dilluns, 4 de febrer del 2013

Els treballadors de Noge es manifesten a Arbúcies



 L'empresa Noge, dedicada a la fabricació de xassissos d'autobusos, va anunciar que plegava i acomiadava una norantena de treballadors.

 Reclamen al Departament d'Empresa i Ocupació que intervingui per evitar el tancament de la carrossera i l'acomiadament dels 93 treballadors




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/01/2013 Arbúcies (La Selva).- Gairebé dues-centes persones s’han manifestar i concentrar pels carrers d'Arbúcies (la Selva) aquest dilluns 28 de gener en contra del tancament de l'empresa Noge, dedicada a la fabricació de xassissos d'autobusos, i que va anunciar que plegava i acomiadava una norantena de treballadors. En la concentració a la plaça de la Vila d’Arbúcies, uns representants del comitè d'empresa de Noge han reclamat la implicació del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat perquè intervingui en el cas. Concretament, els treballadors reclamen que el Departament faci gestions a favor de la continuïtat de l'empresa, ja sigui a través d'accionistes o de compradors, i que, en cas que no sigui possible, s'ajudi a trobar feina als treballadors acomiadats, per exemple, en d'altres carrosseries de la zona. La majoria d'aquests 93 treballadors tenen antiguitat a l'empresa, i bona part d'ells són veïns d'Arbúcies. Per aquest motiu també, l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga (SI), ha mostrat el seu suport als treballadors, i, a banda de facilitar-los la manifestació i la concentració d'aquest dilluns, ha demanat a les administracions supramunicipals que intervinguin, perquè el tancament de Noge pot suposar que moltes famílies de la zona pateixin l'atur. De moment, segons els treballadors, l'empresa encara deu el 60% del sou del desembre i les nòmines de gener. En aquests moments, pràcticament tots els treballadors són a casa amb un permís retribuït, a excepció de vuit o nou treballadors, que acaben una última comanda, i s'està esperant que comencin les negociacions. Els 93 treballadors de la carrossera d'Arbúcies van conèixer, de cop i volta, que l'empresa havia presentat al jutjat la liquidació i un ERO d'extinció per a la totalitat de la plantilla. L'empresa Noge, fundada l'any 1964, ha estat una de les del clúster carrosser d'Arbúcies que més s'ha vist afectada per la crisi i les vendes en el sector de l'automoció.

 Un deute de més de 27 milions Noge va ser fundada el 1964 i en els seus millors moments havia tingut més de dos-cents treballadors. El descens de les comandes va fer que la direcció de l'empresa reduís la plantilla i que el 2009 presentés el seu primer ERO temporal per a 119 treballadors que li quedaven. La situació de la carrossera es va agreujar fins al punt que el març del 2010 Noge es va veure obligada a presentar concurs de creditors. Des d'aleshores Noge es va ‘reestructurar’, ja que va acomiadar 30 treballadors, entre altres coses, i va dissenyar un pla per eixugar el passiu i arribar a un acord amb els creditors. El març del 2011, després que el 57% dels proveïdors avalessin el pla, el jutjat mercantil de Girona va aixecar el concurs.

L'acord al qual es va arribar va establir que el pagament de les quantitats pendents es faria en un termini entre vuit i deu anys. Noge té un deute reconegut de més de 27 milions d'euros. Per la seva part, els treballadors critiquen que l'empresa abans de tancar no hagués intentat exportar el seu producte com han fet altres empreses carrosseres d'Arbúcies.