dilluns, 30 de juliol del 2012

Opacitat i silenci en la mort d’un detingut a Girona


La família no sap res encara de les circumstàncies concretes de la mort de Juan Pablo T., de 41 anys. Només saben que s’han assabentat de la seva defunció 14 dies després dels fets. Fins aleshores ha estat desparegut. Avui dilluns arriben a Barcelona des d’Argentina, rere dies de recerca infructuosa motivats per la coincidència amb l’aniversari del detingut, nascut el 24 de juliol a La Plata argentina. Sabien també que el seu familiar vivia fa 7 anys a Girona. I que l’11 de juliol va entrar viu a comissaria després de ser detingut violentament al carrer. Avui volen per recuperar el seu cadàver.


La informació és, hores d’ara, encara molt confusa. Els fets s’haurien produït ara fa 18 dies i, segons la versió familiar, després de ser detingut, la víctima va ser traslladada a la comisaria dels Mossos d’Esquadra de Vista Alegre de Girona. Contrastades aquest matí les informacions amb l’Àrea de Comunicació de Mossos de Barcelona i Girona, la detenció i custòdia hauria estat responsabilitat, però, de la policia local gironina. Segons ha pogut recollir la Directa aquest matí, la versió oficial de la policia municipal és que Juan Pablo T. va ser detingut al carrer Emili Grahit després d’una persecució. Acusat de robatori en un vehicle, va ser traslladat a la comisaria. Un cop a la cel·la, va intentar penjar-se amb la seva camisa, fet que va ser observat des de les càmeres de videovigilància. Els agents van provar de reanimar-lo mentre requerien la presència del SEM (Serveis d’Emergències Mèdiques), que va estabilitzar-lo i el va traslladar d’urgència a l’Hospital Trueta. Respecte l’absència d’informació a la família, la policia local addueix que “va sortir amb vida de la comisaria” i que la responsabilitat de comunicar la defunció seria dels serveis sanitaris o del del jutjat d’instrucció gironí que instrueix la causa.

Família sense informació i versió contraposada Hores després de la detenció, un amic s’hi va personar per interessar-se per la seva situació i li van comunicar que l’havien ingressat a l’Hospital Trueta perquè s’havia intentant penjar. L’amic es va traslladar al centre hospitalari on els metges li van comunicar que les lesions per asfíxia eren ja irreversibles i que es temia per la seva vida. Juan Pablo T. va ingressar a l’hospital gironí a les 4:32 hores de la matinada de l’11 de juliol, en una ambulància procedent de la comissaria. Moria el 14 de juliol. A les 12:50 del dia 14 de juliol, el seu cadàver era retirat pels serveis funeraris. La mort del detingut no va ser referida enlloc i la família argentina no va ser mai informada.

L’ amic, l’única persona que el va veure després de la detenció, refereix que el cos de Juan Pablo tenia cops i múltiples hematòmes al cap, a les costelles, als braços i al coll i tots els símptomes aparents d’haver estat apallissat. Segons la família, cap policia no ha contactat mai amb ells ni amb la diplomàcia argentina a l’Estat espanyol, a qui estan obligats a comunicar la detenció dels seus ciutadans. La primera notícia rebuda pel Consulat de l’Argentina a Barcelona va ser la de la família. Madres de Plaza de Mayo i organismes de drets humans argentins, com la CELS o el CDDHH de la UNLa ja han comunicat el seu suport a la família.


Uns fets semblants es van produir el 31 d’agost de 2011 a Manresa, quan un jove manresà, detingut pels Mossos d’Esquadra quan va intentar fugir per no tenir els papers en regla, va entrar en estat de coma mentre estava sota custòdia policial a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. Dies després Mustafa El Marrachki moria. La versió policial oficial va adduir que es tractava d’un suïcidi, però la família sempre va manifestar que com era possible “”que una persona detinguda, emmanillada i sota custòdia policial dins d’un hospital es pugui intentar suïcidar sense que ningú no ho vegi i hi intervingui?”. El passat 23 de setembre, mig miler de persones es van concentrar a Manresa per exigir “veritat i justicia”.

Extret de: