dijous, 24 de gener del 2013

Revolta del veïnat afectat per les obres del TAV al parc Central de Girona



“Ja fa quatre anys i no podem més” 
Revolta del veïnat afectat per les obres del TAV al parc Central de Girona
Denuncien que els treballs a la plaça d'Europa estan parats.
Més de cent persones tallen el passeig d'Olot i l'avinguda Sant Narcís, i fan caure dues tanques de l'obra, que consideren una mena de Mur de Berlín.
Tot quedarà empantanegat, falta fer les rampes, la reposició del parc Central i, sobretot, treure les tanques que ens separen de la resta de la ciutat.  
Quatre mesos tardaran a fer-se encara les obres del carrer Gironella, si Adif compleix el compromís de començar els treballs dilluns vinent, però els treballadors de les obres afirmen que el divendres, 25 de gener, deixen els treballs
Cinc denúncies contra Foment ha tramitat de moment l'oficina d'atenció al ciutadà per les obres del TAV en el mes que fa que funciona. 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 23/01/2013 Girona (Gironès).- Els veïns i les veïnes de Girona afectats per les obres del tren d'alta velocitat han elevar el to de la protesta i s’han revoltat aquesta vegada amb dues convocatòries avui dimecres 23 de gener mentre el Parlament debatia sobre la sobirania catalana, una al migdia i una altra al vespre. Els veïns i les veïnes són persones que ja estan fartes de tenir tanques al davant dels seus domicilis i botigues, i que les obres no avancin. Asseguren que no confien ni en Adif ni en els polítics que governen l'Ajuntament de Girona.
Aquest és el cas de la veïna Esther Arnau, que molt indignada, explica el fet que hagi apujat el llistó de les crítiques pel perjudici de les obres del TAV. Arnau afirma que “avui ens han confirmat que els treballadors d'Adif el dia 25 deixen les obres. Això vol dir que tot això queda així i que quedaven persones de manteniment, quan falta fer les rampes, la reposició del parc Central i, sobretot, treure les tanques que ens separen de la resta de la ciutat. Ja fa quatre anys i no podem més.” I en relació a l'Ajuntament, que diu que vindran més treballadors, Esther Arnau respon que “ja ens han dit tantes coses en quatre anys que no confiem en els polítics” de l’equip de govern municipal de Girona.
Per tot plegat, aquest vespre han participat en la concentració més d'un centenar de veïns i veïnes, que han tallat el passeig d'Olot i l'avinguda Sant Narcís. Unes quantes persones fins i tot han fotut coces a dues de les tanques fins que les han fet caure a terra, ja que consideren una mena de Mur de Berlín.
En aquest context de crispació veïnal, els veïns i les veïnes han increpar el regidor del Projecte Ferroviari de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas (CiU), que ha acudit a l'acte de protesta per donar unes explicacions del tot demagògiques i oportunistes. La gent que es manifestava ha  retret a Ribas que l'Ajuntament de Girona no hagi fet costat al veïnat i que hagi enganyat a tothom. Han dit a la seva cara que no volen més paraules i han reclamar que es treguin les tanques i s'acabin els perjudicis per al veïnat i els establiments: “Ens han donat moltes dates i mai s'han complert; no ens mereixem el tracte que ens heu donat”, va cridar, visiblement enutjat, un veí al regidor, doncs la paciència dels veïns i les veïnes s'ha esgotat. Asseguren que fa dos mesos que tenen les tanques a tocar dels seus habitatges i comerços i que no hi ha hagut cap moviment substancial.
“Tinc el compromís ferm d'Adif que dilluns hi haurà maquinària pesant per fer les rampes a l'estació [subterrània] d'autobusos, cosa que és imprescindible per començar el carrer Josep Maria Gironella”, assenyala Ribas. El regidor va assegurar que el consistori estarà alerta per comprovar que Adif compleix el seu compromís: “Si no fos així, prendrem mesures contundents”, ha dit, assegurant que, si cal, l'Ajuntament mateix traurà les tanques. Ribas explica que el fet que treballadors d'Adif marxin demà de la ciutat no vol dir que les obres de reposició s'aturin. “Aquests treballadors tenien contracte d'obra i serveis i Adif els ha resolt. Però hi ha treballadors d'altres empreses [subcontractades] que faran les rampes d'accés a l'estació d'autobusos i la reposició del carrer Gironella”. Les obres de l'estació i del carrer Gironella haurien d'haver començat al novembre. El responsable d'Urbanisme de l'Ajuntament de Girona i portaveu de l'equip de govern diu que s'hi treballa des de fa dies. “Quan es comencen les obres s'han de replantejar els subministraments i s'han de desviar per evitar deixar els veïns sense llum i sense gas”, explica Carles Ribas, que es troba en un atzucac.
