divendres, 23 de desembre del 2011

Els hospitals de Girona i Lleida deixen l’ICS per convertir-se en empreses

És el primer pas del projecte del conseller Boi Ruiz per permetre l’entrada de capital privat al sistema sanitari públic de Catalunya

Els plans de privatització del departament de Salut del conseller Boi Ruiz no s’aturen. Un dels objectius de l’expresident de la principal patronal dels hospitals privats de Catalunya és trossejar l’Institut Català de la Salut -que ara suma 40.000 treballadors- en petites empreses públiques perquè guanyin autonomia i, posteriorment, permetre-hi l’entrada de capital privat. Els hospitals públics de Lleida (Arnau de Vilanova) i Girona (Trueta) seran els primers a sortir del paraigües de l’ICS i a convertir-se en empreses a partir de l’any vinent, en un projecte que es ven com un pla pilot de la conselleria.

El pla també implicarà la creació de 12 petites empreses públiques més que agruparan desenes de centres d’atenció primària (CAP) de les demarcacions de Girona i Lleida. Boi Ruiz pretén que els hospitals i ambulatoris disposin d’un nombre d’identificació fiscal propi i s’obrin a l’entrada de capital privat mitjançant vies com la constitució de societats mixtes amb operadors privats o bé participats pels propis professionals dels centres mèdics. D’entrada, però, només es traspassarà la gestió dels hospitals i CAP’s a la direcció dels centres.

Amb el nou model, el resultat econòmic derivat de la gestió tindrà una repercussió directa en el centre, que assumirà el superàvit o les pèrdues que es produeixin. Així mateix, els CAP augmentaran les seves competències que faran que els metges assumeixin tasques d’especialistes en àmbits con l’oftalmologia, salut mental, dermatologia, otorrinolaringologia i les vinculades a l’aparell locomotor.

Extret del web del setmanari El Triangle: www.eltriangle.eu/cat/notices/2011/12/els_hospitals_de_girona_i_lleida_deixen_l_ics_per_convertir-se_en_empreses_26985.php