Els sindicats han passat pàgina. Tot i que les centrals han vingut qualificant la mesura del Govern de retardar l’edat de jubilació com una "ofrena als mercats" sens dubte "injusta i innecessària", finalment han donat el seu braç a torçar a emparaular un "principi d’acord ", segons va anunciar ahir triomfant el Govern, per reformar el sistema públic.
Encara es desconeix la lletra petita d’aquest acord, però les dues mesures que ja estan lligades -elevar als 67 l’edat legal de jubilació i ampliar el període de referència per calcular la pensió- suposaran en conjunt una retallada mitjà de les futures prestacions del entorn del 20%, segons els primers càlculs dels analistes.
La primera mossegada ve per la via de pujar de 15 a 25 anys el període de referència per calcular la pensió. Això és així perquè, habitualment, un treballador acumula el millor salari en els últims anys de la seva vida. En ampliar aquesta forquilla, s’incorporen exercicis amb bases més petites, el que pressiona a la baixa la pensió. Diego Valero, professor de la Universitat de Barcelona, considera que quan entre de ple aquesta novetat-que s’implantarà gradualment a partir de 2016 o 2018 - les prestacions perdran de mitjana un 10,7%, encara que matisa que la retallada exacta dependrà de la carrera professional de cada un.
Així, per a una pensió mitjana de 887,6 euros al mes, la baixada és de 94,9 euros mensuals, més de 1.100 euros en un sol any. Per contra, la Seguretat Social estalviarà amb la mesura dos punts del PIB, segons es desprèn dels càlculs que va enviar el propi Executiu a Brussel·les a principis de l’any passat.
El segon ingredient estrella d’aquesta reforma, la jubilació als 67 (de la qual només es podran lliurar els treballadors que demostrin tenir 38,5 anys cotitzats), també tindrà un impacte important. Gràcies al retard en dos anys de l’edat de retir, les arques públiques estalviaran dos punts de PIB, però la pitjor part se l’emporta el treballador, que veurà reduïda la seva pensió entre el 12% i el 15% de mitjana, segons els autors d’un estudi realitzat conjuntament per la Universitat d’Extremadura i la de València premiat per la Fundación Edad & Vida i Vida Caixa.
En conjunt, les dues mesures esmentades es tradueixen en una retallada del 22,7% de les pensions, una xifra una mica inferior a la que arriben els professors de l’IESE Díaz-Giménez i Díaz-Saavedra els càlculs, per cert, va citar l’històric sindicalista d’UGT Josep Maria Zufia a La Factoria.
Per a aquests economistes, augmentar la base reguladora fins als 20 anys (la que serveix per calcular la quantia de les pensions) reduiria la prestació mitjana un 6%. Aquest va ser el primer escenari que va estudiar el Govern, però finalment la franja s’ha pujat als 25 anys, el que equivaldria a una reducció de l’entorn del 8%. Alhora, segons aquests economistes, en retardar dos anys l’edat legal de jubilació s’estaria parlant d’un ajustament equivalent a un altre 10% addicional. En total, apunten a una retallada del 26% de les pagues, sense tenir en compte possibles efectes correctors que suavitzin el seu impacte.
Amb aquestes mesures el Govern espera poder estalviar quatre punts de PIB a partir de 2030 (40.000 milions). D’aquesta manera, la despesa en pensions, que està previst que se situï a l’entorn del 16% cap 2050, s’aconseguiria mantenir en el 12%. Actualment, supera el 9% del PIB.
La reforma de la qual tots van renegar davant els micròfons
13 de febrer de 2010. La vicepresidenta Salgado aclareix a la opinió pública que "ampliar el període de cotització per al càlcul de la pensió no és ni serà una proposta del Govern". Sortia així al pas de les crítiques abocades sobre la "ambiciosa" reforma que l’Executiu va prometre a Brussel.les.
18 de desembre. Els secretaris generals de CCOO i UGT, Fernández Toxo i Cándido Méndez, alerten que el conflicte social "s’intensificarà" si el Govern segueix endavant amb la intenció d’elevar l’edat de jubilació als 67 anys, tal com havia assenyalat Zapatero un dia abans.
18 de gener de 2011. Els sindicats insisteixen que l’ampliació de l’edat de retir és una "línia vermella" en les negociacions. Toxo assenyala que Zapatero "té a les seves mans evitar una nova vaga general". "És una mesura injusta i innecessària", apunta. I tot seguit afegeix que la jubilació als 67 és "una ofrena als mercats".
25 de gener. "No tenim cap intenció de convocar una vaga general", admetia el secretari general d’UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez. "Però si el Govern busca la confrontació, llavors haurem d’estudiar-ho".
La lletra petita
La meitat dels treballadors afiliats a un sindicat té més de 50 anys, no els afectarà la jubilació als 67.
Les centrals podrien justificar així una reforma incòmoda per a les seves bases.
>>>> Article extret de Kaosenlared. Font: Expansión
h