i veïnal, un diari al costat de CIU i les seves polítiques de privatització, un diari al costat del gran propietari, del burgès, d’aquells i aquelles que especulen amb l’habitatge, un diari al costat de la policia, justificant els seus abusos de poder, en fi, un diari al costat dels poderosos, lluny del poble i la seva realitat.

Som conscients que notícies d’aquest tipus no són aïllades, sinó que són la continuació d’una criminalització constant a qualsevol forma de protesta o resistència. No ens queda lluny, l’encobriment als policies responsables de la misteriosa mort de Juan Pablo Torroija el juliol passat, ni la justificació de l’actuació policial on va resultar mort el menor d’edat Reda a Salt el gener del 2011. També sabem que la falta de contrast d’informació i la manipulació són un fet regular i s’han convertit en el leitmotiv de l’equip de redacció del diari de Girona. No volem permetre més mentires que criminalitzin als moviments socials, donant una imatge distorsionada a les lectores. Per aquest motiu demanem suport i adhesió a la campanya.

No el llegeixis, no el compris, crema’l!

Assemblea Antiautoritària, abril del 2013