dissabte, 19 de maig del 2012

Manifest dels 100 advocats: Pel dret a manifestar-se sense coaccions

Els sotasignants, advocades i advocats, fem una crida a la societat catalana, en relació a les darreres preocupants actuacions de la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Amb el pretext que ens trobem en el marc d’una crisi econòmica que està afectant les condicions de vida de milers de conciutadans, els Governs de la Generalitat i de l’Estat espanyol estan realitzant una
política de dures retallades en àmbits tan sensibles socialment com l’educació i la salut, que venen a sumar-se a la degradació dels drets laborals en el món del treball i als endèmics problemes de l’habitatge i la disminució de drets dels veïns d’altres nacionalitats.

La lògica i necessària mobilització i protesta ciutadana per aquest retrocés de drets socials ha suposat un preocupant augment d’actuacions repressives i contràries al propi ordenament jurídic per part de la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Per aquest motiu DENUNCIEM:
L’empresonament de vaguistes i sindicalistes detinguts en el marc de la Vaga General del passat 29 de març contra la Reforma Laboral. En aquests casos s’ha donat un ús excessiu i mancat de cap criteri legal de la presó preventiva (aplicat a més a persones amb arrelament i sense cap risc de fuga), amb la finalitat política d’atemorir els ciutadans i de coaccionar l’acció sindical dels treballadors.

L’ús per part dels Mossos d’Esquadra a les darreres manifestacions a Barcelona de material perillós per a la integritat de les persones, tals com pots de fum, piloteres i càrregues contra milers de manifestants, creant situacions de perill i amb el resultat de múltiples persones hospitalitzades.

La coacció policial als manifestants els passats dies 1 de maig (Dia del Treball) i 3 de maig (vaga d’estudiants), amb presència intimidatòria d’agents de paisà sense el número TIP visible, amb el rostre cobert, escorcolls i presència massiva i desproporcionada d’efectius policials, en una actuació que novament vulnera drets fonamentals.

La web de la Conselleria d’Interior amb les imatges de ciutadans que no han estat inclosos en cap procediment penal, acusats públicament de greus delictes sense cap procediment legal, sotmetent-los a un judici paral·lel i causant-los un dany irreparable.

Aquesta actuació vulnera els drets fonamentals a la presumpció d’innocència i a l’honor i ens apropa perillosament a una situació d’Estat anti-democràtic.

Recordem a la Conselleria d’Interior que el dret a manifestar-se sense patir coaccions està recollit en l’actual ordenament jurídic estatal i internacional. I encara més, en una situació de pèrdua de drets
col·lectius bàsics, el manifestar-se no només és un dret, sinó una obligació ciutadana, que no pot veure’s violentada per actuacions clarament intimidatòries de les autoritats.

Com a advocades i advocats no podem acceptar que cap persona pugui ser coaccionat, colpejat o empresonat per exercir el legítim dret a la protesta davant la injustícia social.

Maig de 2012