S’ha publicat el Decret 109/2011 pel qual s’estableixen els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2010, així com la Instrucció 1/2011 per l’aplicació de les mesures específiques en matèria de personal previstes en el decret esmentat.
Si al contingut d’aquestes normatives hi afegim les diferents intervencions del nou conseller de Salut de la Generalitat i les informacions que estan començant a transmetre en els diferents àmbits i centres de treball sobre la concreció de la aplicació d’aquestes mesures, ens trobem amb diversos aspectes que afectaran no només a les condicions laborals dels treballadors/es sinó també a la qualitat assistencial dels serveis sanitaris públics, essencials per als ciutadans i que es financen amb recursos públics.
El sistema sanitari de Catalunya patirà una retallada en el pressupost que es preveu al voltant d’un 10% i en breu es concretarà com s’apliquen les noves mesures restrictives que afecten tant a la població com al personal que hi treballa i que probablement significarà:
* Reducció d’un 5% de les plantilles: acomiadaments.
* No substituir les absències i repartiment de la càrrega de treball entre la resta de personal.
* Reducció d’un 6% de la massa salarial, que se sumaria al ja descomptat l’any passat.
* Venda d’actius a entitats privades (externalitzar serveis) per llogar-los després.
* Venda de patrimoni (edificis) per llogar-los després.
* Reducció d’un 30% en inversions (obra nova i manteniment d’equipaments).
* Nova reducció tarifes (amb repercussió a massa salarial i activitat dels centres).
La reducció del pressupost sanitari pot suposar una disminució important de l’activitat sanitària amb la qual cosa les llistes de espera encara augmentaran més. Pel que fa a les unitats especials, possiblement procediran al seu tancament, sense que es sàpiga quin criteri s’utilitzarà per reagrupar els serveis.
En el capítol d’inversions es plantegen una reducció important, el que pot implicar que moltes de les ja planificades no s’iniciaran i s’aturaran algunes de les que estan en marxa, tant les que tenen a veure amb infraestructures com amb els equipaments i el seu manteniment.
En aplicació de la instrucció 1/2011 es possible que s’apliqui una reducció del 5% de les plantilles, que no es contractin substitucions, i que la reducció sobre la massa salarial sigui d’un 6%. El missatge del document enviat pel govern català al Servei Català de la Salut, l’Institut Català de la Salut i les empreses públiques i consorcis sanitaris vinculats és molt clar: en les entitats subjectes a dret administratiu es limitarà la taxa de reposició d’efectius, el nomenament de personal interí i la contractació temporal de personal laboral. I en les entitats autònomes,"serà necessari que comuniquin a la secretaria d’Administració i Funció Pública que a data del dia 30 de juny de 2011 han reduït les despeses del seu personal en un 6 per cent (massa salarial) i en un 5 per cent, la d’efectius de personal (plantilla)".
Comptant tots les retallades, podran veure’s afectats prop de 5.000 treballadors, i fonts autoritzades del Departament de Salut han manifestat, que el que sí farà Salut és no reposar el 50 per cent de vacants per jubilació, defunció o altres formes d’extinció de la relació laboral, tal com estava ja previst en el decret de pròrroga dels pressupostos de la Generalitat.
El conseller de Salut, fins fa pocs mesos president d’una patronal sanitària privada, deixa de banda els problemes reals del sector sanitari i es limita a culpabilitzar i responsabilitzar als treballadors/es i als usuaris de la situació del sistema, aconsellant als ciutadans que s’afiliïn a una mútua privada.
El Govern actual, prioritzant els seus interessos polítics i exagerant les dificultats financeres de la Generalitat, justifica unes retallades socials amb l’únic objectiu de deteriorar els serveis públics en benefici dels centres privats, el quals sovint es financen gràcies a la activitat que els hi compra la administració sanitària, adoptant mesures que afecten directament a les condicions laborals.
Cal mobilitzar-se doncs per tal d’impedir que el Govern porti a terme mesures que puguin suposar pels ciutadans la pèrdua del dret a una assistència sanitària pública, universal, de qualitat i equitativa o que vulneri greument el dret a la negociació col·lectiva.
Federació Sanitat CGT Catalunya