Per altra banda, l'oficina municipal d'atenció al ciutadà per les obres del TAV està tramitant cinc denúncies de veïns contra el Ministeri de Foment, segons s’informa. Es tracta de denúncies de veïns que han vist com les obres han provocat danys a les seves propietats. Hi ha també el cas d'un comerciant que demana una compensació per les pèrdues econòmiques que les obres li han causat. L'oficina va obrir fa un mes per atendre les peticions d'assessorament legal que els veïns havien reclamat en relació amb les obres del TAV. En aquests dies s'hi han adreçat diversos veïns. De moment són cinc les demandes que han tirat endavant. 
Cronologia dels fets, amb talls de trànsit i esbotzar dues tanques 
Jornada agitada al barri de Sant Narcís de Girona que ha acabat amb una manifestació improvisada de veïns, veïnes, comerciants i botigueres, amb uns talls al trànsit de dos carrers i que va incloure una acció simbòlica: esbotzar dues tanques de les obres que Adif està executant a la plaça d'Europa. Una manera de fer palès el cansament dels residents i dels botiguers per unes tanques que fa més de quatre anys que hi són i que els ha deixat pràcticament aïllats perquè estan a dos metres dels locals. Les darreres tanques es van posar fa dos mesos per fer les rampes dels aparcaments soterrats del parc Central. Els treballs encara no han començat i per això s’ha acabat la paciència de les persones afectades. 
La crispació s'havia accelerat al matí quan van tenir coneixement que un grup de treballadors de les obres va comentar en una cafeteria que aquest pròxim divendres se'ls hi acabava el contracte i que uns sis-cents treballadors marxaven. Arran d'aquests comentaris, l'Associació de comerciants de Sant Narcís - Dominiques, encapçalats per la seva vicepresidenta, Esther Arnau, va convocar dues protestes.  
La primera, a les dues del migdia. Hi van assistir una vintena d'afectats i afectades. La indignació era majúscula entre la gent assistent. Arnau va recordar que molts establiments han hagut de reduir personal per poder subsistir i que han perdut un 40% de caixa. El propietari del Gimnàs Girona, Valentín Parra, va explicar que fa quatre anys i mig tenien uns 1.400 clients i que ara, entre la crisi i les obres, s'han quedat amb uns 800.
El mal estar es va accentuar aquest vespre. Més d'un centenar de persones han irromput amb pancartes i crits al mig de la carretera. Es podia llegir "Això no és Berlín", en referència a l'antic Mur de Berlín, i es podia escoltar "Semblem Sarajevo", "Ja n'hi ha prou, volem el Parc", entre altres. Ràpidament, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra van desviar els cotxes del passeig d'Olot i de l'avinguda Sant Narcís. A nivell de regidors. hi havia representants de la CUP i d'ICV-EUiA. La qüestió és clara: "O comencen les obres ja o tirem les tanques terra. Ens han demanat paciència però ja se'ns ha acabat", diu Esther Arnau. Altres veïns no volen més obres ni rampes, que creuen un niu de contaminació.
El president de l'Associació de Veïns, Martí Carreras, incidia en les crítiques: "Per fer les rampes no tenen pressa. I en canvi, han anat molts ràpids per acabar les obres de l'estació del TAV. I han anat portant les runes cap a la zona plaça d'Europa. Els veïns i comerciants som els últims micos". Mentrestant, alguns joves han fer cedir dues tanques a cops de peu. 
Vist el conflicte social endegat, Adif ha enviat un comunicat on assegura que no marxaran del parc Central sense acabar la reposició i que els treballs al carrer Josep Maria Gironella i les rampes començaran dilluns. També s'indica que l'adjudicatària dels treballs està fent una reorganització de personal, en número i en perfil. Des d'Adif s’indica que actualment s'estan centrant en els estudis per assegurar que les obres no afectaran els edificis de la plaça d'Europa.  
Al mateix temps, tres regidors de l'equip de govern municipal de Girona, Jordi Fàbrega, Joan Alcalà i Carles Ribas, han anat a la concentració veïnal per apaivagar els ànims però han rebut un ruixat de crítiques. Ribas, regidor del projecte ferroviari, explicava que Adif s'ha compromès a començar les obres dilluns i que si no era així, ells mateixos ajudarien els veïns i les veïnes a retirar les tanques. Demagògia pròpia de CiU. Oportunisme de mala llet, A més, explicava que Adif els havia explicat que els operaris que marxaven eren els que havien treballat a l'estació i que el Govern municipal de Girona havia reclamat a Adif que acabi els treballs a la zona tan ràpid com l'estació del TAV. Ja veurem que passa dilluns. Pensem que el més calent és a l’aigüera.