dijous, 31 de març del 2011

Festival de Cinema Anarquista de Barcelona, del 31 de març al 2 d’abril

Ja tenim aquí el 1r Festival de Cine Anarquista de Barcelona, un lloc on es barrejaran l’activisme cultural i polític, tot oferint-nos un espai d’intercanvi, de complicitat i de lluita.

Dijous 31 de març i divendres 1 d’abril les projeccions tindran lloc a l’Antic Teatre (c/Verdaguer i Callis 12, Metro Urquinaona). I com per qüestió de temps ens hem vist obligats a deixar fora alguns documentals que consideràvem imprescindibles, hem afegit un dia al festival. El dissabte 2 de gener encara hi hauran cinc projeccions més però en un lloc diferent, a l’Ateneu Llibertari de Sants (c/ Maria Victoria, 10. Metro: Plaça de Sants L1/L5).

Presentació

En els últims anys han tingut lloc diversos festivals d’aquest tipus a Canadà, Europa i Austràlia, però sobretot als Estats Units. Es tracta de festivals organitzats per directors independents, documentalistes, artistes i activistes que confluïxen en un espai propi. És un festival amb les seves pròpies característiques.

En l’actualitat, quan parlem d’un festival de cinema, parlem d’una festa i després, gairebé simultàniament, d’un negoci. La festa ve per definició: asseure’ns a veure pel·lícules és ja un acte festiu en si mateix. Els negocis sorgeixen de la naturalesa d’aquesta festa. Una bona quantitat de negocis comença a gestar-se en els festivals, en un ambient tranquil. I aquest mateix fet fa que els festivals hàgin d’emmotllar-se al negoci i no al revés. Els negocis són un fenomen cada dia més freqüent en els festivals. De fet, sovint, s’oblida allò per al que estan els festivals: per a mostrar pel·lícules i xerrar amb qui les fan.

Aquesta lògica té una mica de pervers, i és que els festivals tenen en si mateixos una influència en la producció de les pel·lícules. Si una pel·lícula guanya un festival, no li garanteix que instantàniament augmenti o millori les seves vendes comercials o la seva distribució (encara que hagi festivals directament dissenyats per a això). Li garanteix instal·lar el nom del seu director en un ambient cultural determinat. El negoci dels festivals és un negoci basat en el prestigi.

Un festival de cinema anarquista sorgeix directament tant de l’activisme cultural com de l’activisme polític. Es tracta d’un espai horitzontal en el qual no hi ha diferències entre espectador i creador i en el que tenen lloc xerrades i debats d’igual a igual. Els autors en si mateixos són també activistes; i una part del públic també pot estar realitzant altre tipus de creació (editant llibres, fanzins, revistes, altres documentals o pel·lícules, obres de teatre…). Normalment en aquest tipus de festivals predomina el gènere documental, ja que són obres pensades per a generar consciència, per a contar-nos històries d’altres societats o d’altres èpoques. No obstant això, tampoc ens podem oblidar de la creació per la creació. La innata capacitat creativa de la humanitat. Per això en aquest festival compartirem experiències i promourem uns mitjans de comunicació compromesos i creatius. I també ens divertirem, això garantit.

No ens obsessiona tenir una multitud de públic, ni tenim interès algun per fer d’aquest festival un nou lloc per als negocis, ni de fomentar l’espectacle per l’espectacle. Ens interessa donar a conèixer realitats diferents a les quals coneixem i sobretot fomentar un espai de complicitatentre diferents gents. Aquest seria l’escenari ideal, que li donaria l’èxit al festival i que faria que segurament fos replicat en altres ciutats europees. Creiem que encara no ha estat coberta aquesta necessitat polític-cultural ni en la ciutat de Barcelona – excepte per festivals independents com el Creative Commons – ni en el moviment anarquista – si exceptuem les pel·lícules sobre la Revolució espanyola de 1936, que sí s’han mostrat amb profusió.

El FCAB convida a venir i participar amb els seus curts, documentals, animació, llargmetratges, etc. a tota persona que es senti anarquista, anti-autoritària, o “anarco-curiosa” de qualsevol part del món. També haurà tallers i presentacions que van més enllà de l’espectador “d’enfront d’una pantalla”, promovent el diàleg amb els directors i activistes.

Programa

* DIJOUS, 31 DE MARÇ

16:00 Alomà. Una utopia, una esperança. (amb presentació)

17:40 La parabólica.

17:55 Roquetes, memòries que fan barri. (amb presentació)

18:30 Cortar y Fugar.

18:35 Diciembre. Cualquier mes es bueno para soñar. (amb presentació)

19:30 Justice Man.

19:40 Memória Subversiva. (amb presentació)

21:50 Ni dios, ni patrón, ni marido. (amb presentació)

* DIVENDRES, 1 D’ABRIL

15:30 Barri Boom, Barri Viu. Derribando el olvido.

16:15 Pèsols.

16:20 BCN -29S 2010 – Encenent la ràbia. (amb presentació)

17:00 Turismo.

17:05 Squat Wars.

17:40 Hackmeeting Zaragoza 2010.

17:55 Últimos Días. (amb presentació)

18:20 Celuloide Colectivo. (amb presentació)

20:15 December Seeds.

20:50 Sexperiencias. (amb presentació)

23:00 Cloenda poètica amb Lucifer i Satanás.

* DISSABTE, 2 D’ABRIL

17:00 La MAT ¿a dónde nos lleva el progreso?

17:30 ¿Por qué Anarquistas?

18:00 Filaki. Sociedad, cárcel y los motines del 2007 en Grecia.

19:00 Miedo.

19:30 Brad. Una noche más en las barricadas.

Per a més informació sobre el festival i sobre les diferents projeccions (tràilesrs, sinopsis, etc), aneu al web: www.fcab.tk/

cartell
cartell